Εντατικοποιούνται οι προσπάθειες δημιουργίας μεταλλαγμένης κάνναβης

Επί έναν περίπου αιώνα επιστήμονες και γιατροί που επικροτούν τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού, αγρότες που βρίσκουν την αντοχή και την αποδοτικότητά του εξαιρετική, καθώς και απλοί λάτρεις της ψυχαγωγικής κάνναβης, πάσχιζαν να πείσουν ότι πρόκειται απλά για ένα φυτό. Υπονοώντας ότι τίποτε κακό… δεν μπορεί να κάνει ένα φυτό.

Τώρα που ο πλανήτης αποδαιμονοποιεί σιγά-σιγά την κάνναβη και αρχίζει πράγματι να την αντιμετωπίζει ξανά σαν ένα απλό φυτό… τα φυτά έχουν ήδη αρχίσει να κατασκευάζονται αντί να σπέρνονται.

Πως θα μπορούσε λοιπόν η βιομηχανία των μεταλλαγμένων να μείνει έξω από το χορό, αφού τόσο η καλλιέργεια της φαρμακευτικής όσο και της ψυχαγωγικής κάνναβης νομιμοποιείται σε ολοένα και περισσότερες χώρες. Και κατά χιλιάδες πολλαπλασιάζονται καθημερινά τα στρέμματα που καλύπτονται από τις καλλιέργειες του φυτού.

“Θέμα χρόνου το πότε θα καταφθάσει η γενετικά τροποποιημένη κάνναβη”

Η ιδέα μιας γενετικά τροποποιημένης κάνναβης που δε θα έχει ψυχότροπη επίδραση, θα έχει ελεγχόμενη ή και μειωμένη ποσότητα θεραπευτικών συστατικών… θα έχει όμως ωραίο άρωμα, γλυκιά γεύση και θα είναι γεμάτη πρωτεΐνες, ανήκει στα επιχειρήματα των οπαδών τη μετάλλαξης του φυτού.

Στα 20 χρωμοσώματα της κάνναβης και την χαρτογράφησή τους ανιχνεύεται λοιπόν αυτή τη στιγμή το εμπορικό μέλλον της καλλιέργειάς της. Και εργαστήρια σαν αυτό του Steep Hill που δημιουργήθηκαν την τελευταία δεκαετία χρησιμοποιούν τη γενετική για να βρουν τα μυστικά των ιδιοτήτων του φυτού ώστε να προχωρήσουν “σε βελτιώσεις του”.

Η επιχειρηματολογία της βιομηχανίας των μεταλλαγμένων που ασχολείται με την κάνναβη είναι κοινή με εκείνη και των υπολοίπων φυτών: “Το θέμα είναι το πως η γενετική τροποποίηση χρησιμοποιείται και που στοχεύει” λέει ο κ. Gaudino του εργαστηρίου κάνναβης Steep Hill. “Γιατί όσα πετυχαίνουμε με τις τυχαίες διασταυρώσεις του φυτού παλεύοντας επί χρόνια, να μην τα πετύχουμε γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια μέσω της επιστήμης; Το μέλλον δεν είναι οπωσδήποτε κάτι κακό” συμπληρώνει. “Είναι απλά”, λέει, “θέμα χρόνου το πότε θα καταφθάσει η γενετικά τροποποιημένη κάνναβη”.

O κ. Gaudino στο εργαστήριο Steep Hill, μπροστά στο μηχάνημα που ανιχνεύει το γονιδιακό χάρτη του φυτού.

“Μπορεί να φτιάξουν κάνναβη που θα φωσφορίζει στο σκοτάδι, αλλά…”

Άλλοι ερευνητές όπως ο Mowgli Holmes διευθυντής της εταιρείας Phylos Bioscience’s του Oregon βλέπει τα πράγματα αλλιώς.

“Τόσο οι καλλιεργητές όσο και οι καταναλωτές δεν έχουν καμία διάθεση να εμπλακούν με τη γεννετικά τροποποιημένη κάνναβη”, λέει. “Μπορεί να φτιάξουν κάνναβη που θα φωσφορίζει στο σκοτάδι, αλλά απλά δεν την χρειαζόμαστε”. Στο εργαστήριο του ο κ. Holmes προσπαθεί να δημιουργήσει τον γονιαδιακό χάρτη και «το γενεαλογικό δέντρο» των πολλών ποικιλιών του φυτού, σκοπεύοντας να τον προσφέρει “ανοιχτά στην κοινωνία”, κάτι που όπως λέει “σίγουρα θα εκνεύριζε την Monsanto που θα προτιμούσε να τον έχει η ίδια ως πατέντα”.

Η Monsanto πάλι απ’ την πλευρά της έχει σπεύσει να δηλώσει στην ιστοσελίδα της ότι “δεν ασχολείται και δεν θα ασχοληθεί με τη γενετικά τροποποιημένη κάνναβη”. Πολλοί βέβαια είναι αυτοί, που απλά δεν την πιστεύουν.

Σε περιοχές της Αμερικής όπως το Humboldt County της Καλιφόρνια που τα τελευταία χρόνια οι καλλιέργειες του φυτού αποτελούν σοβαρές αγροτικές επενδύσεις, οι αγρότες θεωρούν δεδομένη τη “φυσική καλλιέργεια”. Αυτή τη στιγμή, οι αγρότες αυτοί έχουν την πολυτέλεια ενός μικρού “προστατευτισμού”. Σε δύο χρόνια όμως θα επιτρέπεται και σε εταιρείες που έχουν την έδρα τους εκτός της Πολιτείας να εμπλακούν στην καλλιέργεια. Και σε πέντε χρόνια από σήμερα οι επιφάνειες καλλιέργειας της κάνναβης θα επιτραπεί να είναι μεγαλύτερες τωv 4 στρεμμάτων.

Σύντομα λοιπόν θα φτάσει η στιγμή που η απόδοση της καλλιέργειας του φυτού “θα αξίζει τον κόπο” για τις μεγάλες επενδύσεις των πολυεθνικών εταιρειών.

Μπορεί η κάνναβη να μην έχει ανάγκη παρά μόνο νερό για να μεγαλώσει και το φυτό να είναι ένα από τα ανθεκτικότερα στον πλανήτη μιας και “τον κατοικεί” εδώ και 10 χιλιάδες χρόνια, μπορεί και το παγκόσμιο κίνημα για την απελευθέρωση της χρήσης της για ψυχαγωγικούς σκοπούς να προτάσσει την ιδέα της με κάποιο τρόπο “επιστροφής στη φύση”, τα πράγματα όμως δε δείχνουν και τόσο απλά.

Ίσως πριν περάσουν είκοσι χρόνια δεν δούμε υβρίδια μεταλλαγμένης κάνναβης στην αγορά.

Αν τα πειράματα όμως προχωρήσουν γρήγορα, μπορεί τα τσιγάρα με κάνναβη να μυρίζουν κόκα κόλα και στα περίπτερα να κυκλοφορούν «ακίνδυνες τσιχλόφουσκες» με γεύση μαριχουάνας.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Τhe Cannifornian

Herb

The Bussiness Insider

Monsanto