Που βαδίζει η νομοθετική ρύθμιση της κάνναβης

Είναι αλήθεια πως χρειάστηκε να περάσουν πολλές δεκαετίες αλλά και να γραφτούν χιλιάδες σελίδες επιστημονικών ερευνών για να πειστεί ένα σημαντικό τμήμα του σύγχρονου δυτικού κόσμου για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης. Κάπως έτσι η ιατρική κάνναβη (σε μορφή φαρμάκου, λαδιού ή οποιαδήποτε άλλη χρήση της) έχει αρχίσει να αποκτά περίοπτη θέση είτε ως βασική θεραπεία είτε ως ένα πολύ ισχυρό αναλγητικό για μια σειρά από ασθένειες.

[Toυ Αλέξανδρου Ζέρβα, από το TVXS]

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναγνώρισε επισήμως πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, υπάρχουν κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν πως η χρήση της κανναβιδιόλης (το λεγόμενο CBD) επιδρά αποτελεσματικά σε διάφορες μορφές καρκίνου, σε περιπτώσεις επιληψίας, Πάρκινσον κι Αλτσχάιμερ,  στις νόσους Huntington και Crohn, σε καρδιακές επιπλοκές, στη σκλήρυνση κατά πλάκας, στη ρευματική αρθρίτιδα, τη ναυτία, τη φλεγμονή του εντέρου αλλά και σε διαβητικούς. Επιπλέον, πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν πως έχει πολύ θετική επίδραση σε ασθενείς με HIV (τους βοηθά να διατηρήσουν την πνευματική τους διαύγεια), καθώς και σε περιπτώσεις ψυχώσεων, άγχους και κατάθλιψης.

Η συγκεκριμένη αλλαγή αντίληψης σε ό,τι αφορά τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης αποτυπώνεται στη διαφοροποίηση του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τη χρήση του. Ήδη 14 χώρες της ΕΕ έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση της  κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς (στην Ολλανδία επιτρέπεται η ευρύτερη χρήση της), κάτι ανάλογο έχει θεσμοθετηθεί στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ (σε Κολοράντο, Αλάσκα, Όρεγκον, Ουάσινγκτον και Κολούμπια είναι εντελώς ελεύθερη), στον Καναδά, στη Βόρεια Κορέα, στο Μπαγκλαντές  και το Ισραήλ, ενώ στην Ουρουγουάη υπάρχει από το 2013 πλήρης αποποινικοποίησή της.

Διαβάστε: Ο Οδικός Χάρτης της νομιμοποίησης στην Ελλάδα

Η κατάσταση στη χώρα μας

Στη χώρα μας το πρώτα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση άρχισαν να γίνονται μέσα στο 2017, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα ξεκίνησε την επεξεργασία για (μερική κατ’ αρχάς) αλλαγή του νόμου 4139/2013 που αφορά τις εξαρτήσεις. Τον περασμένο Φεβρουάριο κατατέθηκε στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, το Πόρισμα της Επιτροπής για την Ιατρική Χρήση της Κάνναβης, όπου επισημαίνεται ότι «είναι αποδεκτές οι φαρμακολογικές ιδιότητες και οι υπό διερεύνηση επακόλουθες θεραπευτικές ενδείξεις της κάνναβης κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών, είτε με τη μορφή δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στο φυτό, είτε εκχυλισμάτων ή τμημάτων του φυτού». Ακολούθησε στα μέσα του καλοκαιριού η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνη (η δημόσια ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό) με την οποία κατέστη νόμιμη η χορήγηση ιατρικής κάνναβης σε ασθενείς που έχουν τη σχετική ανάγκη.

