H καθημερινότητα των ασθενών που χρειάζονται κάνναβη (μέσα απ’ τα σχόλια και τα email τους)

Kαμιά φορά οι στατιστικές δεν αρκούν. Στις ανακοινώσεις των συναρμόδιων υπουργείων με αφορμή το νέο νόμο για την κάνναβη, ακούσαμε τις καλές προθέσεις να ρυθμιστούν τα θέματα της συνταγογράφησης των φαρμάκων, να ενημερωθούν επιστημονικά οι ιατροί για τα θέματα της κάνναβης, να λυθούν τέλος πάντων τα προβλήματα των ασθενών με τον πλέον εύσχημο τρόπο.

Βέβαια τον χρονικό ορίζοντα στον οποίο προγραμματίζει η Πολιτεία να λυθούν τα προβλήματα αυτά, δεν τον ακούσαμε.

Διαβάζοντας καθημερινά τόσο στα δεκάδες κλειστά γκρουπ των ασθενών που βρίσκονται στο facebook όσο και στα email που καταφθάνουν κατά δεκάδες στο cannabis news τις σχετικές αγωνίες των ανθρώπων, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο «έξω κόσμος» αυτός των υγιών, δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το τι συμβαίνει «με τους υπόλοιπους», με τους ασθενείς,  ιδιαίτερα με αυτούς που αναζητούν ως φάρμακο την κάνναβη.

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Οι ιατροί κατά βάση δε γνωρίζουν τα της κάνναβης. Όταν δεν είναι φοβικοί απέναντι στο φυτό, απλά δεν γνωρίζουν πως να το διαχειριστούν, σε ποιές περιπτώσεις και με ποιά διαδικασία μπορούν να το συνταγογραφήσουν, αλλά και με ποια μέθοδο θα ορίσουν τα της δοσολογίας του. Δεν έχουν λάβει άλλωστε κάποιου είδους επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας. Όσοι ιατροί γνωρίζουν, είτε γνωρίζουν γιατί ενδιαφέρθηκαν οι ίδιοι και μελέτησαν σχετικά, είτε γιατί οι ασθενείς τους τους πίεσαν «να μάθουν».  Διευκρινιστικές εγκύκλιοι δεν έχουν για την ώρα εκδοθεί προς τις δημόσιες δομές υγείας.

Διαβάστε επίσης: 

Συχνότατα, ενώ υπάρχει η νόμιμη διαδικασία εισαγωγής φαρμάκων κάνναβης στη χώρα, οι ασθενείς αποθαρρύνονται από τη διαδικασία αυτή και προτιμούν να απευθυνθούν στην αγορά που βρίσκεται στη «γκρίζα ζώνη». Βλέπετε ναι μεν σύμφωνα με τις εξαγγελίες «η φαρμακευτική κάνναβη είναι νόμιμη στη χώρα μας». Αυτό  όμως σημαίνει ότι πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί στον ΕΟΦ και να περιμένει. Το πιθανότερο μάλιστα είναι  ότι θα περιμένει για πολύ. Το θέμα μπορεί να δείχνει τεχνοκρατικής φύσεως, δεν το αντιμετωπίζει όμως έτσι αυτός που αισθάνεται ότι η ζωή του κινδυνεύει. Αν έχει χρήματα θα προσπαθήσει να φέρει φάρμακα από το εξωτερικό. Αν δεν έχει μπορεί να πειραματιστεί ο ίδιος με την καλλιέργεια. Και στις δύο περιπτώσεις προσπαθώντας να γίνει υγιής, θα αναγκαστεί να παραβλέψει το νόμο ή τουλάχιστον «το γράμμα του νόμου».

Ένα σχετικό κείμενο θα μπορούσε με ευκολία να ξεπέσει σε ένα άνευ λόγου μελό ή σε «μια ξερή» τεχνοκρατική καταγραφή των σχετικών με το θέμα προβλημάτων.

Οπότε αντί «ανάλυσης» ή «καταγγελίας», σας μεταφέρω παρακάτω τις εικόνες από έναν-δυό τυχαίους, διαλόγους ασθενών σε ένα κλειστό γκρουπ και από δυό-τρία email που φτάσανε στο Cannabis News σήμερα.

Όποιος το επιθυμεί θα διακρίνει και θα καταγράψει τις άμεσες ανάγκες σε σοβαρή επιστημονική ενημέρωση ιατρών και ασθενών, αλλά και την ανάγκη άμεσης αποσαφήνισης και απλοποίησης του πλαισίου χορήγησης των σχετικών φαρμάκων, και θα το μετατρέψει σε αντίστοιχες οδηγίες Υπουργείων και Υπηρεσιών, εγκυκλίους, κοινές υπουργικές αποφάσεις ή ό,τι…

Για να έχετε μια εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος θα πρέπει να κάνετε έναν πολλαπλασιασμό, να υπολογίσετε τις δεκάδες των σχετικών κλειστών γκρουπ που υπάρχουν στο facebook με τα εκατοντάδες ή και χιλιάδες μέλη που έχει το κάθε ένα από αυτά. Και στο αποτέλεσμα να προσθέσετε τις εκατοντάδες των email που λαμβάνει το Cannabis.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Ενημέρωση ασθενών από τον ΕΟΦ για τη διαδικασία παραγγελίας φαρμάκων κάνναβης

Ο Οδικός Χάρτης της νομιμοποίησης της κάνναβης στην Ελλάδα

Επιστολή του Συλλόγου ΜΑΜΑΚΑ στον Υπ. Υγείας: Παραμένουμε εγκλωβισμένοι, παρά τις δεσμεύσεις της Πολιτείας