Γαλλία: Η χρήση της κάνναβης θα τιμωρείται με απλό πρόστιμo. Επιδοκιμάζει η  Αστυνομία.

Πρόστιμα για τη χρήση ναρκωτικών πρόκειται να θεσμοθετηθούν «μέσα στους επόμενους τρεις-τέσσερις μήνες», δήλωσε την Τετάρτη 24 Μαΐου ο υπουργός εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, στο RMC – BFM-TV.

Στο προεκλογικό του πρόγραμμα για τις προεδρικές εκλογές, ο Εμμανουέλ Μακρόν προέβλεπε τον προσδιορισμό ενός απλού προστίμου για την χρήση και την κατοχή κάνναβης,  αντί μιας πιθανής δίκης και ποινής φυλάκισης.« Ξεκινάμε χωρίς χρονοτριβή τα μέτρα προβληματισμού και διαβούλευσης σχετικά με το θέμα, έτσι ώστε να προβούμε σε εφαρμογή τους μέχρι τα τέλη του έτους », δήλωσε το περιβάλλον του υπουργού  εσωτερικών.

H συνδικαλιστική οργάνωση της αστυνομίας UNSA-Police εκφράζει ικανοποίηση

Το ίδιο βράδυ, το συνδικάτο των αστυνομικών, η UNSA, χαιρέτισε την παραπάνω ανακοίνωση. « Ο υπουργός, υιοθετώντας αυτήν την πάγια συνδικαλιστική διεκδίκηση, ανταποκρίνεται σε ένα πιεστικό αίτημα για απλοποίηση και ελάφρυνση του έργου, που όμως δεν θα είναι εις βάρος της απόδοσης», εκτιμά ο Φιλίπ Καπόν, γενικός γραμματέας του συνδικάτου UNSA-Police, σε σχετικό ανακοινωθέν.

Ευνοϊκά διακείμενο σε «μία απλούστευση των ποινικών διαδικασιών», το συνδικάτο των αστυνομικών εκτιμά ότι «οι συνήθεις ποινικές διαδικασίες που ισχύουν για τους χρήστες μέχρι πρότινος, αποδείχτηκαν πολύ ανεπιεικείς, ως προς τις ποινικές κυρώσεις και ιδιαιτέρως χρονοβόρες για τις υπηρεσίες της αστυνομίας» ενώ, επιπλέον, «αποδείχτηκε ότι δεν είχαν την παραμικρή αποτελεσματικότητα στον τομέα καταπολέμησης της λαθρεμπορίας».

Η πολιτική συζήτηση γύρω από την αποποινικοποίηση ή την νομιμοποίηση της κάνναβης επανέρχεται, καθώς οι ενώσεις των χρηστών διαδηλώνουν σε τακτά διαστήματα ζητώντας τροποποίηση του νόμου του 1970, ο οποίος τιμωρούσε την χρήση με ποινή μέχρις ενός έτους  και πρόστιμο  3 750 ευρώ. Στην πράξη, αν και η φυλάκιση για χρήση αποτελεί εξαίρεση, τα πρόστιμα, κατά κανόνα παραμένουν.

Ο υπουργός επισήμανε ότι «παρατηρείται μια ολοένα μεγαλύτερη σύνδεση μεταξύ παράνομης εμπορίας ναρκωτικών, διαφόρων μορφών λαθρεμπορίας γενικότερα και τρομοκρατίας». Στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στην Πλατεία Μπωβώ στις 17 Μαΐου, δήλωσε ότι θα κάνει τον αγώνα ενάντια στην «ανασφάλεια» και «την αντικοινωνική συμπεριφορά» προτεραιότητά του, όπως άλλωστε και την μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

Το 2014, 17 εκατομμύρια άτομα δήλωναν ότι είχαν ήδη δοκιμάσει κάνναβη κάποια στιγμή στην ζωή τους, ενώ 700.000 ότι κατανάλωναν σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με το Γαλλικό Παρατηρητήριο Ναρκωτικών και Τοξικομανίας.

Πηγή: Le Monde.fr και AFP