Ποιό θα είναι το «Ελληνικό Μοντέλο» για την κάνναβη; Μια πρόταση που έχει κατατεθεί στα συναρμόδια Υπουργεία

Προχωρώντας στην νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα, η χώρα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε μια σειρά από μοντέλα που εφαρμόζουν ήδη άλλες Ευρωπαϊκές ή μη χώρες. Ή ακόμη πιο σωστά να προχωρήσει στη δημιουργία του δικού της μοντέλου μιας και κάθε χώρα ακολουθεί έναν δικό της συνδυασμό νόμων και διατάξεων ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της με τον πλέον πρόσφορο τρόπο.

Σε συνέχεια των άρθρων μας για τον “Οδικό Χάρτη της Νομιμοποίησης” που ανιχνεύουν το υπό κατασκευή “Ελληνικό Μοντέλο για τη θεραπευτική κάνναβη” κι ενώ μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού δείχνει κάπως σιγά-σιγά να ξεκαθαρίζει το θέμα -τουλάχιστον όσο αφορά στη διαδικασία συνταγογράφησης-, καταγράφουμε σήμερα συνοπτικά τη σχετική πρόταση των Ηλιόσπορων στα σημεία της που αφορούν στη φαρμακευτική κάνναβη.

Άμεση ανακατηγοριοποίηση της Κάνναβης από την κατηγορία Α στην κατηγορία Δ του νόμου 3459/2006, με Κοινή Υπουργική Απόφαση κατά τα προβλεπόμενα από το Νόμο 4139/2013, με ταυτόχρονη εναρμόνιση του τελευταίου.

Σύσταση ανεξάρτητου και διυπουργικού Εθνικού Οργανισμού Κάνναβης, στον οποίο θα μεταβιβαστούν όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν την παραγωγή, μεταποίηση και διάθεση της Κάνναβης για όλες τις χρήσεις (ευφορική, ιατρική, βιομηχανική).

Aναλυτικότερα, σύμφωνα με την πρόταση αυτή, ένα ολοκληρωμένο μοντέλο για τη νόμιμη ρύθμιση της Κάνναβης για ιατρική χρήση θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα συνδυασμό των παρακάτω στοιχείων:

Αυτοκαλλιέργεια– ιδιο-παραγωγή ελεγχόμενων ποσοτήτων (6 θηλυκών φυτών ανά άτομο) με τεχνική υποστήριξη σε καλλιεργητικά θέματα και σε ζητήματα δοσολογίας και επιλογής κατάλληλης ποικιλίας Κάνναβης που να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένη πάθηση και ιδιοσυγκρασία/ οργανισμό.

Ταυτόχρονη ιατρική παρακολούθηση και συμβουλευτική ασφαλούς χρήσης. Η αυτοκαλλιέργεια ελέγχεται μέσω μητρώου των ασθενών (όπως πχ στο Κολοράντο, την Καλιφόρνια, το Όρεγκον και το Μίσιγκαν στις ΗΠΑ) και την έκδοση σχετικής άδειας/ ηλεκτρονικού παραβόλου.

Συνταγογράφηση της Κάνναβης από Ιατρούς για συγκεκριμένες παθήσεις χωρίς περιορισμούς (πχ τελευταία ή παρηγορητική λύση) και έκδοση κάρτας ασθενή για την ιατρική χρήση κάνναβης. Η κάρτα θα αφορά ενήλικες, και κατά περίπτωση ανήλικους ασθενείς, και θα παρέχετε μετά από ενδελεχή κλινική εξέταση και κατάθεση του ιατρικού ιστορικού/ φακέλου.

Ιατρικές Λέσχες Κάνναβης (σε συνεργασία με ιατρούς, καλλιεργητές και παρασκευαστές εκχυλισμάτων/ σκευασμάτων), κατά τα πρότυπα της Ουρουγουάης, της Χιλής και της Καταλονίας για την διάθεση της Κάνναβης αποκλειστικά στους ασθενείς- μέλη.

