Nόμιμη η φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα / Ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό

Από σήμερα η χώρα γυρίζει σελίδα καθώς η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται πλέον στις χώρες όπου η χορήγηση ιατρικής κάνναβης σε ασθενείς που έχουν τη σχετική ανάγκη θα είναι νόμιμη.

Πριν λίγες ώρες υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης  ενώ πριν λίγα λεπτά ο Πρωθυπουργός έκανε από το Υπουργείο Υγείας τη σχετική ανακοίνωση. 

Την απόφαση χαιρετίζουν με ικανοποίηση οι ασθενείς που επί χρόνια παλεύουν ώστε να μπορούν να λάβουν νόμιμα το φάρμακό τους.

Η Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο παίρνει μια θέση ανάμεσα στα κράτη του πλανήτη γη που με σχετικές διατάξεις παρέχουν στους πολίτες τους τη δυνατότητα να μην αναγκάζονται να περάσουν μέσα από το κύκλωμα της μαύρης αγοράς για να βρουν ένα φάρμακο αναγκαίο για τη θεραπεία τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας που δημοσιεύει το TVXS «Tα φαρμακευτικά σκευάσματα κάνναβης ενδείκνυνται για περιπτώσεις που έχουν αποδεδειγμένο κλινικό όφελος για μια σειρά από νόσους όπως ο χρόνιος πόνος, ο νευροπαθητικός πόνος, η ναυτία και έμεση λόγω  χημειοθεραπείας, η καχεξία/ανορεξία. κ.ά.

Σημειώνει ακόμη πως η εν λόγω ΚΥΑ υλοποιεί το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, με σκοπό την αποτίμηση της σύγχρονης εμπειρίας και της υφιστάμενης νομοθεσίας, αναφορικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης και την κατάθεση προτάσεων για τη δημιουργία κανονιστικού πλαισίου που θα ρυθμίζει το ζήτημα.

Η εφαρμογή του μέτρου προϋποθέτει μια σειρά επιπλέον διοικητικών διαδικασιών οι οποίες θα προχωρήσουν άμεσα ώστε οι ασθενείς να αποκτήσουν πρόσβαση στα φάρμακα το ταχύτερο δυνατόν, καταλήγει το υπουργείο.».

Πηγές / Διαβάστε περισσότερα: