Aφιέρωμα Βιομηχανική Κάνναβη || A. Αγορά και εφαρμογές στην Ευρώπη

H πλέον στοιχειοθετημένη πηγή για να αντλήσει κανείς στοιχεία σχετικά με την αγορά και τις εφαρμογές της βιομηχανικής κάνναβης στην Ευρώπη είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανικής Κάνναβης (ΕΙΗΑ). Η έκθεσή της που κυκλοφόρησε το 2012 σχετικά με την καλλιέργεια, τη μεταποίηση και τις εφαρμογές των ινών, της εντεριώνης (της ψίχας) και των σπόρων κάνναβης αφορούσε στοιχεία από την «ευρωπαϊκή συγκομιδή» του 2010 από τα οποία μπορέι κανείς να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα.

Το 2010 η συνολικά καλλιεργούμενη έκταση ήταν 10480 εκτάρια, και σύμφωνα με την έκθεση αξιοποιήθηκε από 14 εταιρείες μεταποίησης κάνναβης και δύο ενώσεις εταιρειών μεταποίησης κάνναβης.

Το 2010 έγινε συγκομιδή 76095 τόνων κάνναβης, για την παραγωγή  ψίχας (46 %), την παραγωγή ινών (27 %) και για την παραγωγή σκόνης (12 %). Το ίδιο έτος έγινε συγκομιδή 5991 τόνων για τους σπόρους και τους καρπούς της (7 %) και 7,5 τόνων ανθέων για ιατρικές εφαρμογές και για την παραγωγή αιθέριων ελαίων για τρόφιμα και ποτά (8 %).

Παραγωγή από πολτό κάνναβης

Η μόνη «εδραιωμένη αγορά» για τον πολτό κάνναβης είναι η «αγορά των τσιγαρόχαρτων» καθώς πάνω από το 90% του πολτού κάνναβης που αναμιγνύεται με πολτό λιναριού προορίζεται για αυτήν την αγορά. Τις τελευταίες δεκαετίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΙΗΑ η αγορά αυτή παρέμεινε σταθερή και δεν αναμένεται να επεκταθεί.

Παραγωγή από ίνες κάνναβης

Οι ίνες κάνναβης χρησιμοποιούνται κυρίως για μονωτικό υλικό και για βιο-σύνθετα υλικά στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Μονωτικό υλικό, το μερίδιο των εφαρμογών του (στις οποίες περιλαμβάνονται μη υφασμένες εφαρμογές, όπως εδαφοκαλύμματα για κήπους και καλλιέργειες, επιφάνειες για καλλιέργεια κάρδαμου και τάπητες για χοιρίδια) είναι 29,2 % και 66,4 % χωρίς τον πολτό και το χαρτί. Η εκτίμηση της ΕΙΗΑ είναι ότι η αγορά αυτή μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο.

Σε εφαρμογές όπως η καλλιέργεια κάρδαμου και τα εδαφοκαλύμματα, οι ίνες κάνναβης πωλούνται σε ανταγωνιστικές τιμές, ενώ σε άλλες εφαρμογές, όπως το μονωτικό υλικό, η κάνναβη είναι από δύο έως τέσσερις φορές ακριβότερη σε σύγκριση με το γυαλί ή τον ορυκτοβάμβακα αλλά παρέχει επιπλέον οφέλη για την υγεία (δεν προκαλεί ερεθισμούς), τη ροή της υγρασίας και τη θερμική της ικανότητα.

Τα βιο-σύνθετα υλικά περιλαμβάνουν το 14,4 % των χρήσεων και χρησιμοποιούνται κυρίως στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ ακολουθούν οι βιομηχανίες της Γαλλίας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας.

Η εκτίμηση είναι ότι και η αγορά αυτή είναι υπό ανάπτυξη.

Οι ίνες κάνναβης μεταποιούνται με διάφορους τρόπους για την παραγωγή βιο-συνθέτων υλικών: με την προαναφερόμενη χύτευση με πίεση, με χύτευση με μεταφορά ρητίνης, η οποία χρησιμοποιείται στην κατασκευή επίπλων και σκαφών αναψυχής, και με χύτευση με έγχυση, η οποία χρησιμοποιείται σε διάφορα καταναλωτικά προϊόντα (περιέκτες για δίσκους τροχίσματος, τεφροδόχοι και σε εσωτερικές εφαρμογές στην αυτοκινητοβιομηχανία).

Οι ίνες κάνναβης που χρησιμοποιούνται για βιο-σύνθετα υλικά ανταγωνίζονται άλλες καλλιέργειες ινών όπως το λινάρι, το κενάφ, η γιούτα και το σιζάλ, ενώ το πιο μερίδιο αγοράς της πουκαταλάμβανε η κάνναβη το 2010 κυμαίνονταν μεταξύ 10 και 20 %».

Παραγωγή από ψίχα κάνναβης

Η εντεριώνη ή ψίχα της κάνναβης (το μαλακό εσωτερικό μέρος του βλαστού ή της ρίζας των φυτών) χρησιμοποιείται στη στρωμνή (μεγάλος επίπεδος υφασμάτινος σάκος γεμισμένος με βαμβάκι ή άλλο υλικό πάνω στον οποίο μπορεί κανείς να ξαπλώσει) των αλόγων και των κοτόπουλων.

