Κάνναβη και άθληση: η κατάρρευση ενός μύθου

Μπορεί το στερεότυπο να θέλει όσους κάνουν χρήση κάνναβης να είναι νωθροί και βαριεστημένοι, οι έρευνες όμως σχετικά με την κάνναβη και την άσκηση του σώματος έχουν εντελώς διαφορετική άποψη για το θέμα.

Tρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τη σχέση κάνναβης και άθλησης:

1. Οι αθλούμενοι χρήστες κάνναβης… ευχαριστιούνται και κατόπιν εορτής

Καταρχάς, οι λάτρες της κάνναβης έχουν κάθε λόγο να αθλούνται μιας και με αυτόν τον τρόπο “θα την ακούσουν” χωρίς καν να χρειαστεί να καταναλώσουν κάνναβη.

Είναι γνωστό ότι το ανθρώπινο σώμα αποθηκεύει την τετραϋδροκανναβινόλη (THC), την ψυχοτρόπο ουσία της κάνναβης, στο λίπος του. Μια πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι η αποθήκευση αυτή μπορεί να προσδώσει στους αθλούμενους “μια έξτρα ώθηση” ακόμη και 28 ημέρες μετά την κατανάλωση της κάνναβης.

Καθώς το σώμα με την άσκηση αρχίζει να καίει το περισσευούμενο λίπος, μικρές ποσότητες THC επιστρέφουν πίσω στη ροή του αίματος δημιουργώντας ένα “εφέ” όμοιο με αυτό της χρήσης κάνναβης. Για την ακρίβεια τα επίπεδα του THC στο αίμα μας ανεβαίνουν κατά 15% περίπου αμέσως μετά την άσκηση.

Η ίδια έρευνα απέδειξε ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης μάζας σώματος, γνωστός και ως BMI (body mass index)* , τόσο μεγαλύτερη είναι και η έκλυση του THC που επανεισάγεται στο σώμα μας μέσω της άσκησης.

2. Η άθληση αυξάνει τις “ορμόνες της ευτυχίας” και ενεργοποιεί το ενδοκανναβινοειδές σύστημα

Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε ότι η άσκηση είναι καλή για τον οργανισμό μας για δεκάδες λόγους ανάμεσα σε αυτούς και η αίσθηση που προκαλεί μέσω της έκκρισης ενδορφινών.

Οι ενδορφίνες, οι καλούμενες και “ορμόνες της ευτυχίας”, είναι αυτές που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα μετά από δραστηριότητες όπως η άσκηση και το σεξ.

Από το 2003 έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον απέδειξε ότι η άσκηση του σώματος, παράλληλα με την έκλυση των ενδορφινών, κινητοποιεί και το ενδοκανναβινοειδές σύστημα** το οποίο με τη σειρά του φροντίζει την ισορροπία του οργανισμού.

Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι η παραγωγή αυτή των κανναβινοειδών, προκύπτει από την προσπάθεια του οργανισμού μας να μειώσει τον πόνο που προκαλεί η άσκηση.

Σίγουρα όμως κάνει τη σχέση κάνναβης και άθλησης στενότερη και περισσότερο αρμονική απ’ ότι νομίζαμε, αφού δεν εξαντλείται απλά στην έκλυση του ψυχοτρόπου THC όπως είδαμε παραπάνω, αλλά εναρμονίζει εν γένει τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

3. Η κάνναβη βοηθάει στη διάλυση του λίπους

Αν και ως γνωστόν η “ανάγκη για ένα γλυκάκι μετά” δημιουργεί την αίσθηση του κινδύνου δημιουργίας περιττού πάχους, τα κανναβινοειδή βοηθούν στην απώλειά του.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην American Journal of Medicine οι τακτικοί χρήστες κάνναβης έχουν ινσουλίνη κατά 16% χαμηλότερη, άρα και «καλύτερη», από τους μη χρήστες.

Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που καθοδηγεί τον οργανισμό μας να πάρει περισσότερη γλυκόζη, ζάχαρη δηλαδή, όταν αυτός χρειάζεται ενέργεια. Αν έχουμε εντός μας πολύ “αχρησιμοποίητη” ζάχαρη αυξάνεται το βάρος μας. Κι αν η ινσουλίνη στον οργανισμό μας δεν είναι ρυθμισμένη σωστά παίρνουμε βάρος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής λοιπόν, τα κανναβινοειδή βοηθούν στη ρύθμιση της ινσουλίνης, στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και έτσι στη διάλυση του περιττού λίπους.

Όπως και νά ‘χει πάντως ο κύκλος “ευχαρίστηση μέσω της κάνναβης και ισορροπία του οργανισμού” δείχνει να κλείνει είτε ξεκινώντας από την ευχαρίστηση που οδηγεί στην ισορροπία, είτε ξεκινώντας από την προσπάθεια ισορροπίας που φέρνει την ευχαρίστηση.

Και στη μέση του κύκλου βρίσκεται η κάνναβη.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

American Journal Of Medicine: The Impact of Marijuana Use on Glucose, Insulin, and Insulin Resistance among US Adults 

Drug And Alcohol Depedence: Exercise increases plasma THC concentrations in regular cannabis users 

Leafly: Three Things Everyone Should Know About Cannabis and Exercise

NYT: How Exercise Could Lead to a Better Brain

Παραπομπές:

*BMI. Πρόκειται για μία παγκόσμια κοινά αποδεκτή ιατρική ένδειξη για τον καθορισμό και την ποσοτικοποίηση της παχυσαρκίας.

**Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα είναι ένα σύστημα λιπιδίων και κυτταρικών υποδοχέων που συντελούν στην μείωση του πόνου, τον έλεγχο της όρεξης και επηρεάζουν τη μνήμη και τη διάθεση.

-Kεντρική φωτό του άρθρου via mysurf.tv

– Η φωτό της Nadiya Dusanova απ’ το Ουζμπεκιστάν via Denver Post