Παρ όλα αυτά, τα προβλήματα δε φαίνεται να ξεπεράστηκαν, καθώς, όπως καταγγέλλουν οι περισσότεροι ασθενείς, η πρόσβασή τους στα συγκεκριμένα σκευάσματα είναι ακόμη σχεδόν αδύνατη, με δεδομένο μάλιστα ότι αυτά εισάγονται από χώρες του εξωτερικού. Είναι λοιπόν σαφές πως το εν λόγω νομοθετικό πλαίσιο χρειάζεται άμεσα επικαιροποίηση, καθώς προκύπτουν ακόμη σοβαρές ελλείψεις σε βασικά σημεία του. Αυτός είναι κι ο λόγος που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το περιεχόμενο της σχετικής νομοθετικής παρέμβασης που βρίσκεται υπό επεξεργασία από τα υπουργεία Υγείας, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Προστασίας του Πολίτη.

Τα βασικά σημεία και τα ερωτηματικά της νέας νομοθετικής ρύθμισης

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η επεξεργασία εκ μέρους της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής έχει ολοκληρωθεί και οι προτάσεις βρίσκονται στα χέρια των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων.  Η κατάθεσή του στη Βουλή προσδιορίζεται εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, ενώ στα βασικά του σημεία συμπεριλαμβάνεται τόσο ο τρόπος αδειοδότησης όσων θα παράγουν σκευάσματα προερχόμενα από κάνναβη όσο κι η διαδικασία συνταγογράφησής τους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προβλέπεται μια πλήρως καθετοποιημένη διαδικασία παραγωγής, καθώς όποιος αναλαμβάνει την καλλιέργεια θα έχει και την ευθύνη της παραγωγής και μεταποίησης του προϊόντος, για τα οποία θα προβλέπεται μία και μόνο άδεια. Παράλληλα, σε ό,τι έχει να κάνει με τη συνταγογράφηση των σκευασμάτων  προκρίνεται η λύση της έκδοσης δίγραμμης συνταγής.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν κάποια καίρια ζητήματα που παραμένουν προς διευκρίνιση. Το πρώτο έχει να κάνει με το αν η χορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων θα είναι first ή last choice, δηλαδή αν θα συνταγογραφείται ως πρώτη θεραπεία ή ως τελευταία, εφόσον έχουν αποτύχει όλες οι υπόλοιπες επιλογές. Πληροφορίες πάντως προερχόμενες από αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες αναφέρουν πως πιθανότατα θα παρέχεται ως πρώτη επιλογή, καθώς όπως επισημαίνουν «είναι στοιχειώδες συνταγματικό δικαίωμα να μπορεί ο ασθενής να επιλέξει τη θεραπεία του».

Το δεύτερο ερωτηματικό έχει να κάνει με το αν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα δίνεται για «αυτοκαλλιέργεια», η δυνατότητα δηλαδή σε ασθενείς να καλλιεργούν σε ιδιωτικό χώρο ένα μικρό αριθμό φυτών κάνναβης για τη δική τους θεραπεία. Η λύση που δείχνει να προκρίνεται έχει να κάνει με την παροχή δυνατότητας σε συλλόγους ασθενών ή ακόμη και γιατρών για δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση), προκειμένου να αναγνωρίζονται ως νομικά πρόσωπα, στα οποία θα παραχωρείται άδεια καλλιέργειας κάνναβης αλλά και μεταποίησης σχετικών σκευασμάτων. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η σύνδεση της όλης διαδικασίας με πανεπιστημιακά ερευνητικά προγράμματα.

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με την (ελάχιστη) έκταση που θα είναι απαραίτητο να κατέχει κανείς για να διεκδικήσει άδεια καλλιέργειας και μεταποίησης σκευασμάτων θεραπευτικής κάνναβης, αυτή αναμένεται να καθοριστεί στα δύο στρέμματα.

«Πολλοί γιατροί αποφεύγουν να συνταγογραφήσουν»

