11 Mαρτίου 1987 || «Η τζούρα της αποποινικοποίησης»

11 Μαρτίου του 1987 και ενώ το νέο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά ετοιμάζεται να ψηφιστεί στη Βουλή, ο Γιώργης Οικονομόπουλος σε μια συνέντευξη Τύπου η οποία έμελε να μείνει ιστορική για το αντιαπαγορευτικό κίνημα της χώρας ανάβει ένα τσιγάρο με κάνναβη ενώπιον των παριστάμενων δημοσιογράφων.

Ο νόμος τελικά δεν ψηφίζεται την επόμενη ημέρα, αλλά μερικούς μήνες αργότερα από το θερινό τμήμα της Βουλής.

Η συμβολική αυτή όμως κίνηση του γιατρού λειτουργεί ως θρυαλλίδα. Ακολουθεί σειρά δηλώσεων συμπαράστασης, δημοσιεύσεις και αναδημοσιεύσεις επιστημονικών άρθρων και απόψεων και η ελληνική κοινωνία σκύβει πάνω από το θέμα με νέο βλέμμα. Τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσει σειρά εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών για την αποποινικοποίηση του φυτού.

Ο Γιώργης Οικονομόπουλος με αυτή του  την κίνηση μετατρέπεται σε εμβληματική φυσιογνωμία του αντιαπαγορευτικού κινήματος, κερδίζει την εκτίμηση χιλιάδων πολιτών… και  μια μήνυση.  Ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας του γιατρού, μετατρέπεται τελικά σε μάρτυρα υπεράσπισης όταν γίνεται η δίκη σε δεύτερο βαθμό το 1994, οπότε και δηλώνει «είμαι κι εγώ πλέον της άποψης ότι η χρήση πρέπει να αποποινικοποιηθεί και το θέμα να ιδωθεί από την κοινωνική του πλευρά»

 

Ελευθεροτυπία, 12/3/1987. Φωτό από το αρχείο του ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α.

φωτό από το αρχείο του ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθεί το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας του 1994 όπως αναδημοσιεύεται στο blog xelefteria από την Ιωάννα Σωτήρχου.

Και οι διώκτες υπέρ αποποινικοποίησης

Ο γιατρός Γ. Οικονομόπουλος δικάζεται γιατί το Μάρτιο του 1987 είχε καπνίσει δημόσια κάνναβη, διεκδικώντας την αποποινικοποίηση της χρήσης εν όψει του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά που προετοιμαζόταν τότε και είχε καταδικαστεί για τη συμβολική του πράξη το 1989 σε 7 μήνες φυλάκιση για «διάδοση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών από αμέλεια» και «χρήση ναρκωτικών ουσιών».
«Εκανε την πράξη αυτή για να αποδείξει ότι η κάνναβη δεν βλάπτει και δεν μπορεί να εξισώνεται με όλες τις παράνομες ουσίες. Ως άτομο και καθώς έχουν μεσολαβήσει τα αποτελέσματα της διεθνούς πρακτικής αλλά μπροστά και στις επιστημονικές εκτιμήσεις που μιλούν πλέον ανοιχτά, η χρήση δεν πρέπει να είναι ποινικοποιημένη», είπε στο δικαστήριο ο κ. Νικολινάκος, ο οποίος στις διευκρινιστικές ερωτήσεις του δικαστηρίου φάνηκε πεπεισμένος ότι η αποποινικοποίησησυντελεί στην περιστολή της εμπορίας ναρκωτικών και της διάδοσής τους.
«Είμαι ένας από αυτούς που απεξάρτησε εδώ και 12 χρόνια ο κ. Οικονομόπουλος και θεωρώ άδικο να διώκεται αυτός ο άνθρωπος που η ιατρική του συνείδηση τον εξώθησε στο να τολμήσει να πει την αλήθεια», κατέθεσε ο μάρτυρας Αγγελος Κουράγιος.
«Εδώ και 17 χρόνια ασχολούμαι με την έρευνα των ψυχότροπων ουσιών. Εχω δοκιμάσει και νόμιμες, πιο επικίνδυνες ουσίες από την κάνναβη, όπως το αλκοόλ.
Η πράξη μου έγινε για να προκαλέσει μια συζήτηση και να αποκαλύψει τους λόγους που θέλουν να διατηρήσουν παράνομη την κάνναβη: για να εξαπλώνεται το παράνομο εμπόριο των ναρκωτικών». Με αυτό τον τρόπο ξεκίνησε την απολογία του ο Γ. Οικονομόπουλος και ανέλυσε στο δικαστήριο τους λόγους για τους οποίους είναι επιβεβλημένη η αποποινικοποίηση της χρήσης.
«Κατηγορούμενος δεν πρέπει να είναι ο κ. Οικονομόπουλος, αλλά ο νόμος που τιμωρεί τους χρήστες και ευθύνεται για την εγκληματική παράνομη αγορά, που προς όφελός της λειτουργεί», υποστήριξαν στις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης Π. Κανελάκης, Λ. Καρανασοπούλου και Ηλίας Αναγνωστόπουλος.
Ο εισαγγελέας της έδρας κ. Φ. Κριτσέλης πρότεινε την απαλλαγή του και από τα δύο αδικήματα με το σκεπτικό ότι «βάλλει κατά της απαγόρευσης με επιχειρήματα και αποβλέπει στον περιορισμό της εμπορίας ναρκωτικών».

Εντυπο: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ημ/νία: 17/11/1994