Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band || Ένας ιστορικός (και για την κάνναβη) δίσκος

Ήταν τέτοιες μέρες πριν δεκαεννέα χρόνια όταν ο Paul McCartney μιλώντας στον Independent κατέρριπτε έναν από τους πλέον κραταιούς μύθους: Το Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band και ιδιαίτερα το τραγούδι της Λούσυ που «πέταγε στους ουρανούς» δεν είχε ηχογραφηθεί με αφορμή το LSD, αλλά την κάνναβη.

Όταν ο παραγωγός μας ο George Martin με ρώτησε τι είχαμε στο μυαλό μας όταν φτιάχναμε το δίσκο, του απάντησα: φούντα

Αυτό δήλωσε ευθαρσώς ο μουσικός, συμπληρώνοντας ότι ο Martin δε τον πίστεψε. «Mα δεν μπορεί να ήσασταν διαρκώς ‘φτιαγμένοι'», του είπε. «Κι όμως…» απάντησε ο McCartney καταρρίπτοντας έναν μύθο που διαρκούσε τότε ήδη 31 χρόνια.

«All  you need is pot» ήταν ο τίτλος του δημοσιεύματος του Independent που πρωτοστάτησε τότε στη καμπάνια αποποινικοποίησης της κάνναβης στην Αγγλία. Μια καμπάνια που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1997 και βοήθησε ιδιαίτερα στη δημοσιοποίηση του θέματος καθώς, ανάμεσα στους υποστηρικτές της αποποινικοποίησης υπήρξε πληθώρα καλλιτεχνών από τον Peter Gabriel ως τους UB40.

Ο McCartney εκείνη την εποχή χρίστηκε ιππότης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ. Και θα μπορούσε ίσως να κατέχει σήμερα και τον τίτλο του Ιππότη της Κάνναβης εάν το 2015 δεν προέβαινε σε μια «δήλωση μεταμέλειας» καθώς μιλώντας στην εφημερίδα “The Liverpool Echo”, δήλωσε ότι «πλέον, αντί να καπνίσω μαριχουάνα, θα πιώ ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. H αλήθεια είναι ότι έχω αρκετό καιρό να καπνίσω. Θέλω να είμαι το καλό παράδειγμα για τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου”.