Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά: η κάνναβη το πιο διαδεδομένο ψυχότροπο

Η αγορά ναρκωτικών στην Ευρώπη διατηρεί την ικανότητα να ανακάμπτει, σύμφωνα με τον οργανισμό της ΕΕ για τα ναρκωτικά (EMCDDA), ο οποίος δημοσίευσε την τελευταία ημέρα του Μαίου στη Λισαβόνα την «Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2016».

Στην ετήσια αυτή ανασκόπηση, ο Oργανισμός επισημαίνει τους κινδύνους των προϊόντων «υψηλής δραστικότητας» για την υγεία, τη συνεχιζόμενη εμφάνιση νέων ουσιών και τα μεταβαλλόμενα πρότυπα χρήσης ναρκωτικών στην ΕΕ. Εκφράζει επίσης την ανησυχία του για την αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση σε ορισμένες χώρες και τις απειλές που προκύπτουν από τις διαδικτυακές αγορές ναρκωτικών.

Περισσότεροι από 93 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας στη ζωή τους και οι θάνατοι από υπερβολική δόση καταγράφουν αύξηση για τρίτη συνεχή χρονιά. Η κάνναβη δείχνει να είναι η πλέον διαδεδομένη ουσία εάν κρίνει κανείς από τις κατασχέσεις παράνομων ουσιών όπου και κατέχει την πρώτη θέση.

Ως ένα από τα σοβαρότερα θέματα κρίνεται η λεγόμενη «επάνοδος της MDMA» («πωλείται συχνά ως «έκσταση»») και θεωρείται διεγερτική ουσία «πρώτης επιλογής» των νέων στην Ευρώπη καθώς περίπου 2,1 εκατομμύρια νεαροί ενήλικες (15–34 ετών) αναφέρουν ότι έκαναν χρήση MDMA τον τελευταίο χρόνο.

Στην Ελλάδα, η κάνναβη αναδείχθηκε ως η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη παράνομη ουσία, με τη χρήση της να επικεντρώνεται στις νεαρές ηλικίες (15 έως 34 ετών). Δυστυχώς όμως τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών στη χώρα μας είναι αρχαιότερα της δεκαετίας και ελλιπή (στηρίζονται σε μία έρευνα σε οικογένειες που διεξήχθη το 2004 και άλλη μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2006 σε τρεις πόλεις).

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας παρακολουθεί περισσότερες από 560 νέες ψυχοδραστικές ουσίες. Το 2015, οι ουσίες που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά, «τα νέα ναρκωτικά» δηλαδή, ήταν 98, ενώ «για μια ακόμη φορά» όπως αναφέρει στην έκθεσή του, «οι νέες ουσίες που αναφέρθηκαν ήταν στην πλειονότητά τους συνθετικά κανναβινοειδή και συνθετικές καθινόνες». Οι δύο αυτές ομάδες μαζί αντιστοιχούν σε σχεδόν 80% των 50.000 κατασχέσεων νέων ψυχοδραστικών ουσιών που έγιναν το 2014 και σε περισσότερο από το 60% των 4 τόνων που κατασχέθηκαν.

«Οι νεαροί καταναλωτές μπορεί εν αγνοία τους να γίνονται ανθρώπινα πειραματόζωα»

Η αποτελεσματική και ταχεία αντιμετώπιση της πώλησης νέων ψυχοδραστικών ουσιών, κάποιες εκ των οποίων αποδείχθηκαν εξαιρετικά τοξικές, αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «Οι νεαροί καταναλωτές μπορεί εν αγνοία τους να γίνονται ανθρώπινα πειραματόζωα για ουσίες που εγκυμονούν άγνωστους εν πολλοίς πιθανούς κινδύνους για την υγεία».

Τα συνθετικά κανναβινοειδή, τα οποία πωλούνται ως «νόμιμα» υποκατάστατα της κάνναβης, μπορούν να είναι εξαιρετικά τοξικά, ενώ έχουν αναφερθεί μαζικές δηλητηριάσεις σε χώρες όπως  η Πολωνία. Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2016 το EMCDDA εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με το συνθετικό κανναβινοειδές MDMB-CHMICA, το οποίο έχει συσχετιστεί με 13 θανάτους και 23 μη θανατηφόρα περιστατικά τοξίκωσης στην Ευρώπη από το 2014.

Μια πρώτη εντύπωση σχετικά με την κάνναβη μπορεί κανείς να αποκομίσει από τη μελέτη των παρακάτω πινάκων και διαγραμμάτων, ενώ σύντομα στο Cannabis News θα επιστρέψουμε με περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων της έκθεσης.

Μπορείτε να κατεβάσετε (download) ολόκληρη την έκθεση στην ελληνική γλώσσα από τη σελίδα του EMCDDA