Καλλιέργεια από μικρομεσαίους παραγωγούς σε συνεργασία με αδειοδοτημένους μεταποιητές μέσα από συνεταιρισμούς και εμπορικές συμπράξεις.

Έλεγχος των παραγόμενων ποσοτήτων με την χρήση RFID tags και διασφάλιση της ποιότητας των παραγόμενων ποσοτήτων με την εισαγωγή πιστοποιητικών- προτύπων τύπου ISO όπως το Patient Focused Certification).

Έμφαση στη Βιολογική κάνναβη.

Μέριμνα για την εξασφάλιση όλων των επιλογών λήψης των ασθενών με έμφαση στην παραγωγή ποιοτικής βιολογικής κάνναβης σε φυσική μορφή, αλλά και ποιοτικών φυσικών σκευασμάτων (ελαίων, βαμμάτων, εκχυλισμάτων, υπόθετων, κλπ).

Εισαγωγές έτοιμων σκευασμάτων από το εξωτερικό και διάθεση μέσα από τα συμβατικά φαρμακεία.

Κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία της θεραπείας με κάνναβη, ενημέρωση των ιατρικών συλλόγων και των συλλόγων ασθενών για τα οφέλη και τις δυνατότητες της ιατρικής χρήσης της Κάνναβης, κατάρτιση ιατρών και νοσηλευτών πάνω στα θεραπευτικά πρωτόκολλα (ποικιλίες/ δοσολογίες) της Κάνναβης.

Ειδικός φόρος κατανάλωσης (7%) σε όλα τα προϊόντα Κάνναβης που θα πωλούνται στα αδειοδοτημένα σημεία πώλησης και τις ιατρικές λέσχες κάνναβης, ως ανταποδοτικό όφελος που θα διοχετευτεί σε κοινωνικές παροχές (παιδεία, υγεία, πολιτισμός, έρευνα).

Ενίσχυση της ιατρικής έρευνας πάνω στα Κανναβινοειδή, καθώς και της αγροτικής έρευνας πάνω στην καλλιεργητική φροντίδα και την ανάπτυξη σταθερών ποικιλιών Κάνναβης για ιατρική χρήση.

Αδειοδοτημένα σημεία πώλησης (dispensaries): Ιδιωτικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν άδεια πώλησης ή/και καλλιέργειας και συνεργάζονται με καλλιεργητές και παρασκευαστές σκευασμάτων Κάνναβης. Μπορεί να εφαρμοστεί Ηλεκτρονικό μητρώο για την παρακολούθηση των ποσοτήτων που πωλούνται. Κριτήρια και προϋποθέσεις: η ασφαλής φύλαξη και απόσταση από σχολεία, η περίφραξη, η διασφάλιση της ποιότητας, αναλύσεις και η συμβολαιακή παραγωγή.

Πηγές / Διαβάστε Περισσσότερα:

Cannabis News: «Τόλμη και σύνεση για την κάνναβη»

Cannabis News: Μιχ. Θεοδωρόπουλος – Ηλιόσποροι: Να διαμορφώσει η Ελλάδα μια ρεαλιστική πολιτική για την κάνναβη

Hλιόσποροι: Προτάσεις για ένα ολοκληρωμένο μοντέλο νόμιμης ρύθμισης της Κάνναβης. Ολόκληρη την πρόταση των Ηλιόσπορων που αυτοπροσδιορίζονται ως «Δίκτυο πληροφόρησης και δραστηριοποίησης νέων με στόχο το καθημερινό βίωμα της οικολογίας μέσα από την αυτενέργεια και τη συλλογική δράση» σχετικά με την κάνναβη, όπου  περιλαμβάνονται και οι προτάσεις τους για την ελεύθερη χρήση της κάνναβης και για ψυχαγωγική χρήση.

Cannabis News: Ο  Οδικός Χάρτης Νομιμοποίησης της κάνναβης / σειρά άρθρων που αναφέρεται στα πιθανά μοντέλα νομιμοποίησης και τις ιδιαιτερότητές  τους.