Kαι μια επισήμως… ανεπίσημη απάντηση για το γιατί καθυστερεί ο νόμος για την κάνναβη

Πριν λίγη ώρα ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας, απαντώντας σε ερώτημα που του απευθύνθηκε σε κλειστή ομάδα του facebook που θέμα της έχει την ιατρική κάνναβη, απάντησε πως το βασικό θέμα που καθυστερεί την κατάθεση του σχετικού νόμου είναι η ρύθμιση της αυτοκαλλιέργειας από τους ασθενείς. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Καρανίκα υπάρχει κόλλημα σχετικά με την αυτοκαλλιέργεια και τα σχετικά με «το κρατικό μονοπώλιο» που προβλέπει ο νόμος, ενώ ενημέρωσε πως μελετώνται και προτάσεις όπως εκείνη «του ηλεκτρονικού παράβολου για τρία φυτά ανά κατοικία και συνεταιρισμό» οι οποίες όμως είναι δύσκολες και χρονοβόρες στην εφαρμογή τους.

Στη συγκεκριμένη συζήτηση (για την οποία δε δίνουμε link σεβόμενοι τα πρωτόκολλα της συζήτησης στα social networks μιας και πραγματοποιείται σε κλειστή ομάδα) του απευθύναμε και τα παρακάτω ερωτήματα για τα οποία περιμένουμε διευκρινήσεις.

«Κ. Καρανίκα καλημέρα. Θα μας δώσετε μια εικόνα για τον χρονικό ορίζοντα της κατάθεσης του νόμου; Εκτός των άλλων, είναι πολλές εκατοντάδες, πιο σωστά χιλιάδες, οι ασθενείς με βαριές ασθένειες που αναμένουν τις σχετικές ρυθμίσεις ώστε να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση νόμιμη στο φάρμακό τους η οποία θα καλύπτεται και από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Στο CannabisNews έχουμε βομβαρδισμό από email ανθρώπων που αγωνιούν και ρωτάνε σχετικά.

Πότε θα ξεκινήσει η συνταγογράφηση; Ποιοί γιατροί θα συνταγογραφούν, ποιά σκευάσματα, με ποιά διαδικασία κλπ..

Όπως καταλαβαίνετε από το τέλος του Ιούνη που έγινε η σχετική ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό μέχρι σήμερα, οι ασθενείς αυτοί και οι συγγενείς τους βρίσκονται στο σκοτάδι.

Το Υπουργείο Υγείας δεν έχει προβεί σε κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση για “το πότε και το πως” της διαδικασίας και το πρόβλημα είναι μεγάλο. Η μόνη λύση που έχουν για την ώρα οι ασθενείς είναι ή να καλλιεργούν οι ίδιοι ή να κάνουν μόνοι τους εισαγωγές φαρμάκων από το εξωτερικό κινούμενοι στη γκρίζα ζώνη της νομιμότητας.«.

Update/ Aπάντηση Νίκου Καρανίκα:

«Πιστεύω ότι μέσα στον Σεπτέμβρη θα έχουμε τις ρυθμίσεις για την συνταγολόγηση-φάρμακα από το εξωτερικό (εισαγωγή) και θα έχουμε καταθέσει και την τροπολογία-νόμο.
Ελπίζω να μην προκύψουν θέματα και μας ξεπεράσει ο μήνας. Αλλά και αυτό να συμβεί, ο νόμος θα γίνει το επόμενο διάστημα.»