Eπιβεβαιώθηκε επιστημονικά η επίδραση της κάνναβης σε παιδιά με επιληψία

Η κανναβιδιόλη, η οποία βρίσκεται στο φυτό της κάνναβης, μείωσε τον αριθμό των επιληπτικών κρίσεων στα παιδιά με σοβαρή και συχνά θανατηφόρα διαταραχή επιληψίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο New England Journal of Medicine 

Μεταξύ των παιδιών που λαμβάνουν κανναβιδιόλη, η μείωση της συχνότητας των σπασμών – που συνεπάγονται απώλεια συνείδησης και σκλήρυνση μυών- ήταν 23 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερη από τη μείωση των επιληπτικών κρίσεων μεταξύ των παιδιών που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

«Μετά από 3.800 χρόνια όπου η κάνναβη χρησιμοποιείται ως φάρμακο στην επιληψία, έχουμε πλέον και επιστημονικές αποδείξεις», δήλωσε ο Dr. Orrin Devinsky, επικεφαλής της έρευνας και διευθυντής του Κέντρου Επιληψίας NYU Langone’s Comprehensive Epilepsy Center.

Σημειώνεται ότι παρά τα γενικά θετικά αποτελέσματα, οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν ανεπιθύμητες ενέργειες που περιελάμβαναν έμετο, κόπωση, διάρροια και μερικά ηπατικά προβλήματα.

Η καναβιδιόλη ή αλλιώς CBD είναι μία από τις περισσότερες από 80 ενεργές κανναβινοειδείς ουσίες του φυτού και μια από τις μη ψυχότροπες.

Τα πειράματα έγιναν με επίκεντρο παιδιά που πάσχουν από το σύνδρομο Dravet και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αν και στα παιδιά που πάσχουν από το συγκεκριμένο σύνδρομο η κάνναβη πράγματι ωφελεί, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί πανάκεια για όλα τα είδη επιληψίας πριν προχωρήσουν οι έρευνες.

Πηγή: CNN