27% αυξήθηκε η χρήση κάνναβης μεταξύ των ενηλίκων στην Ευρώπη τα τελευταία 10 χρόνια

Μια μελέτη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Αμβούργου UKE-Hamburg επιβεβαιώνει αυτό που οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρατηρούσαν εδώ και πολύ καιρό: ο αριθμός των χρηστών κάνναβης στην Ευρώπη αυξήθηκε περισσότερο από 25% μεταξύ 2010 και 2019.

Όπως αναφέρει το You May Say…, η χρήση κάνναβης στην Ευρώπη αυξήθηκε κατακόρυφα τα τελευταία εννέα χρόνια. «Στην ανάλυσή μας, καταφέραμε να δείξουμε ότι περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν καταναλώσει κάνναβη την τελευταία δεκαετία», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Jakob Manthey, ο οποίος διεξάγει έρευνα στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας για τον Εθισμό στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης.

Επιστήμονες στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Αμβούργου Eppendorf αξιολόγησαν τα διαθέσιμα στο κοινό δεδομένα από χώρες της ΕΕ καθώς και τη Μεγάλη Βρετανία, τη Νορβηγία και την Τουρκία και χρησιμοποίησαν επίσης στοιχεία από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας και το « Global Burden ”of Disease” μελέτη. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet Regional Health – Europe.

Ο αριθμός των ενηλίκων που χρησιμοποιούν κάνναβη στις χώρες που εξετάστηκαν αυξήθηκε κατά μέσο όρο 27%, με την ισχυρότερη σχετική αύξηση να παρατηρείται μεταξύ των ηλικιών 35 έως 64 ετών

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την περιεκτικότητα της κάνναβης σε δραστικά συστατικά την τελευταία δεκαετία. Το περιεχόμενο THC της κάνναβης αυξήθηκε συνολικά στα δείγματα που αναλύθηκαν. Στην περίπτωση του χασίς, η μέση περιεκτικότητα σε THC έχει τριπλασιαστεί περίπου, και στην περίπτωση των ανθών κάνναβης έχει σχεδόν διπλασιαστεί.
.

«Είναι πιθανό η αύξηση της περιεκτικότητας σε THC να σχετίζεται επίσης με αύξηση των κινδύνων για την υγεία των καταναλωτών. Αυτό πρέπει θα πρέπει να διευκρινιστεί με περαιτέρω έρευνες », δήλωσε σχετικά ο Δρ. Manthey.