Έρευνα Voltface: Noμιμοποιείστε την κάνναβη σε όλο τον πλανήτη για να προστατεύσετε τους νέους

Στην έρευνα στην οποία συμμετείχαν και καθηγητές των Metropolitan University of Manchester και του King’s George College του Λονδίνου επισημαίνεται ότι η ανεξέλεγκτη «μαύρη αγορά της κάνναβης» οδηγεί σε ανεπανόρθωτες ζημιές και ως λύση σε αυτήν αντιπροτείνεται η νομιμοποίησή της ώστε να υπάρχει ο σχετικός κρατικός ποιοτικός έλεγχος.

Το σκεπτικό πίσω από τις προτάσεις των ειδικών είναι ο έλεγχος και η οριοθέτηση των νέων στη χρήση κάνναβης, καθώς τα τελευταία 10 χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά οι αναφορές για ψυχικές διαταραχές από χρήση «κάνναβης» για ψυχαγωγικούς σκοπούς.  Προφανώς μιλάμε για τα υβρίδια κάνναβης με ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη-THC (την ψυχοτρόπο ουσία της κάνναβης), και ιδιαίτερα για τα χημικά σκευάσματα συνθετικής κάνναβης.

Ιδιαίτερα τα τελευταία τείνουν να πάρουν διαστάσεις ανεξέλεγκτης επιδημίας στην Ευρώπη όσο αφορά στη χρήση τους. Πρακτικά δεν έχουν να κάνουν με το ίδιο το φυτό στη φυσική μορφή του, είναι συνθετικά ναρκωτικά τα οποία περιέχουν και συστατικά του φυτού φυσικής ή συνθετικής προέλευσης, βρίσκονται δε συχνά αναμεμειγμένα με άλλες ψυχοδραστικές ουσίες και κυκλοφορούν ως «νέα ναρκωτικά».

Παράλληλα, οι συλλήψεις και οι ποινικές διώξεις για κατοχή ή καλλιέργεια κάνναβης έχουν υποδιπλασιαστεί. «Είναι δηλαδή σαν να αφήνουν από δόλο το ναρκωτικό να κυκλοφορεί ελεύθερο παράνομα» σημειώνουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με την έρευνα του  Volteface που δημοσιεύει και ο βρετανικός Independent, «η κάνναβη υψηλής δραστικότητας» είναι ένα ναρκωτικό ευρείας κυκλοφορίας στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

 Σε αυτό το πλαίσιο, οι ερευνητές παροτρύνουν τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν μία νόμιμη και αυστηρά ρυθμισμένη αγορά για την κυκλοφορία της κάνναβης, ώστε να μπορούν πλέον τα κράτη να διαχειριστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την υπερβολική χρήση της, αλλά επίσης να ελέγχουν και την ποιότητα. «Δεν μπορούν οι κυβερνήσεις να αφήσουν την κάνναβη να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και να πέσει εξολοκλήρου στα χέρια των εγκληματιών», αναφέρει το Volteface.
 .
«Η αγορά της κάνναβης είναι στα χέρια των εγκληματιών, οι οποίοι παράγουν ολοένα και πιο ισχυρές και εθιστικές ποικιλίες» επισημαίνουν. Το μεγαλύτερο μέρος της κάνναβης που πωλείται στη Βρετανία έχει υψηλή περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και χαμηλή περιεκτικότητα σε CBD.
.
«Αγοράστηκαν 50 δείγματα κάνναβης στο Μάντσεστερ, τα οποία μετά από δοκιμές, αποδείχθηκε ότι περιείχαν εξαιρετικά υψηλές ποσότητες (περίπου 20%) από THC και αμελητέες ποσότητες από CBD», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
.
Ο Διευθυντής του Volteface, Στιβ Μούρ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, δήλωσε ότι «πρέπει να γίνει ένας ειλικρινής και ανοιχτός διάλογος για την κάνναβη και το πώς η  αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος από τις κυβερνήσεις καταλήγει να κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη. Δεν επιτρέπεται να συνεχίζουμε να «γυρίζουμε την πλάτη μας»  και να αδιαφορούμε για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα».
19/10/2017

Πηγές / διαβάστε Περισσότερα:

Voltface: Oλόκληρη η έρευνα