Kάθε χρόνο στις 20/4 πραγματοποιούνται σε δεκάδες μέρη του κόσμου γιορτές, κινητοποιήσεις, συναυλίες και κάθε είδους εκδηλώσεις από τους λάτρεις της κάνναβης. Αφορμή για τις γιορτές αυτές, είναι η αγάπη για το φυτό και στόχος τους η αποποινικοποίηση-νομιμοποίησης της χρήσης του.
Στην Αθήνα, γιορτάζουμε την Πέμπτη του Πάσχα (20/4) με ένα μεγάλο πάρτι με τους Creation sound System στο Platform της Αθήνας.
Πως όμως μας προέκυψε ο εορτασμός τη συγκεκριμένη ημερομηνία, την ημέρα που γεννήθηκε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ανθέμιος και ο βασιλιάς των Οστρογότθων Βαλαμίρ;
Σύμφωνα με τον επικρατέστερο μύθο, ήταν φθινόπωρο του ’71 όταν πέντε Αμερικανοί έφηβοι, έχοντας έναν ζωγραφισμένο στο χέρι χάρτη, προσπαθούσαν να εντοπίσουν μια καλλιέργεια κάνναβης που βρίσκονταν στο Point Reyes, βορειοδυτικά του Σαν Φρανσίσκο.
Οι φίλοι, που μεταξύ τους λέγονταν Waldos επειδή συνήθιζαν να κρύβονται πίσω από έναν τοίχο και σπούδαζαν στο Σαν Ραφαέλ, έδωσαν ραντεβού στις 4:20 μμ, την ώρα δηλαδή που τελείωναν το μάθημά τους, για να ξεκινήσουν «το κυνήγι του θησαυρού».
Δεν βρήκαν ποτέ τη φυτεία. «Καπνίζαμε πολύ χόρτο στο δρόμο βέβαια» λέει σήμερα ο Dave Reddix ή Waldo Dave, ο 60χρονος σήμερα σκηνοθέτης.
Έτσι η ομάδα άρχισε να χρησιμοποιεί τον όρο «420» μιας και την ίδια ώρα σχεδόν κάθε ημέρα έδιναν ραντεβού για τον ίδιο σκοπό.
Eκείνη την εποχή οι Grateful Dead μετακόμισαν από το Σαν Φρανσίσκο στο San Rafael και καθώς ο μεγάλος αδερφός ενός από τους Waldo ήταν φίλος και συν-καπνιστής με τον μπασίστα του συγκροτήματος Phil Lesh, ο όρος «420» διαδόθηκε γρήγορα και στους φίλους της μπάντας.
Στη συνέχεια, το 1990, ο Steve Bloom, συντάκτης της περιοδικού High Times είδε το 420 και την ιστορία του να εξηγείται σε ένα φυλλάδιο μιας συναυλίας των Grateful Dead και το περιοδικό άρχισε και αυτό να χρησιμοποιεί τον όρο «420».
Είκοσι χρόνια αργότερα μια άλλη δημοσίευση, του 420 Magazine, ανέφερε τον ισχυρισμό μιας αντίπαλης ομάδας αγοριών του San Rafael που υποστήριζαν ότι αυτοί είχαν επινοήσει τον όρο. Όμως οι Waldos, παρουσιάζοντας γράμματα της εποχής και άλλα τεκμήρια στην ιστοσελίδα που δημιούργησαν για αυτό το λόγο, υπερασπίζονται σθεναρά την δική τους εκδοχή.
Με τα χρόνια, ο όρος 420 αποτέλεσε ένα είδος μυστικού ή ημι-μυστικού κώδικα.
Έτσι λοιπόν ή κάπως έτσι δημιουργήθηκε ο μύθος του 420, του οποίου ο συμβολισμός οδήγησε πριν χρόνια, εκτός των άλλων, και στην αλλαγή της πινακίδας ενός αυτοκινητοδρόμου: Η πινακίδα των 420 μιλίων στον αυτοκινητόδρομο Interstate70 στο Κολοράντο κλάπηκε τόσες φορές ώστε οι αρχές αναγκάστηκαν τελικά να την αντικαταστήσουν με μια άλλη που έγραφε 419,99 μίλια.
*Το αφιέρωμα από το δεύτερο τεύχος του περιοδικού Τεκές, που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν από εδώ.