O Rick Simpson στους ομιλητές της Athens Cannabis Expo

O Kαναδός Rick Simpson είναι μια από τις πλέον εμβληματικές μορφές που σχετίζονται με την ιατρική κάνναβη. Πρόκειται για έναν ακτιβιστή που αφού χρησιμοποίησε στον εαυτό του την κάνναβη  ως θεραπευτικό μέσο, κατάφερε να ξεπεράσει τον καρκίνο που τον βασάνιζε.

Ο Simpson εργάζονταν το 1997 ως  μηχανικός σε μια ιδιαίτερα επιβαρυντική για την υγεία του θέση σε ένα νοσοκομείο του Καναδά, για την ακρίβεια σε ένα δωμάτιο με αναθυμιάσεις που δεν αερίζονταν καλά. Ένα ατύχημα του δημιούργησε αρκετά προβλήματα υγείας από τα οποία αυτό που επέμεινε ήταν οι διαρκείς ζαλάδες και ένα «βούισμα» στα αυτιά.

Την εποχή εκείνη ο κ. Simpson είδε ένα ντοκιμαντέρ για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης και αποφάσισε να τη χρησιμοποιήσει ως θεραπευτικό μέσο για τις εμβοές που το βασάνιζαν. Ο γιατρός του αρνήθηκε να συμπράξει στην προσπάθειά του αυτή. Παρόλα αυτά ο ασθενής προχώρησε μόνος του στη χρήση κάνναβης με την οποία είδε σημαντική βελτίωση.

Το 2003, ύποπτες ανωμαλίες εμφανίστηκαν στον ώμο του, δείγματα δόθηκαν για βιοψία και διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για μια μορφή καρκίνου του δέρματος.

Ο ασθενής που είχε ήδη μια θετική εμπειρία από τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού διάβασε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the National Cancer Institute στην οποία αναφέρονταν ότι πειράματα που έγιναν σε ποντίκια είχαν θεραπεύσει μέσω της τετραυδροκανναβινόλης (γνωστής και ως THC, της ψυχοτρόπου ουσίας της κάνναβης) τον καρκίνο.

Αποφάσισε λοιπόν να ξεκινήσει τη χρήση του λαδιού κάνναβης με την οποία είδε θαυμαστά αποτελέσματα και τα καρκινώματα εξαφανίστηκαν.

Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε να καλλιεργεί τα δικά του φυτά για να συνεχίσει τη θεραπεία του και να σταθεροποιήσει τα αποτελέσματά της, προχώρησε μάλιστα και στην πρόταση συγκεκριμένης δοσολογίας η οποία είναι γνωστή ως Το Λάδι Ρικ Σίμσον (Rick Simpson Oil ή RSO).

Το λάδι κάνναβης από τα φυτά του το πρόσφερε δωρεάν σε περισσότερους από 5 χιλιάδες ασθενείς, όμως η προσπάθειά του αυτή κάθε άλλο παρά ανέξοδη ήταν για τον ίδιο:

Ο γιατρός του αρνούνταν να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα της κάνναβης στην θεραπεία της ασθένειάς του, ενώ και η ίδια η Πολιτεία του Καναδά -η οποία έχει πλέον νομιμοποιήσει όχι μόνο τη θεραπευτική αλλά και την ευφορική χρήση του φυτού-, τον δίωξε, τον συνέλαβε και του κατέσχεσε περί τα 2600 δενδρύλλια κάνναβης.

Για πολλούς ο κ. Simpson και η θεραπεία του καρκίνου του είναι «μια τυχαία περίπτωση η οποία δεν μπορεί να αξιολογηθεί επιστημονικά», για πολλούς άλλους όμως είναι η ζωντανή απόδειξη των θεραπευτικών αποτελεσμάτων του φυτού στον καρκίνο και ένας από τους πλέον αξιοσέβαστους ακτιβιστές της κάνναβης.

Στην Athens Cannabis Expo θα βρεθεί και θα μιλήσει μαζί με τη γυναίκα του, την ανθρωπολόγο κ. Danijela Smiljanic Simpson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Leafly:  Who Is Rick Simpson and What Is Rick Simpson Oil (RSO)?