10% των Αθηναίων κάνει χρήση κάνναβης (που είναι και μπουρούχα*), λένε τα λύματα

Ένας στους δέκα κάτοικους του λεκανοπεδίου καπνίζει κάνναβη που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι καλής ποιότητας.

Η κάνναβη είναι η δημοφιλέστερη ουσία από αυτές που ανήκουν στην κατηγορία των ναρκωτικών, είτε μιλάμε για τα λεγόμενα «σκληρά», είτε για αυτά που χαρακτηρίζονται ως «μαλακά».

Κάτι που επιβεβαίωσε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητης στο τμήμα Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ μιλώντας στον Σταύρο Θεοδωράκη και στην εκπομπή του Alpha «Πρωταγωνιστές».

Σε ερώτηση για τα τελευταία στοιχεία, αποκάλυψε: «Δείχνουν ότι είμαστε σε μία κατανάλωση του 10% του πληθυσμού της Αθήνας», ενώ αναφορικά με την ποιότητα της κάνναβης, τόνισε:

«Τα στοιχεία μας δείχνουν οτι είναι αντίστοιχα με αυτά του ευρωπαϊκού κέντρου παρακολούθησης των ναρκωτικών.

Τα τελευταία χρόνια η κάνναβη που κυκλοφορεί στην Ευρώπη είναι χαμηλής ποιότητας – και τουλάχιστον χαμηλότερης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Όσον αφορά το λόγο που γίνεται αυτό; «Φαίνεται ότι η καλλιέργεια και η διακίνηση της κάνναβης έχει κάποια προβλήματα…, αν και η κάνναβη είναι η ουσία που καταναλώνεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη».

Ο ίδιος προσδιόρισε και χρονικά την έξαρση της κατανάλωσης: «Από τον Μάρτιο του 2020 σκεφτήκαμε να αναλύουμε τα λύματα κάθε μήνα για να δούμε αν σε συνθήκες πανδημίας έχουμε κάποια μεταβολή στην χρήση ουσιών», είπε αρχικά ο καθηγητής και συνέχισε: «Διαπιστώσαμε πως από τον Σεπτέμβριο έως και τον Μάρτιο έχουμε μία αύξηση της κάνναβης, ενώ από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο έχουμε μία μείωση» είπε.

Πηγή: You May Say… Magazine

Το αρσενικό δενδρύλλιο ινδικής κάνναβης, η φούντα του οποίου περιέχει ελάστιχη τετραϋδροκανναβινόλη και ωσεκτουτού δεν κάνει κεφάλι. Κατ’ επέκταση, κάθε χόρτο ή ναρκωτικό κακής ποιότητας.

Πηγή (μετά διασκευής): Το λεξικό της ντάγκλας, Λ. Χρηστάκη και Ν. Επάρατου (Εκδόσεις Opera 1995).