Επιτροπή Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής: «Σχετικά με την κάνναβη…»

«Η παραγωγή του φαρμάκου στην Ελλάδα ως πεδίο έρευνας και καινοτομίας», αυτό ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων η οποία συνεδρίασε την Τετάρτη που μας πέρασε.

Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν η κυρία Αικατερίνη Αντωνίου, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) και ο κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Φ.Ε.Ε.)

Σχετικά με την κάνναβη μίλησε η κ. Αντωνίου Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Μπορείτε να δείτε την απομαγνητοφώνηση όσων είπε παρακάτω ή να μεταφερθείτε στα επίμαχα σημεία στο βίντεο:

Στο 30:51 «για τα φάρμακα φυτικής προέλευσης και την κάνναβη» και 1:51 (έως περίπου το 1:53) «για την κάνναβη αναλυτικότερα».

Η ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ συνεδριάζει με θέμα ημερήσιας διάταξης:

Επιτροπή
Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας
Ημερομηνία – Ώρα
22/11/2017 15:00
Χώρος Συνεδρίασης
Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223)

Ομιλία της κυρίας Αικατερίνης Αντωνίου , Προέδρου Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.)

Όσον αφορά την κάνναβη, χρειάζεται πολλή δουλειά και χρόνος. Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική, υπήρξε πόρισμα προς τον Υπουργό Υγείας, στο οποίο ήμουν πρόεδρος στη συγκεκριμένη επιτροπή, όχι τόσο σαν πρόεδρος του Ε.Ο.Φ., λόγω του ακαδημαϊκού μου προφίλ γιατί είμαι πάνω από είκοσι πέντε χρόνια μάχιμη πανεπιστημιακός στον τομέα της ψυχοφαρμακολογίας, το οποίο εισηγήθηκε στον Υπουργό Υγείας την ιατρική χρήση της κάνναβης.

Αυτό το πράγμα ξεμπλόκαρε τον Ιούνιο 2017, που υπέγραψε ο Υπουργός τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση κατά την οποία έχουμε τη δυνατότητα, επειδή πήγε στο Β (σσ.:στην κατηγορία Β), να εισάγουμε τα σκευάσματα κάνναβης αν χρειάζονται για τον Έλληνα ασθενή, από το εξωτερικό.

Άλλωστε, θα έρθει όπου να’ναι στη Βουλή σχέδιο νόμου για να αρχίσει η καλλιέργεια της κάνναβης στην Ελλάδα και εδώ να αναλάβει η βιομηχανία και το έθιξα νομίζω πάρα πολύ ευγενικά και πολύ προσεκτικά, ότι αυτή η βιομηχανία που ξέρουμε ότι ενδιαφέρεται, θα βοηθήσουμε όλοι, το ζήτημα είναι να μην έχει μόνο δομή εξαγωγικής δραστηριότητας, . Οφείλει να έχει και δομή εσωτερικής χρήσης. Αυτό είναι κάτι που πιστεύω, ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα κλείσει.

Η συνέργεια μας είναι δεδομένη, οι επιστήμονες μας στον εθνικό οργανισμό είναι δίπλα και γι’ αυτό έβαλα το θέμα των βιοτεχνολογικών προϊόντων και επίσης, οι κλινικές μελέτες Βέλγιο και αυτά τα νούμερα, οι δοκιμές που γίνονται, όλα, το κρίσιμο κουμπί είναι ένα οι φοροαπαλλαγές.

 δεν ήταν πολύ δοτική η βιομηχανία είτε από την πλευρά της εγχώριας παραγωγής, είτε από την πλευρά της διεθνούς παραγωγικής δραστηριότητας  (…) συνταγογράφηση, έλλειψη θεραπευτικών πρωτοκόλλων, έλλειψη επιτροπής διαπραγμάτευσης

Αλλά, κ. Παναγούλια, η κουλτούρα μπορεί να είναι και η δικιά μας, οφείλουμε να το πούμε και εσείς το παραδεχτήκατε, ότι τόσα χρόνια στην Ελλάδα, αν δεν υπήρχε συνταγογράφηση, προγράμματα για την έρευνα, δεν ήταν πολύ δοτική η βιομηχανία είτε από την πλευρά της εγχώριας παραγωγής είτε από την πλευρά της διεθνούς παραγωγικής δραστηριότητας. Γιατί, όπως παρουσία και του κ. Γιαννακόπουλου σε άλλη συνάντηση που είχαμε βρεθεί, σαφώς έχετε στηρίξει το χώρο, σαφώς έχετε στηρίξει τη χώρα, έμμεσα όμως η χώρα επίσης σας έχει στηρίξει:

Συνταγογράφηση, έλλειψη θεραπευτικών πρωτοκόλλων, έλλειψη επιτροπής διαπραγμάτευσης και εδώ κάποιος έρχεται και απολογείται μετά από καιρό και λέει, όχι μόνο να κάνω τα πράγματα πιο εύκολα, αλλά να τα κάνω και σε ένα επίπεδο αυτή χώρα να μην πληρώνει πολλά, γιατί δεν πρέπει να πληρώνει.

Χρόνια η Ελλάδα πλήρωνε ό,τι τιμολογούσε. Δεν γίνεται σε κανένα σημείο στον κόσμο. Αυτό το πράγμα ήταν έμμεση υποστήριξη κρατικής στην ουσία επιχορήγησης.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ (ο Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Τρύφων.

Πηγή: Βουλή των Ελλήνων

Διαβάστε: Ο Οδικός Χάρτης της νομιμοποίησης στην Ελλάδα