H παράδοξη νεοελληνική ιστορία της κάνναβης…

Ένα ιστορικό βίντεο.

Στις μέρες μας μπορεί να δείχνει περίεργο, μπορεί να δείχνει και αστείο.

Το ότι ο Σεραφείμ Κανδύλας βέβαια στους οποίου το κατάστημα επέλασε η αστυνομία τον Οκτώβριο του 1998 ακόμη δεν έχει επί της ουσίας δικαιωθεί, κάθε άλλο παρά αστείο είναι.

Το βίντεο αυτό, που προέρχεται από το αρχείο του κ. Κανδύλα, βιντεοσκοπημένο ζωντανά από τη μετάδοση της εικόνας της τηλεόρασης της εποχής, ανοίγει και το αφιέρωμά μας H Παράδοξη Νεοελληνική Ιστορία της Κάνναβης…

Σύμφωνα με τα δικά του λόγια:

29-10-1998 . Αστυνομικοί του τμήματος δίωξης ναρκωτικών Χανίων εισέρχονται στο κατάστημα, το οποίο διατηρούσα στην πόλη των Χανίων από τις 12 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους και στο οποίο εμπορευόμουν προϊόντα (ρούχα, παπούτσια, χαρτιά, αξεσουάρ, είδη κοσμετικής, απορρυπαντικά, χρώματα, κλπ) των οποίων η πρώτη υλη ήταν η κάνναβη Sativa L (βιομηχανική κάνναβη ή κλωστική). Τα προϊόντα ήταν κατασκευασμένα σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης με τον διακριτικό τίτλο Kannabis Shop.

Εκεί με συνοπτικές διαδικασίες «τσουβάλιασαν» στην κυριολεξία τα εμπορεύματα, με συνέλαβαν με την κατηγορία της διαφήμισης ναρκωτικών με σκοπό το κέρδος και με πήγαν στο αστυνομικό μέγαρο. Μετά την αστυνομική ανάκριση  με οδήγησαν στα κρατητήρια στα οποία παρέμεινα μέχρι που αφέθηκα ελεύθερος αρκετές ώρες αργότερα λέγοντας μου ότι την επομένη θα με καλούσε κ Εισαγγελέας, πράγμα που έγινε τον Μάιο του 2000, 19 μήνες μετά.
 .
24-10-2000  Με το βούλευμα εφετών Κρήτης 304/2000  απαλλάχτηκα των κατηγοριών και μου επιστραφήκαν τα  κατασχεθέντα εμπορεύματα  από το δικαστικό μέγαρο (τμήμα πειστήριων) στις 14-12-2000. Τα οποία εμπορεύματα πλέον δεν ήταν εμπορεύσιμα συμφώνα και με την ενυπόγραφη  έκθεση πραγματογνωμοσύνης του  κ Νικολάου Τερεζάκη τον οποίο όρισε το Εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο Χανίων…