Κύπρος: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κάνναβη || Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Στην Βουλή των Αντιπροσώπων έχει οδηγηθεί το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί, βάση των οποίων θα καταστεί νόμιμη η συνταγογράφηση φαρμακευτικής κάνναβης σε ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις.

Συγκεκριμμένα μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών (Τροποποιητικού) Νόμου του 2017 και των περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών (Φαρμακευτική Κάνναβη) Κανονισμών του 2017 και τον νομοτεχνικό έλεγχο από την Νομική Υπηρεσία αυτά κατατέθηκαν στην Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.

Για τη διαμόρφωσή του λήφθηκαν υπόψη οι τοποθετήσεις του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου, του Κρατικού Χημείου και της ΥΚΑΝ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες γιατροί και ασθενείς διαφώνησαν σε αρκετά σημεία.

Δείτε εδώ το νομοσχέδιο και τους κανονισμούς.

Διαβάστε όλα μας τα άρθρα για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στην Κύπρο

Αντιδράσεις και εκκλήσεις προς τους βουλευτές «να μην ψηφίσουν»

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι εκκλήσεις προς του Κύπριους βουλευτές να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο το οποίο καταγγέλλεται ότι νομιμοποιεί την εκμετάλλευση των ασθενών. Χαρακτηριστικότερες αυτές του Σωματείου Φίλοι της Κάνναβης που εκτός των άλλων έχει καταθέσει στο Υπ. Υγείας της χώρας αναλυτικές προτάσεις για τη νομοθεσία περί Ιατρικής Κάνναβης.

Ακολουθεί η νέα ανακοίνωση του Σωματείου:

«Καταδικάζουμε ΞΑΝΑ το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την Ιατρική Κάνναβη

• Έχουμε ήδη δημοσιεύσει πολυσέλιδη κριτική που το φανερώνει ως αντισυνταγματικό, παράνομο και εχθρικό προς τους ασθενείς ~ παρακαλούμε διαβάστε τις παραπομπές στο τέλος του άρθρου μας εδώ σε αυτή τη σελίδα.
• Παρακαλούμε τους Βουλευτές να ΜΗΝ ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο: στοχεύει μόνο στον περιορισμό της πρόσβασης των ασθενών σε Ιατρική Κάνναβη και στην ξεδιάντροπη οικονομική εκμετάλλευση των ασθενών.
• Παρακαλούμε ειδικά το κόμμα Οικολόγων και την ΕΔΕΚ, που μέχρι τώρα είχαν δείξει πιό θετική στάση προς την Νομιμοποίηση της Ιατρικής Κάνναβης, να εγγράψουν αλλαγές στο προτεινόμενο νομοσχέδιο σύμφωνα με τις γραπτές παρατηρήσεις, κριτική και νομοτεχνική αξιολόγηση που έχουμε δημοσιεύσει.

Το νέο νομοσχέδιο (γνωστό και ως «ο Κανονισμός») φανερώνει πως οι εξουσιαστές παραμένουν αμετανόητοι στην επιμονή τους για κερδοσκοπική ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ των ασθενών μέσω της Ιατρικής Κάνναβης, και σε υπερβολικά αυστηρούς περιορισμούς που θα καταστήσουν την φροντίδα των ασθενών ανέφικτη και ανελεύθερη.

Στις ανωμαλίες και παρανομίες που προτείνει το νομοσχέδιο, αντιπροτάσσουμε τα εξής:

► Ενθάρρυνση και υποστήριξη της καλλιέργειας Κάνναβης από μικρομεσαίους παραγωγούς σε συνεργασία με αδειοδοτημένες μονάδες μεταποίησης για διάθεση των προϊόντων τους στην εγχώρια αγορά αλλά και για εξαγωγή σε άλλες χώρες με ιατρικά προγράμματα. Σε αυτόν τον γοργά αναπτυσσόμενο κλάδο της παγκόσμιας οικονομίας η Κύπρος θα μπορούσε να λάβει πολύ σημαντική θέση. Κατέχουμε την ηλιοφάνεια, το χώμα, την τεχνογνωσία και την παράδοση στις καλλιέργειες Κάνναβης. Η Κάνναβις που ήδη καλλιεργείται σήμερα στην Κύπρο – και μάλιστα υπό τις αντίξοες συνθήκες της παρανομίας – είναι εξαιρετικά καλής ποιότητος και είναι από τις καλύτερες στον κόσμο!

Αντί αυτού, η Κυβέρνηση επιμένει να θεσμοθετήσει την παράνομη μονοπωλιακή αδειοδότηση μόνον ΔΥΟ εταιρειών.

► Υποστηρίζουμε το δικαίωμα για την καλλιέργεια Κάνναβης από τους ίδιους τους ασθενείς για τις ανάγκες τους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει πολύ απλά, ακόμα και με την βοήθεια της Αστυνομίας αν χρειάζεται, ώστε να μην προκύπτει θέμα παράνομης αγοραπωλησίας.

Υπενθυμίζουμε ότι σε άλλες χώρες και πολιτείες ΟΛΟΙ οι απλοί πολίτες – όχι μόνον οι ασθενείς! – επιτρέπεται δια νόμου να καλλιεργούν αριθμό φυτών στο σπίτι τους για προσωπική χρήση. Για παράδειγμα στην Ολλανδία επιτρέπεται σε όλους η καλλιέργεια 5 φυτών Κάνναβης ανά άτομο, πράξη που έχει καταστρέψει εντελώς τον έλεγχο και εκμετάλλευση της Κάνναβης από την Μαφία.

Το νομοσχέδιο στην Κύπρο όμως δεν επιτρέπει την καλλιέργεια ούτε καν σε εγγεγραμμένους και ειδικά αδειοδοτημένους ασθενείς.

Μπορείτε να μελετήσετε την κριτική μας για το νομοσχέδιο στην ιστοσελίδα όπου παραπέμπουμε στο τέλος του άρθρου.

Η Ελευθερία είναι Θεραπευτική!
Σωματείον Φίλοι της Κάνναβης
Filoi.tis.Kannavis@cyprus-org.net»

 

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Philenews: Στην Βουλή το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της κάνναβης
Φίλοι της Κάνναβης: Επιστολή δικηγόρου στους πολιτικούς ηγέτες, να παρέμβουν υπέρ των ασθενών