Στην ανάγκη άμεσης αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που αφορά τη θεραπευτική κάνναβη δίνει έμφαση μιλώντας στο tvxs η εκπρόσωπος του συλλόγου «Μαμάδες για την Κάνναβη» (ΜΑΜΑ.ΚΑ), Τζάκι Πόιτρας. Η ίδια, προσπαθώντας εδώ και χρόνια να βρει θεραπεία για τη 16χρονη επιληπτική κόρη της, γνωρίζει τα ευεργετικά αποτελέσματα της θεραπευτικής κάνναβης αλλά και τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη χώρα όποιος αναζητά τέτοιου είδους προϊόντα. «Ακόμη και σήμερα, μετά την ΚΥΑ του καλοκαιριού, η διαδικασία παραμένει εξαιρετικά περίπλοκη και δυσκίνητη. Προσωπικά δε γνωρίζω κάποιον ασθενή που να έχει πάρει τέτοιο φάρμακο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ζακλίν Πόιτρας: Ακόμη και σήμερα, μετά την ΚΥΑ του καλοκαιριού, η διαδικασία παραμένει εξαιρετικά περίπλοκη και δυσκίνητη

Την ίδια στιγμή, η κ. Πόιτρας εντοπίζει σοβαρά προβλήματα στην αντιμετώπιση εκ μέρους μεγάλης μερίδας των γιατρών. «Πολλοί ασθενείς δε βρίσκουν γιατρό να τους συνταγογραφήσει τα φάρμακα, στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με απίστευτη προκατάληψη. Πρέπει να υπάρξει άμεσα ενημέρωση αλλά και σχετική εκπαίδευση στον ιατρικό κόσμο» τονίζει. «Θα θέλαμε η πολιτεία να επιδιώξει καλύτερη συνεργασία μαζί μας, άλλωστε έχει αποδειχθεί πως οι σύλλογοι ασθενών έχουν σήμερα πολύ καλύτερη ενημέρωση για το ζήτημα» σημειώνει κλείνοντας η κ. Πόιτρας.

«Δεν είναι δυνατό να μας κυνηγάνε επειδή θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο για το φάρμακό μας»

«Η αυτοκαλλιέργεια είναι εδώ και χρόνια βασική μας διεκδίκηση» επισημαίνει από  την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών για την φαρμακευτική κάνναβη, Κωνσταντίνος Σύρος, προσθέτοντας πως «είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχει αξιόποινο σε τέτοιου είδους περιπτώσεις». Άλλωστε, ο ίδιος έχει βιώσει τον παραλογισμό από πρώτο χέρι, έχοντας συλληφθεί τρεις φορές  με την κατηγορία της παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, καθώς καλλιεργούσε κάνναβη στην ταράτσα του σπιτιού του στο Ξυλόκαστρο για να αντιμετωπίσει τον χρόνιο νευροπαθητικό πόνο, εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος που είχε όταν ήταν έφηβος.

Κωνσταντίνος Σύρος: να καλλιεργούμε το φάρμακό μας, ώστε να μην έχουμε εμπλοκή με τον υπόκοσμο

«Δεν είναι δυνατό να μην μπορούμε να παράγουμε το φάρμακό μας, να ξέρουμε από πού το βγάλαμε, ότι έχει καλλιεργηθεί βιολογικά, χωρίς φυτοφάρμακα, και να μην έχουμε πρόβλημα με τον υπόκοσμο» σημειώνει ο κ. Σύρος, ο οποίος αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση για καλλιέργεια και μεταποίηση των συγκεκριμένων προϊόντων από συλλόγους ασθενών.

Επιπλέον, σημειώνει πως «οι γιατροί πρέπει να παρακολουθήσουν εξειδικευμένα σεμινάρια, προκειμένου να λάβουν  σχετική εκπαίδευση», προσθέτοντας παράλληλα πως υπάρχουν ήδη 40 περίπου γιατροί στη χώρα μας, οι οποίοι ετοιμάζονται να δημιουργήσουν σύλλογο για την ενημέρωση  της κοινής γνώμης αλλά και την προώθηση της θεραπευτικής κάνναβης. Καλεί δε κάθε ενδιαφερόμενο να επισκεφτεί την έκθεση Athens Cannabis EXPO, η οποία θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 12-14 Ιανουαρίου στις εγκαταστάσεις του Τάε Κβο ντο στο Παλαιό Φάληρο.

