Νόμιμη η φαρμακευτική κάνναβη στο Μεξικό

Νόμιμη είναι από την προηγούμενη εβδομάδα η χρήση φαρμακευτικής κάνναβης σε ολόκληρη την Μεξικανική επικράτεια.

Ένα χρόνο μετά τις δηλώσεις του Μεξικανού Προέδρου Peña Nieto στη συνεδρίαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την αποτυχία της παγκόσμιας πολιτικής εναντίον των ναρκωτικών, η χώρα υιοθέτησε και επίσημα την χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης.

Ο σχετικός νόμος πέρασε από τη Γερουσία το Δεκέμβριο με 98 ψήφους υπέρ και 7 κατά και από το Μεξικανικό Κονγκρέσο τον Απρίλιο με 374 ψήφους υπέρ και 7 ψήφους κατά.

Η ρύθμιση μειώνει τις απαγορεύσεις που αφορούν στη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης καθώς και στην παραγωγή και στη διακίνηση του φυτού για αυτό το λόγο.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις προτείνεται η κατοχή 28 περίπου γραμμαρίων κάνναβης να μην επισύρει ποινές, ενώ και όσοι είχαν καταδικαστεί για κατοχή κάνναβης μέχρι αυτή την ποσότητα να κηρυχθούν πλέον αθώοι.

Το Μεξικό με αυτόν τον τρόπο εμφανίζεται εκτός των άλλων πρωτοπόρο σε σχέση με τη Αμερική στην οποία αν και πολλές Πολιτείες έχουν ήδη προχωρήσει στην ελεύθερη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης (σε κάποιες και της ψυχαγωγικής), η Κεντρική Αμερικανική Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προχωρήσει στη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Η χώρα που επί δεκαετίες ακολουθούσε το αμερικανικό δόγμα του “Πολέμου Κατά Των Ναρκωτικών” αποτέλεσε τελικά το αρνητικό παράδειγμα της παγκόσμιας κοινότητας για τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής, καθώς την τελευταία δεκαετία οι ειδικοί εκτιμούν ότι 100.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί λόγω της δράσης των καρτέλ των ναρκωτικών.

Παρόλα αυτά, η Καθολική Εκκλησία στη χώρα παραμένει σθεναρά αντίθετη με τη νομιμοποίηση της κάνναβης. “Ένα ναρκωτικό είναι ένα ναρκωτικό, ακόμη κι αν πωλείται ως ελαφρύ φαρμακευτικό βάλσαμο” ανέφεραν επίσημοι εκκλησιαστικοί παράγοντες στα επίσημα έντυπα της εκκλησίας, ενώ και για την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης η άποψή τους ήταν αρνητική “Η ψυχαγωγική μαριχουάνα είναι ένα εικονικό φάρμακο για να απαλύνει τον πόνο της κοινωνικής καταστροφής στην οποία βυθιζόμαστε ανεπανόρθωτα», έγραφαν χαρακτηριστικά.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Alternnet: Mexico Just Legalized Medical Pot Nationwide, Leaving America in the Dust

Washington Post: Mexico just legalized medical marijuana