62% των Αμερικανών υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης

Τρεις δεκαετίες σταθερής αύξησης των υποστηρικτών της νομιμοποίησης του φυτού μεταξύ όλων σχεδόν των δημογραφικών ομάδων στην Αμερική, καταγράφει η πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center.

Ακόμα και ομάδες πολιτών που γενικά παραμένουν αντίθετες στη νομιμοποίηση όπως οι Ρεπουμπλικανοί και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Αμερικανοί, έχουν γίνει πολύ πιο ευνοϊκοί στην ιδέα τα τελευταία χρόνια.

Η έρευνα, αν και καταγράφει τη συνολική τάση και όχι τις επιμέρους, όπως εκείνες των πολιτών που μπορεί μεν να υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής όχι όμως και της ευφορικής χρήσης του φυτού, έρχεται σε μια κρίσιμη για τα Αμερικανικά πολιτικά τεκταινόμενα στιγμή καθώς πλησιάζουν στις ΗΠΑ οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Εκεί, εκτός των άλλων, οι ψηφοφόροι τεσσάρων Πολιτειών θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να νομιμοποιήσουν κάποια μορφή της κάνναβης. 

Το Μίτσιγκαν και η Βόρεια Ντακότα πρόκειται να ψηφίσουν σχετικά με τη νομιμοποίηση της ευφορικής χρήσης του φυτού, ενώ η Γιούτα και το Μισσούρι να πάρουν αποφάσεις σχετικές με τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρική χρήση.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 1.754 ενηλίκων που κατοικούν και στις 50 Πολιτείες της Αμερικής μεταξύ 18 Σεπτεμβρίου και 24 Σεπτεμβρίου 2018.

Οι νεότερες γενιές υπήρξαν περισσότερο υποστηρικτικές της νομιμοποίησης, με την πλειοψηφία των Millenian (όσων γεννήθηκαν δηλαδή μεταξύ 1981 και 1997), να δηλώνουν κατά 74% υπέρ της νομιμοποίησης, την Generation X (όσων γεννήθηκαν μεταξύ 1965 και 1980) να ακολουθεί με 63%, και τους «baby boomers» (γεννημένους μεταξύ 1948 και 1964) να βρίσκονται κατά 54% στην πλευρά της νομιμοποίησης.

Μεταξύ της «Αθόρυβης Γενιάς», ή αλλιώς εκείνων που γεννήθηκαν μεταξύ 1928 και 1945, το 39% δήλωσε ότι υποστηρίζει τη νομιμοποίηση. Το ποσοστό αν και χαμηλότερο από εκείνο των νεότερων Αμερικανών, είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2000, υποδηλώνοντας τη μετατόπιση ακόμη και των γηραιότερων υπέρ της νομιμοποίησης.

Δημογραφικές ομάδες με πλειοψηφίες που αντιτίθενται στη νομιμοποίηση περιλαμβάνουν λευκούς ευαγγελιστές προτεστάντες (52% αντιτιθέμενοι) και Ρεπουμπλικάνους (51%). Μεταξύ των ερωτηθέντων που προσδιορίστηκαν ως ισπανόφωνοι, το 50% δήλωσε ότι αντιτίθεται στη νομιμοποίηση ενώ το 48% δήλωσε ότι την υποστηρίζει.

Ωστόσο, σχεδόν κάθε άλλη δημογραφική ομάδα που συμμετείχαν στην έρευνα -συμπεριλαμβανομένων των ανδρών, των γυναικών, των μαύρων, των λευκών, των Καθολικών, των Προτεσταντών και των μη θρησκευόμενων, έδειξε ισχυρή υποστήριξη στη νομιμοποίηση.

Το συνολικό ποσοστό υποστήριξης 62% είναι μόνο ελαφρώς υψηλότερο από το 61% που καταγράφηκε στην αντίστοιχη περσινή έρευνα, όμως το ποσοστό των Αμερικανών που αντιτίθενται στη νομιμοποίηση άλλαξε σημαντικά καθώς μειώθηκε από το 37 στο 34%.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Pew Research Center: About six-in-ten Americans support marijuana legalization