«Πολύ σημαντική η ποιότητα του προϊόντος, αναγκαία η απουσία φυτοφαρμάκων»

«Είναι σαφές πως πολλοί είναι οι γιατροί που έχουν φάει πλύση εγκεφάλου,  οι περισσότεροι θεωρούν ότι ένα φαρμάκι γίνεται φάρμακο» αναφέρει ο νευρολόγος-ψυχίατρος και συγγραφέας του βιβλίου «Το Ίαμα Κάνναβη», Γιώργης Οικονομόπουλος, τονίζοντας πως υπάρχει προφανές πρόβλημα ενημέρωσης στον ιατρικό κόσμο. «Όσοι ενδιαφέρονται, ενδιαφέρονται μόνοι τους» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα του προϊόντος, τονίζοντας πως η παράνομη κάνναβη είναι όχι μόνο ακατάλληλη για ιατρική χρήση αλλά κι επικίνδυνη για την υγεία λόγω της παρουσίας πολύ ισχυρών φυτοφάρμακων.

Γιώργης Οικονομόπουλος: Η κάνναβη, ουσιαστικά, δεν έχει παρενέργειες

Αναφερόμενος στις πιθανές παρενέργειες των συγκεκριμένων προϊόντων ο κ. Οικονομόπουλος τονίζει πως αυτές είναι  μικρές αλλά και παροδικές. «Μιλάμε για μια τάση υπνηλίας και χαλάρωσης και η αυξημένη όρεξη, ή σε μεγάλες δόσεις η λεγόμενη ‘‘μαστούρα’’ που συνιστάται ανάλογα με την περίπτωση σε παροδική ‘‘ζαλάδα’’ και παροδικές ‘‘παραισθήσεις’’. Αυτά παρέρχονται γρήγορα, εφ’ όσον ο-η ασθενής τα αντιμετωπίσει ήρεμα και χωρίς άγχος ή πανικό» επισημαίνει και προσθέτει πως «σε κάθε περίπτωση  οι ‘‘παρενέργειες’’ της κάνναβης είναι ασύγκριτα μικρότερες από τις παρενέργειες της συμβατικής αγωγής (Χημειοθεραπεία, Ακτινοβολίες, Φάρμακα) και δεν έχουν αρνητική βιολογική επίδραση».

«Όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, δε χωράνε εκπτώσεις και ισορροπίες μικροπολιτικής φύσης»

«H Πολιτεία οφείλει άμεσα και με τόλμη να στηρίξει τους ασθενείς που χρειάζονται την κάνναβη ως φάρμακο. Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε τη νομιμοποίηση της θεραπευτικής κάνναβης πριν 6 μήνες και η καθυστέρηση αυτή δεν μας τιμά» σημειώνει από τη μεριά του ο Αποστόλης Καπαρουδάκης,  σύμβουλος έκδοσης του Cannabis News, του μοναδικού Μέσου στη χώρα μας με ουσιαστική εξειδίκευση πάνω στο ζήτημα.

Αποστόλης Καπαρουδάκης: να μην αφεθούμε να γίνουμε βορά στα δόντια των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών

«Όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, δε χωράνε εκπτώσεις και ισορροπίες μικροπολιτικής φύσης. Η κοινωνία είναι ώριμη, έχει αντιληφθεί ότι η πολιτική της απαγόρευσης και της δαιμονοποίησης ενός φυτού που φυτρώνει όπως το χαμομήλι είναι γελοία. Τον τελευταίο καιρό αντιλαμβάνεται ότι είναι και επικίνδυνη για όσους είναι άρρωστοι και έχουν ανάγκη την κάνναβη για να παλέψουν με μια θανατηφόρα ασθένεια» τονίζει ο κ. Καπαρουδάκης.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις επιμέρους λεπτομέρειες της επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης αναφέρει ότι αυτή «οφείλει να καλύπτει τους μικρούς παραγωγούς-γεωργούς-καλλιεργητές και μεταποιητές του φυτού και να μην αφεθούμε να γίνουμε βορά στα δόντια των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών για να κερδίσουμε λίγους ακόμη μισθούς των 485 ευρώ το μήνα. Οι σχετικές προτάσεις βρίσκονται στα συρτάρια των αρμοδίων» καταλήγει ο κ. Καπαρουδάκης.

 

Διαβάστε Περισσότερα: