Επιστολή του Συλλόγου ΜΑΜΑΚΑ στον Υπ. Υγείας: Παραμένουμε εγκλωβισμένοι, παρά τις δεσμεύσεις της Πολιτείας

Στην επιστολή που έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου 441 στις 2 Φεβρουαρίου του 2018, ο Σύλλογος ΜΑΜΑΚΑ – ΜΑΜΑδες για την κάνναβη, καλεί τον Υπουργό να παρέμβει άμεσα ώστε να μπορέσουν οι ασθενείς να λάβουν τα φάρμακα που τους είναι αναγκαία. «Η επιστολή μου αυτή έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος, αντιλαμβάνεστε γιατί χωρίς να χρειαστεί να αναφερθώ αναλυτικά στην αγωνία χιλιάδων ασθενών και των οικογενειών τους καθώς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν», αναφέρει χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Πόιτρας. 

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:

Αθήνα, 30-01-2018 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Υγείας 

Αγαπητέ κ. Ξανθέ  

Σας γράφω εκ μέρους των ασθενών που περιμένουν, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που  κάνατε με τον Πρωθυπουργό στις 30 Ιουνίου του 2107, να έχουν πρόσβαση στην κάνναβη για ιατρική χρήση. Σας γράφω σήμερα, 7 μήνες μετά από εκείνη την ανακοίνωση.  

Είχατε αναγγείλει ότι θα μπορούν οι ασθενείς, μέσω της διαδικασίας της “έκτακτης παραγγελίας φαρμάκου” του ΕΟΦ, να έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν κάνναβη και ενδείκνυνται για την πάθηση που αντιμετωπίζουν. Αυτό μάλιστα, μας είχατε πει, είναι ένα προσωρινό μέτρο μιας και σύντομα η διαδικασία αναμένεται να ομαλοποιηθεί και οι ασθενείς να μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους μέσω του ΕΟΠΥΥ.  

Και όμως, μέχρι σήμερα, ούτε ένας ασθενής από τους χιλιάδες που έχουν ανάγκη, δεν έχει καταφέρει να πάρει το φάρμακό του.   

Παραμένουμε εγκλωβισμένοι, παρά τις δεσμεύσεις της Πολιτείας, σε αυτήν τη δύσκολη διαδικασία η οποία μάλιστα μέχρι σήμερα δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα.   

Για να εξυπηρετήσετε τους ασθενείς έστω προσωρινά σε αυτό το στάδιο (που ελπίζουμε να είναι μεταβατικό και σύντομα να περάσουμε στη διαδικασία συνταγογράφησης μέσω του ΕΟΠΥΥ) σας καλούμε:  

-Να φροντίσετε άμεσα για την κυκλοφορία μίας εγκύκλιου με αποδέκτες τους εμπλεκόμενους στον χώρο της Υγείας και τις σχετικές Υπηρεσίες  που να ενημερώνει για τη νέα νομοθετική ρύθμιση για την κάνναβη μετά την ΚΥΑ του Ιουνίου.  

 φροντίσετε με τον πλέον πρόσφορο τρόπο να διευκρινιστεί και να λυθεί άμεσα το θέμα της ιατρικής χορήγησης της  κανναβιδιόλης (CBD) ώστε οι χιλιάδες οικογένειες που τη χρησιμοποιούν ως φάρμακο να μη χρειάζεται πλέον να προσφεύγουν στην ιδιωτική αγορά, χωρίς την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων τους, για να προμηθευτούν σκευάσματα  που την περιέχουν.   

Η επιστολή μου αυτή έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος, αντιλαμβάνεστε γιατί χωρίς να χρειαστεί να αναφερθώ αναλυτικά στην αγωνία χιλιάδων ασθενών και των οικογενειών τους καθώς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.  

Συμπληρωματικά και αναγκαία: Δε βλέπουμε το λόγο να απευθυνόμαστε στο Υπουργείο Υγείας που έχει ήδη αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος κι έχει προχωρήσει στα πρώτα αναγκαία βήματα  για τη λύση του, μέσω επιστολών.  

Σας καλούμε  να  συστήσετε μια μόνιμη Επιτροπή για την ιατρική χρήση της κάνναβης, μια Επιτροπή που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα που κάθε φορά θα προκύπτουν και θα βρίσκει λύσεις, γνωμοδοτώντας απευθείας στον υπουργό.  

Θεωρούμε δεδομένο ότι σε αυτήν θα πρέπει να συμμετέχουν επιστήμονες σχετικοί με το θέμα και φυσικά οι Σύλλογοι Ασθενών που έχουν ήδη συσταθεί στη χώρα μας.   

Ας μην ξεχνάμε ότι, όσο κι αν δείχνει παράδοξο με συμβατικούς όρους, ο κύριος όγκος πληροφοριών και γνώσης που αφορά στις ιαματικές ιδιότητες του φυτού της κάνναβης, αυτή την στιγμή βρίσκεται στα χέρια αυτών που έχουν ασχοληθεί περισσότερο με αυτό- έχοντας σοβαρά προβλήματα υγείας να αντιμετωπίσουν.   

Περιμένω μία απάντηση από σας που να μπορώ να μεταβιβάσω στους ασθενείς που ανησυχούν και αναμένουν.  

Με εκτίμηση  

Ζακλίν Πόιτρας 

Πρόεδρος του  Συλλόγου 

ΜΑΜΑΚΑ- ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη 

 

Παράρτημα: 

Με την ευκαιρία της επιστολής μου αυτής σας μεταφέρω τον προβληματισμό που μετέφερα στον κ Παπαδόπουλο στη χθεσινή μας συζήτηση:    

Το πρόβλημά μας είναι ότι προσπαθούμε να χωρέσουμε την κάνναβη σε ένα σύστημα που δεν την χωράει. Η Πολιτεία χρειάζεται να δημιουργήσει ένα ειδικό πλαίσιο μόνο για την κάνναβη/τα προϊόντα της κάνναβης, ένα μοντέλο που στόχο του θα έχει το να εξυπηρετήσει και να προστατεύσει τους ασθενείς.   

Ας μην προσπαθούμε να χωρέσουμε κάτι που διαφέρει τόσο από την “κοινή χρήση των φαρμάκων” μέσα σε ένα σύστημα που δε δείχνει φτιαγμένο να δεχτεί “ιδιαιτερότητες” και να δημιουργήσει “νέα πρωτόκολλα”.  

Γενικότερα όσο αφορά στο πρόβλημα της διάθεσης της κάνναβης για ιατρική χρήση, δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις υπάρχουσες πρακτικές. 

 Για την ώρα οι ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση στο φάρμακό τους για μια σειρά λόγους, ανάμεσα σε αυτούς σημαντικότατοι δείχνουν οι παρακάτω:  

  1. Δεν έχουν ενημερωθεί οι γιατροί και οι Υπηρεσίες Υγείας της χώρας για την μετάθεση της κάνναβης στην κατηγορία Β’, γεγονός που τους επιτρέπει να δώσουν πλέον σχετικές γνωματεύσεις ώστε να κάνουν οι ασθενείς χρήση της “κατ’ εξαίρεση” διαδικασίας εισαγωγής του φαρμάκου.
  2. Οι ασθενείς δυσκολεύονται να βρουν γιατρό που είναι διατεθειμένος να γράψει γνωμάτευση για τις συγκεκριμένες ουσίες. Οι ιατροί, ακόμη κι όταν γνωρίζουν τα σχετικά με τη διαδικασία της “κατ’ εξαίρεση εισαγωγής”, αγνοούν το νέο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στην κάνναβη.
  3. Η ιατρική κοινότητα έχει σημαντικό έλλειμμα γνώσης σχετικά με τις ιαματικές ιδιότητες του φυτού, τις νέες επιστημονικές έρευνες και τις παγκοσμίως αποδεκτές πρακτικέςδοσολόγησής του. 
  4. Πιθανά αδυνατεί ο ΕΟΦ να φέρει σκευάσματα που εμπεριέχουν κάνναβη διότι δεν βρίσκει εταιρίες για συνεργασία προς εισαγωγή -παρόλο που έχουν υπάρξει αιτήσεις που ονομάζουν συγκεκριμένη πηγή για την εύρεση του προϊόντος (π.χ. ξηρή μορφή του φυτού από την Ολλανδική εταιρίαBedrocan, Sativex της εταιρίας GW Pharmaceuticals κλπ). 
  5. 5.Υπάρχει ασάφεια όχι μόνο για τηντετραϋδροκανναβιβόλη (THC) και τα σκευάσματα που την περιέχουν, αλλά και για την κανναβιδιόλη (CBD).  

Συμπληρωματικά για την κανναβιδιόλη CBD 

Η κανναβιδιόλη (CBD), που έχει αποδεχτεί ακόμα και η ΠΟΥ (World Health Organization) την χρησιμότητα της, [http://www.who.int/medicines/access/controlled-substances/5.2_CBD.pdf] 

κυκλοφορεί τώρα και στην χώρα μας νόμιμα αλλά ως “συμπλήρωμα διατροφής”. Η Πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Αντωνίου μου έχει εξηγήσει ότι “ως συμπλήρωμα διατροφής” δεν μπορεί να γραφτεί ως φάρμακο από τον ΕΟΠΠΥ. Κι όμως, υπάρχουν ουσίες που συνταγογραφούνται και καλύπτονται από το ασφαλιστικό ταμείο, όπως για παράδειγμα οι ειδικές διατροφές χωρίς γλουτένη. Μία ίδια εξαίρεση’ θα μπορούσε να υιοθετηθεί και για τα σκευάσματα κανναβιδιόλης.