Κύπρος: μετά τις Προεδρικές εκλογές ο νόμος για την κάνναβη

Μετά τις προεδρικές εκλογές, δηλαδή μετά το τέλος του Ιανουαρίου του 2018, θα συνεχιστεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας η συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά την καλλιέργεια της ιατρικής κάνναβης, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής Κώστας Κωνσταντίνου, σε δηλώσεις του. 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας συνέχισε σήμερα τη συζήτηση των κανονισμών με τίτλο «Οι περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών (Φαρμακευτική Κάνναβη) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2017».

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Υγείας συνέχισαν την συζήτηση των κανονισμών για την καλλιέργεια της ιατρικής κάνναβης.

«Έγινε επανακατάθεση των κανονισμών. Μετά την απόσυρση τους γιατί υπήρχαν κάποια τεχνικά ζητήματα όχι επί της ουσίας, ούτε και υπήρξε οποιαδήποτε αλλοίωση του περιεχομένου όπως αυτό καταγράφεται μέσα από τις πρόνοιες των κανονισμών και μετά την νομοτεχνική επεξεργασία από την Νομική Υπηρεσία, έχουν επανακατατεθεί ενώπιον της Βουλής. Σήμερα συνεχίσαμε τον διάλογο με όλους τους ενδιαφερομένους», ανέφερε.

Διαβάστε όλα τα άρθρα και τις αναλύσεις για την νομοθετική ρύθμιση της κάνναβης στην Κύπρο

Φαίνεται, συνέχισε, ότι η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της προώθησης αυτής της διαδικασίας.

«Υπάρχουν μερικές ενστάσεις, λίγες στον αριθμό, ασφαλώς υπάρχουν προβληματισμοί από πολλούς και δικαίως υπάρχουν οι προβληματισμοί. Όσον αφορά όχι την καλλιέργεια αυτή καθεαυτή αλλά στο θέμα της διαχείρισης από την ώρα που θα είναι έτοιμο το προϊόν και την διάθεση του, ασφαλώς, στους ασθενείς πρώτα και κατά κύριο λόγο που εκεί την ευθύνη και της συνταγογράφησης θα την έχουν οι γιατροί αλλά της διάθεσης μέσα από τα φαρμακεία όπως προβλέπεται.

Πέραν από την εξυπηρέτηση των ασθενών, είναι και θέμα εμπορίας αυτής της ιατρικής κάνναβης γιατί η ανάληψη της ευθύνης, όπως αυτή προβλέπεται δεν υπάρχει και αφορά τους προσφοροδότες αλλά κάτω από την αυστηρή εποπτεία του ιδίου του κράτους. Θα συνεχίζουμε την συζήτηση σε επόμενη συνεδρία, η οποία μάλλον θα είναι μετά τις εκλογές», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής, απλά θα συνεχίσουμε και φαίνεται ότι πρόσφορη ημερομηνία είναι αμέσως μετά τις εκλογές και επανέναρξη των εργασιών της Βουλής.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, σε δηλώσεις του είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, με εξίσου σοβαρές προεκτάσεις τόσο για την υγεία του λαού μας, όσο και για την ασφάλεια και προστασία των νέων μας.

«Για το θέμα, καταθέσαμε ερωτήσεις που εύλογα θέτουν τις ανησυχίες μας και κάνουν τον κάθε πολίτη να αγωνία, μήπως άθελα ή ηθελημένα εισαχθούν τα ναρκωτικά από την πίσω πόρτα και μάλιστα με τον μανδύα της νομιμότητας. Ερωτούμε τους κυβερνώντες και τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας γιατί το Ισραήλ ενδιαφέρεται να επενδύσει στην καλλιέργεια της ιατρικής κάνναβης στην Κύπρο και όχι στην χώρα του;

Γιατί η Γερμανία, με τεράστια επιστημονική γνώση, εμπειρία και παράδοση, προτιμά την εισαγωγή και όχι την καλλιέργεια; Το ίδιο πράττουν και οι πλείστες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απέρριψαν παρόμοιες ιδέες και προτάσεις;», συμπλήρωσε.

Διερωτήθηκε, επίσης, πώς γίνεται κατορθωτό και πώς τεκμηριώνεται, επιστημονικά, ότι δεν θα υπάρχει ελεύθερη διακίνηση της κάνναβης.

«Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, τέτοια ερωτήματα και ανησυχίες τέθηκαν και από την αρμόδια υπηρεσία της ΥΚΑΝ. Η Κυβέρνηση πώς προστατεύει τους νέους, παραχωρώντας την φύλαξη σε ιδιωτική αστυνομία; Γιατί η Κυβέρνηση δεν προχωρεί στην εισαγωγή ιατρικής κάνναβης, κάτι που πράττει και η Γερμανία, με πολύ μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών και επιμένει στην καλλιέργεια της;

Μήπως τα συμφέροντα, οικονομικά και άλλα είναι μεγάλα, γι’ αυτό και η επιμονή και η επιδίωξη αυτή; Δίκαια, όμως, ο λαός μας, αναρωτιέται ‘ίντα τζιαιρούς εφτάσαμε’. Να ξεριζώνουμε τα αμπέλια μας για να καλλιεργούμε κάνναβη», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ / TV One / Ant1wo