Πανεπιστήμιο Βερολίνου: «Οι προπάτορες του Πολιτισμού διακινούσαν κάνναβη»

Mοιάζει λίγο σαν ένα “αστείο για μεγάλους” που θα μπορούσε να περιλαμβάνεται στην ταινία Η Εποχή Των Παγετώνων.

Η κάνναβη άρχισε να χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο κατά το τέλος της εποχής των Παγετώνων, ενώ την Εποχή του Λίθου το φυτό χρησιμοποιούνταν ήδη εκτεταμένα σε Ευρώπη και Ασία.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας που αφορά στην κάνναβη και την αρχαιολογία, της οποίας τα αποτελέσματα μάλιστα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στην Ανατολική Ασία με την έναρξη της Εποχής του Χαλκού, το φυτό χρησιμοποιούνταν πλέον ιδιαίτερα συχνά ενώ ταυτοχρόνως αναπτύσσονταν το διηπειρωτικό εμπόριο των ανθρώπων της εποχής, με αποτέλεσμα εκτός των άλλων και την περαιτέρω εξάπλωσή του.

Οι άνθρωποι Yamnaya μια από τις τρεις φυλές που έπαιξαν ρόλο-κλειδί στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού- καθώς επεκτείνονταν Ανατολικά εκείνη την περίοδο ήταν αυτοί που ανέλαβαν το ρόλο του «διακινητή κάνναβης» στην Ευρασία.

.

«Κάνναβη αντί για μετρητά…»

Οι ερευνητές είχαν καταγράψει εδώ και χρόνια δείγματα του φυτού που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών. Οι καθηγητές Tengwen Long και Pavel Tarasov του Πανεπιστημίου του Βερολίνου συγκέντρωσαν τα σκόρπια μέχρι πρότινος στοιχεία των ανεξάρτητων και αποσπασματικών αρχαιολογικών ευρημάτων κάνναβης και κατάφεραν να συνθέσουν μια πιο πλήρη εικόνα σε σχέση με την εμφάνιση του φυτού και τον ρόλο του κατά την Προϊστορική εποχή.

Μέχρι πρότινος υπήρχε η κοινή παραδοχή ότι η κάνναβη ξεκίνησε το ταξίδι της από την Κίνα ή την Κεντρική Ασία, σύμφωνα όμως με τα νέα στοιχεία το φυτό χρησιμοποιούνταν και στην Ιαπωνία αλλά και την Ανατολική Ευρώπη την ίδια περίοδο, κάπου ανάμεσα στο 11500 και το 10200 πΧ.

“Η κάνναβη ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στον πλανήτη εδώ και 10 χιλιάδες χρόνια” λέει ο καθηγητής Long, ο οποίος συμπληρώνει “είναι ακόμη μόνο μια υπόθεση που χρειάζεται περαιτέρω αποδείξεις, όμως έχει βάση η θεωρία ότι η κάνναβη έπαιζε το ρόλο χρήματος κατά τις  εμπορικές συναλλαγές των πληθυσμών της εποχής που χρησιμοποιούσαν το φυτό αντί για μετρητά”.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

New ScientistFounders of Western civilisation were prehistoric dope dealers