Ένα ντοκιμαντέρ για «τον νονό» του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος Raphael Mechoulam

O «νονός» ή «πατέρας» της «ιατρικής κάνναβης» Raphael Mechoulam είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και σήμερα, το 2017, είναι 87 ετών. Πρόκειται για τον επιστήμονα που ανακάλυψε τη δεκαετία του ’60 την ύπαρξη της τετραυδροκανναβινόλης (THC) της ψυχοτρόπου ουσίας της κάνναβης, αλλά και την ύπαρξη της κανναβιδιόλης (CBD).

Έπειτα προχώρησε στην τεκμηρίωση της ύπαρξης  και της λειτουργίας του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού, αλλάζοντας  με  αυτό τον τρόπο όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι τότε για το φυτό και τις ευεργετικές επιδράσεις του.

Με τις ανακαλύψεις του αυτές, άλλαξαν τα μέχρι τότε δεδομένα της επιστήμης και άνοιξε ο δρόμος για όλες τις σύγχρονες έρευνες που αφορούν στην κάνναβη.

Μπορείτε να δείτε παρακάτω το ντοκιμαντέρ για τη ζωή, το έργο και τις ανακαλύψεις του (στην αγγλική γλώσσα). Πριν από αυτό μπορείτε να δείτε και το ολιγόλεπτο βίντεο (με ελληνικούς υπότιτλους) από την παρουσία του το 2014 στο συνέδριο του UFCM στο Στρασβούργο.

«Οι χρηματοδοτήσεις μου είναι αστείες, παλεύω για μια επιχορήγηση 50 χιλιάδων. Τα χρήματα για την ακαδημαϊκή έρευνα είναι αυτού του επιπέδου…», λέει ο ανάμεσα σε άλλα και υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ, φωτίζοντας με χαρακτηριστικό τρόπο τον τρόπο με τον οποίο προχωράει (ή πιο σωστά δεν προχωράει) η επιστημονική έρευνα.

«Οι φαρμακευτικές εταιρείες απ’ την άλλη, λένε: αφού δεν υπάρχει πατέντα γιατί να κάνω επένδυση;». «Πιστεύω βέβαια ότι θα δούμε σύντομα αλλαγές μιας και τώρα βλέπουν οι φαρμακευτικές εταιρείες ότι η αγορά της κανναβιδιόλης (CBD) είναι μια μεγάλη και κερδοφόρος αγορά»…

 

Περισσότερες πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του επιστήμονα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα Mechoulam The Scientist που δημιουργήθηκε για αυτό.


O καθηγητής την εποχή των πρώτων ανακαλύψεών του, 50 χρόνια πριν.

Ο καθηγητής σήμερα στο εργαστήριό του στο Πανεπιστήμιο του Ισραήλ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Vice: Meet the ‘Father of Cannabis,’ the Man Who Discovered Why Weed Makes You High

Η ιστοσελίδα του ντοκιμαντέρ για τη ζωή του καθηγητή: Mechoulam The Scientist

Independent: Worlds Leading Marijuana Experts says he has never smoked a joint