Η εντεριώνη της κάνναβης απορροφά υγρασία τετραπλάσια του ξηρού βάρους της και αποσυντίθεται γρήγορα δημιουργώντας εξαιρετικό κομπόστ.

Η αγορά της εντεριώνης για τη δημιουργία στρωμνής αντιστοιχεί στο 62 % του συνόλου των εφαρμογών της εντεριώνης.

Μια νέα εφαρμογή είναι η χρήση της εντεριώνης σε συνδυασμό με ασβέστη στον τομέα των κατασκευών, μιας και αντιστοιχεί στο 15 % του συνόλου της αγοράς της εντεριώνης της κάνναβης.

Τα τελευταία χρόνια, το νέο αυτό υλικό, το οποίο ψεκάζεται σε ξύλινο πλαίσιο, έχει χρησιμοποιηθεί σε ιδιωτικές κατοικίες στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Το υλικό διαθέτει καλές μονωτικές ιδιότητες, είναι εύκολο στον χειρισμό, ανθεκτικό στις ρωγμές (κάτι που το κάνει ωφέλιμο για σεισμογενείς περιοχές) και έχει ανταγωνιστική τιμή.

Μεταξύ των άλλων εφαρμογών της εντεριώνης (22 % επί του συνόλου) περιλαμβάνονται η καύση για θερμότητα και ηλεκτρισμό, η βιομηχανία των *μοριοσανίδων (μια πολύ μικρή εξειδικευμένη αγορά στην Ευρώπη λόγω της υψηλότερης τιμής της εντεριώνης της κάνναβης σε σύγκριση με το ξύλο).

Παραγωγή από σπόρους κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης αποτελούν κυρίως υποπροϊόν της κάνναβης που καλλιεργείται στην κεντρική ή τη νότια Ευρώπη για την παραγωγή ινών.

Στην Ευρώπη, μόνο μικρές καλλιεργούμενες εκτάσεις προορίζονται αποκλειστικά για την παραγωγή σπόρων κάνναβης.

Περίπου το 50 % της ευρωπαϊκής ζήτησης καλύπτεται με εισαγωγές από την Κίνα.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής χρησιμοποιείται ως ολόκληροι σπόροι (72,3 %) και ακολουθούν οι σπόροι για έλαια (15,7 %) και οι αποφλοιωμένοι σπόροι (11,7 %).

Ο ολόκληρος σπόρος, το φθηνότερο προϊόν που υπόκειται στη λιγότερη κατεργασία, χρησιμοποιείται κυρίως στις ζωοτροφές (67,2 %) και μόνο 5,1 % χρησιμοποιείται σε προϊόντα ανθρώπινης κατανάλωσης.

Οι αποφλοιωμένοι σπόροι χρησιμοποιούνται κυρίως για προϊόντα ανθρώπινης διατροφής (9,5 %) και μόνο το 2,2 % χρησιμοποιείται για ζωοτροφές.

Το πιο ακριβό προϊόν, το έλαιο κάνναβης, χρησιμοποιείται σχεδόν εξ ολοκλήρου για προϊόντα ανθρώπινης διατροφής (15,4 %), καλλυντικά (0,3 %) και μόνο το 0,3 % χρησιμοποιείται για ζωοτροφές» κυρίως για πτηνά και ψάρια.

Οι σπόροι κάνναβης αποτελούν πηγή ανόργανων θρεπτικών ουσιών και βιταμινών: το έλαιό τους περιέχει 90 % μη κορεσμένα λιπαρά οξέα, όπως ωμέγα 3 και ωμέγα 6.

Λαμβανομένων υπόψη των θρεπτικών ιδιοτήτων, η αγορά των σπόρων και του ελαίου κάνναβης στα τρόφιμα, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανικής Κάνναβης θα μπορούσε τουλάχιστον να εκατονταπλασιαστεί.

*H μοριοσανίδα ή νοβοπάν ή τσιπμπορντ, είναι παράγωγο του ξύλου κατασκευασμένο από πριονίδι και ό,τι περισσεύει από την επεξεργασία του ξύλου. Σε συνδυασμό με κάποιο ρητινούχο συνδετικό υλικό μετατρέπεται σε πλάκες διαφόρων διαστάσεων. Είναι υλικό πιο οικονομικό από το MDF, λιγότερο πυκνό, και με λιγότερη αντοχή στην υγρασία.

Πηγές \ Διαβάστε Περισσότερα:

Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανικής Κάνναβης: The European Hemp Industry: cultivation, processing and applications for fibres, shivs and seeds

Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανικής ΚάνναβηςΜάρτιος 2013 The European Hemp Industry: cultivation, processing and applications for fibres, shivs and seeds.

Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανικής ΚάνναβηςΜάρτιος 2013  Ecological benefits of hemp and flax cultivation and products. 

NSW Government Industrial hemp: a new crop for NSW