7 φυτά (εκτός της κάνναβης) που περιέχουν θεραπευτικά κανναβινοειδή

Η κάνναβη παραμένει  βασιλιάς των κανναβινοειδών, κανένα άλλο φυτό δεν περιλαμβάνει τόσο πολλά από τα ευεργετικά αυτά για τον ανθρώπινο οργανισμό συστατικά, ούτε σε τόσο μεγάλες περιεκτικότητες.

Δεν είναι όμως η κάνναβη το μόνο φυτό που παράγει τις ουσίες αυτές, υπάρχoυν και άλλα φυτά που τις περιέχουν, καθώς και φυτά που περιέχουν συστατικά που συμπεριφέρονται ακριβώς όπως «τα αυθεντικά κανναβινοειδή», αυτά που βρίσκουμε στο φυτό που τους χάρισε και το όνομά τους.

Παρακάτω τα επτά φυτά που πρωτοστατούν στην κατηγορία, όπως τα κατέγραψε το  Green Rush Daily

7. Πράσινο Τσάι

Το τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες (catechins) που είναι ένας τύπος φυσικής φαινόλης. Αν και δε θεωρείται μέρος της οικογένειας των κανναβινοειδών, περιέχει αυτά που οι επιστήμονες αποκαλούν “κανναβομιμητικά” (cannabimimetic), δηλαδή χημικές ενώσεις που μιμούνται τα κανναβινοειδή της κάνναβης και συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρονται αυτά μέσα στο σώμα μας.

Άλλωστε σύμφωνα με μελέτη του 2010 το πράσινο τσάι έχει συγγένεια και με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα: Οι κατεχίνες στο τσάι δεσμεύονται από τους υποδοχείς με τον ίδιο τρόπο που δεσμεύονται τα κανναβινοειδή από την κάνναβη. Ως αποτέλεσμα, το τσάι έχει αντιφλεγμονώδη και νευροπροστατευτικά χαρακτηριστικά.

6. Λουλούδι της Νότιας Αφρικής Helichrysum (Ηλίανθος)

Το λουλούδι της Νότιας Αφρικής περιέχει σημαντικές ποσότητες κανναβινοειδών.

Μάλιστα ερευνητές έχουν ανακαλύψει κι ένα κανναβινοειδές που ονομάζεται CBG σε αυτό.

Εκτός των άλλων, σύμφωνα με κάποιους μελετητές το φυτό χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά “όπως η κάνναβη, για την παραγωγή καπνού σε τελετουργίες”.

5. Electric Daisy

Τα εδώδιμα αυτά λουλούδια ονομάζονται επίσης Szechuan buttons, buzz buttons, electric buttons ή φυτό πονόδοντου.

Όλα αυτά τα ονόματα αναφέρονται στις μοναδικές ιδιότητες του λουλουδιού: Όταν το φας, αισθάνεσαι «σα να μασάς μια μπαταρία»: ένα έντονο μυρμήγκιασμα, μια αίσθηση μουδιάσματος στο στόμα.

Τα λουλούδια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως παυσίπονα λόγω των κανναβινοειδών που παράγουν.

Το Electric Daizy περιέχει Ν-ισοβουτυλαμίδια (N-isobutylamides) που δεσμεύονται από τους υποδοχείς CB2 επιδρώντας στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

4. Σπόροι λιναριού

Το 2012, ερευνητές ανακάλυψαν ότι το λινάρι παράγει μια ένωση που είναι βασικά ένας καθρέφτης της εικόνας της κανναβιδιόλης (CBD).

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας «Τα δεδομένα υποδεικνύουν για πρώτη φορά ότι τα προϊόντα λιναριού μπορούν να αποτελέσουν πηγή βιολογικά ενεργών ενώσεων που μοιάζουν με κανναβινοειδή και είναι ικανές να επηρεάσουν την κυτταρική ανοσολογική απόκριση. Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν πολλές νέες εφαρμογές για ιατρικά προϊόντα λιναριού, ειδικά για το ύφασμα ως υλικό για επίδεσμο τραυμάτων με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες”.

3. Μαύρες Τρούφες

Οι μαύρες τρούφες είναι οι μοναδικές μιας και παράγουν ανανδαμίδιο.

Αυτό το χημικό είναι τεχνικά ένα “ενδοκανναβινοειδές” που συνήθως παράγεται εσωτερικά από τα ζώα.

Το ανανδαμίδιο είναι βασικά η έκδοση THC (της ψυχοτρόπου ουσίας της κάνναβης) που παράγεται από το ανθρώπινο σώμα. Και σύμφωνα με μελέτη του 2015, το δημιουργούν και οι μαύρες τρούφες.

2. Εχινάκεια (Echinacea)

Η εχινάκεια χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία των κρυολογημάτων.

Όπως και η κάνναβη το φυτό της εχινάκειας είναι καλό στη θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής. Είναι επίσης ένας καλός «ενισχυτής» για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Το φυτό παράγει κανναβιμιμητικά χημικά που δεσμεύονται με τους υποδοχείς CB1 λειτουργώντας όπως η κάνναβη.

1. Κακάο

Υπάρχει ένας «χημικός λόγος» για τον οποίο οι άνθρωποι αγαπούν τόσο πολύ τη σοκολάτα. Το κακάο έχει πληθώρα χημικών ουσιών που ενεργοποιούν τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου μας. Στην πραγματικότητα, το κακάο παράγει ανανδαμίδιο, το ίδιο ενδοκανναβινοειδές που βρίσκεται στις μαύρες τρούφες.

Όταν τρώμε κακάο, αυτή η χημική ουσία δεσμεύεται στον εγκέφαλό μας κάνοντάς μας να αισθανόμαστε καλά. Είναι βασικά η ίδια χημική διαδικασία που δίνει την ευφορική αίσθηση που προσφέρει και η κατανάλωση κάνναβης.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

[Το άρθρο είναι στηριγμένο σε μετάφραση άρθρου του Green Rush Daily από το Σίμο Δαλκυριάδη]