Γερμανία: αύξηση των θεραπειών με κάνναβη παρά το παράδοξο μοντέλο συνταγογράφησης

Η κάνναβη σύμφωνα με τον Γερμανικό νόμο δεν αποτελεί φάρμακο «πρώτης επιλογής», θεωρητικά δηλαδή θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί οι πιθανότητες θεραπείας με άλλα, συμβατικά φάρμακα, κι έπειτα να χορηγηθεί στον ασθενή φαρμακευτική κάνναβη. Η τακτική αυτή δημιουργεί σειρά προβλημάτων με βασικότερη την ταλαιπωρία ασθενών και ιατρών, ενώ φυσικά «φρενάρει» την ανάπτυξη της σχετικής αγοράς παρά την ολοένα και μεγαλύτερη στροφή προς το φυτό.

Με τον χαρακτηρισμό της κάνναβης ως φαρμάκου «τελευταίας επιλογής», συμβατικά φάρμακα με σοβαρότατες παρενέργειες οφείλουν θεωρητικά να χρησιμοποιηθούν από τον ασθενή και αφού αποδειχθεί η ανεπάρκεια ή το αβάσταχτο των παρενεργειών τους, έπειτα να εγκριθεί η χορήγηση κάνναβης.

Σχεδόν 10.000 αιτήσεις για χρήση ιατρικής κάνναβης έχουν ληφθεί από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες ασφάλισης υγείας της χώρας, με περισσότερες από τις μισές από αυτές να εγκρίνονται. Οι Γερμανοί ασθενείς μπορούν να λάβουν κάνναβη με ιατρική συνταγή από τον Μάρτιο του 2017.

Το κόστος των θεραπειών για τη χρήση της ιατρικής κάνναβης στη Γερμανία καλύπτεται όλο και περισσότερο από τις ασφαλιστικές εταιρείες στον κλάδο της υγείας της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν τη μη συμβατική θεραπεία δεν θα πληρώσουν από τις δικές τους τσέπες, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

 Για παράδειγμα, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ασφάλισης υγείας στη Γερμανία, η AOK, έλαβε φέτος 6.600 αιτήσεις ιατρικών θεραπειών με κάνναβη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας στην εφημερίδα.

Περίπου το 65% αυτών των αιτήσεων έχουν εγκριθεί και ενδέχεται να αυξηθούν καθώς ορισμένα αιτήματα απορρίφθηκαν μόνο για τυπικούς λόγους και θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν αν υποβληθούν εκ νέου από ιατρό και ασθενή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο συνηθέστερος λόγος για την απόρριψη είναι η έλλειψη ιατρικής αιτιολογίας. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς με σοβαρή ασθένεια πρέπει να δοκιμάζουν όλες τις τυποποιημένες θεραπείες και να υποβάλλουν αίτηση για θεραπεία κάνναβης μόνο εάν αυτές δεν βοηθούν.

Όπως ανέφερε στην Berliner Zeitung, η δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική υγείας της Γερμανίας, η Barmer, ενέκρινε επίσης τις περισσότερες από τις αιτήσεις για θεραπείες κάνναβης φέτος.

Δεδομένου ότι η χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς έχει νομιμοποιηθεί από την κυβέρνηση νωρίτερα αυτό το έτος, η εταιρεία έλαβε περίπου 2.900 αιτήσεις, με περίπου 1.700 από αυτές να εγκρίνονται.

Ο λόγος για την απόρριψη ήταν ουσιαστικά ο ίδιος όπως στην περίπτωση της ΑΟΚ, δηλαδή η έλλειψη στοιχείων ότι άλλες εναλλακτικές θεραπείας είχαν αποδειχθεί ανεπιτυχείς.

«Η ιατρική κάνναβη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας των ασθενών με σοβαρή ασθένεια στις μέρες μας, αλλά δεν είναι πανάκεια», δήλωσε ο επικεφαλής της Barmer, Christoph Straub.

Ωστόσο, η τάση παραμένει θετική σε αντίθεση με τη θερινή περίοδο, όταν απορρίφθηκαν έως και τα δύο τρίτα των αιτήσεων, γράφει η εφημερίδα.

Τον Μάρτιο του 2017, οι γερμανικές αρχές υιοθέτησαν ένα νόμο σύμφωνα με τον οποίο επιτρέπεται σε σοβαρά ασθενείς να χρησιμοποιούν ιατρική κάνναβη για θεραπεία.

Ταυτόχρονα, η φύτευση ή η χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς εξακολουθεί να είναι παράνομη σε όλη τη χώρα.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

TVXS: Η Γερμανία επενδύει όλο και περισσότερο στη θεραπεία κάνναβης

Die Zeit: Krankenkassen zahlen Großteil der Cannabis-Medikamente