Ισραήλ: απελευθέρωση εξαγωγών και αναμονή κερδών 1,1 δισ. το χρόνο

To Iσραήλ επέτρεψε πριν λίγες ημέρες τις εξαγωγές κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς ελπίζοντας να κερδίσει έως και 1.1 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια μέσα στον επόμενο χρόνο. Κάθε Ισραηλινή εταιρεία μπορεί πλέον να αιτηθεί από τις αρμόδιες Αρχές της χώρας την άδεια να καλλιεργήσει, να αποθηκεύσει και να εμπορευτεί κάνναβη.

Μιλώντας στα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας ο Υπουργός Οικονομικών Moshe Kahlon δήλωσε ότι «οι εξαγωγές κάνναβης είναι μια δραστηριότητα με συγκεκριμένη οικονομική στόχευση και αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημά στην ανάπτυξη ιατρικών προϊόντων από το φυτό».

Διαβάστε το αφιέρωμά μας: Το «Ελληνικό μοντέλο για την κάνναβη» και το παράδειγμα του Ισραήλ

Η απόφαση που επιτρέπει τις εξαγωγές ελήφθη στα μέσα του Αυγούστου από την αρμόδια κυβερνητική επιτροπή η οποία συναποτελείται από εκπροσώπους των Υπουργείων του αγροτικού τομέα, της εσωτερικής ασφάλειας, της δικαιοσύνης των οικονομικών και της βιομηχανίας. Πρόκειται για την ίδια επιτροπή η οποία είναι υπεύθυνη και για την παροχή των αναγκαίων αδειών στους επίδοξους επαγγελματίες του κλάδου.

Μετά τις σχετικές ανακοινώσεις η εξαγωγή κάνναβης από το Ισραήλ επιτρέπεται πλέον σε όλες της τις μορφές από προϊόντα καπνίσματος μέχρι χάπια και λάδια. Ενώ οι περιορισμοί που υπάρχουν περιορίζουν τις εξαγωγές σε χώρες που επιτρέπουν τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης και την εμπλοκή καλλιεργητών που έχουν λάβει τη σχετική άδεια από το Υπουργείο Υγείας.

Ενδεικτικό είναι ότι το Ισραήλ έχει αυτή τη στιγμή 8 παραγωγούς κάνναβης που παράγουν 10 τόνους το χρόνο, όμως ήδη 500 επαγγελματίες έχουν καταθέσει αιτήσεις αδειοδότησης.

Στις μέρες μας η παγκόσμια τιμή της νόμιμα διακινούμενης κάνναβης είναι περί τα 10 αμερικανικά δολάρια ανά γραμμάριο, όμως η τιμή του φυτού και των προϊόντων του βαίνει αυξανόμενη από το 2000 κι έπειτα. Τη ίδια πορεία ακολουθεί και η παραγωγή του φυτού η οποία το 2000 ήταν 1.3 τόνοι ετησίως ενώ το 2014 έφτασε του 57.3 τόνους και, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, μέχρι το 2020 η αξία του τομέα της κάνναβης θα αγγίζει παγκοσμίως τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Sputnik: Dope! Israel to Become ‘High Priest’ of International Medical Marijuana Industry