Πανεπιστήμιο της Φλόριδα: «Η μεγαλύτερη έρευνα για την κάνναβη και τον HIV»

Αν και, παρά τη νομιμοποίηση του φυτού σε μια σειρά Πολιτειών της χώρας, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνείται πεισματικά να  μετατάξει την κάνναβη από την κατηγορία των σκληρών ναρκωτικών, η κεντρική υπηρεσία του Aμερικανικού κράτους που ασχολείται με τα ναρκωτικά, προσφέρει στην έρευνα για τις οφέλειες της κάνναβης 3,2 εκατομμύρια δολάρια.

Για την ακρίβεια το National Institute on Drug Abuse (NIDA) προσέφερε σε μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Φλόριδα το παραπάνω ποσό ώστε να ερευνήσουν κατά πόσο το φυτό μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV).

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και την πλέον πλήρη έρευνα του είδους σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, ενώ σύμφωνα με τη δήλωση του υπεύθυνου καθηγητή Dr. Robert Cook, στόχο της έχει να αποδείξει τα οφέλη  της κάνναβης ως εναλλακτικού ή συμπληρωματικού φαρμάκου για την θεραπεία του ιού HIV.

Aντίθετα με τις έως τώρα έρευνες που ως επί το πλείστον χρηματοδοτούνταν από την Αμερικανική κυβέρνηση με στόχο την απόδειξη των αρνητικών συνεπειών της χρήσης του φυτού, η νέα αυτή πενταετής έρευνα στοχεύει στη δημιουργία ασφαλών συμβουλών για τη χρήση της.

Η ομάδα του καθηγητή Cook προγραμματίζει την παρακολούθηση 400 χρηστών κάνναβης ανεξάρτητα του εάν αυτοί χρησιμοποιούν το φυτό για ευφορικούς ή φαρμακευτικούς σκοπούς σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει «μοτίβα χρήσης» που συνδέονται με τον έλεγχο συμπτωμάτων όπως ο πόνος, το στρες και η αϋπνία. Απώτερος σκοπός της έρευνας είναι τα συμπεράσματά της να είναι αξιοποιήσιμα για περαιτέρω κλινικές δοκιμές του φαρμάκου.

Σύμφωνα με τον κρατικό φορέα που ασχολείται με το HIV, στην Αμερική περισσότεροι από 1.1 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν με τον ιό και έρευνες του είδους αναμένεται να βελτιώσουν και να επιμηκύνουν τη ζωή τους.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Ηigh Times: Feds Gives Researchers $3.2 Million To See If Pot Helps HIV Patients