Δεν είναι μόνο τα δέντρα, μαζί τους καίγονται και τεράστιες ποσότητες δολαρίων μιας και οι συναλλαγές για την κάνναβη απαγορεύονταν να γίνουν μέσω του επίσημου τραπεζικού συστήματος

Αυτό που προκαλεί ωστόσο εντύπωση είναι το γεγονός ότι εκτός από τα δενδρύλια κάνναβης που έχουν καταστραφεί μέχρι στιγμής, οι φωτιές που πλήττουν την πολιτεία έχουν μετατρέψει σε στάχτη τεράστιες ποσότητες χαρτονομισμάτων.

Οι εγκαταστάσεις της CannaCraft στη Βόρειο Καλιφόρνια όπου χάθηκαν 1 εκ. δολάρια λόγω των πυρκαγιών.

 Η ύπαρξη μεγάλης ποσότητας μετρητών αιτιολογείται εξαιτίας του ότι οι περισσότερες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ή εμπορική εκμετάλλευση κάνναβης λειτουργούν κυρίως με μετρητά. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι, παρά το γεγονός ότι η χρήση κάνναβης είναι πλέον νόμιμη σε 29 Αμερικανικές πολιτείες, ο Oμοσπονδιακός νόμος εξακολουθεί να την έχει καταχωρημένη ως σκληρό ναρκωτικό, όπως η ηρωίνη. Με αυτό το δεδομένο, οι τραπεζικές συναλλαγές για την ανερχόμενη αυτή βιομηχανία είναι απαγορευτικές.

Ο όγκος της οικονομίας της κάνναβης αναμένεται να φτάσει τα 7 δισ. δολάρια το 2020 και η διακίνηση ενός τόσο μεγάλου ποσού μέσω μετρητών μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει.

Oι καπνοί από τις φωτιές που αφανίζουν «τα λιβάδια της κάνναβης» και ταυτόχρονα οι στάχτες παό τα δολάρια που καίγονται στο Kenwood της California

Οι απώλειες μετρητών χρημάτων (αλλά και χρυσού και αργύρου ανά περιπτώσεις) μετά τις πυρκαγιές δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημα. Σύμφωνα με τις αρχές, τα μετρητά που διαχειρίζονται τα άτομα που δραστηριοποιούνται στο χώρο αποτελούν πολυπόθητη λεία για ληστές, ενώ μπορούν εύκολα να μετατραπούν και σε μέσο διαφθοράς, με τους κατόχους να μπορούν να δωροδοκούν αξιωματούχους για ευνοϊκή διαχείριση κλπ.

Οι καλλιέργειες κάνναβης -εκτός από εκείνες που γίνονται σε εσωτερικούς χώρους- δεν μπορούσαν να ασφαλιστούν

Παράλληλα, ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει είναι το γεγονός ότι οι αγρότες που καλλιεργούν κάνναβη αδυνατούν να ασφαλίσουν τις καλλιέργειές τους, εκτός αν αυτές είναι εσωτερικού χώρου. Με αυτό ως δεδομένο οι απώλειες των πυρκαγιών που κοστολογούνται σε εκατομμύρια δολάρια θα βρουν τους παραγωγούς τους χωρίς την παραμικρή αποζημίωση.

Λόγω της μεγάλης ποσότητας μετρητών, οι αρχές τις Καλιφόρνιας που μελετούν τη φορολόγηση της κάνναβης, εξετάζουν την πιθανότητα η συλλογή των φόρων να γίνεται από τεθωρακισμένα οχήματα και ταυτόχρονα να ιδρυθεί πολιτειακή τράπεζα που θα συλλέγει τα προερχόμενα από την πώλησή της χρήματα.

Η σοδειά της CannaCraft η οποία δεν ήταν ασφαλισμένη

Οι αστυνομικές αρχές στέκονταν εμπόδιο στα πλάνα αυτά, με κίνητρο το ότι οι νόμοι τους επιτρέπουν να κατάσχουν μετρητά χρήματα αν υποπτεύονται ότι αυτά προκύπτουν από εγκληματικές ενέργειες, χωρίς να χρειαστεί καν να σχηματιστεί δικογραφία.

Αυτό που θεωρητικά θα μπορούσε να δώσει λύση στα εμπόδια του νομικού πλαισίου και της αστυνομικής αυθαιρεσίας θα ήταν η χρήση κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin. Στις 28 Φεβρουαρίου θα τεθεί σε εφαρμογή η χρήση ενός ψηφιακού νομίσματος με το όνομα PerksCoin για τέτοιου είδους συναλλαγές, που προβλέπεται να λειτουργήσει σαν πρώτο πείραμα στο δρόμο αυτό.

Tελικά απ’ ότι φαίνεται προκρίνεται ως λύση η δημιουργία μιας κρατικής τράπεζας μέσω της οποίας θα διακινούνται όλα τα χρήματα της οικονομίας της κάνναβης, ή τουλάχιστον μιας κάποιου είδους «κεντρικής τράπεζας» η οποία θα διαχειρίζεται όλα αυτά τα μετρητά και θα τα επιστρέφει στην αγορά «καθαρά» αφού πρώτα θα έχει καταγράψει τη διαδρομή τους.

Πηγή: ΤVXS / Rolling Stone / LA Times