Αδελάντο: H πόλη που αναστήθηκε μέσω της κάνναβης

.

«Τα αναπτυσσόμενα θερμοκήπια και τα εργοστάσια επεξεργασίας κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς κατάφεραν να αντιστρέψουν την τύχη μιας πόλης που αργοπέθαινε στη φτώχεια», γράφει η ισπανική εφημερίδα El Mundo. Η βιομηχανία αυτή της φαρμακευτικής κάνναβης απέδωσε πέρυσι στις εταιρίες της μικρής αυτής πόλης κέρδη ύψους 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Καλώς ήλθατε. Πόλη του Αδελάντο, η πόλη με απεριόριστες δυνατότητες».

Η πρώτη αυτή εικόνα με τίποτα δεν δείχνει ότι η πόλη είναι το επίκεντρο μιας βιομηχανίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρέπει να χτυπήσετε στις πόρτες και να αρχίσετε να χαιρετάτε τους ντόπιους για να ανακαλύψετε ένα εκθαμβωτικό φαινόμενο: Μέσα σε πολλά θερμοκήπια υπάρχει μια πράσινη θάλασσα φυτών κάνναβης.

Οι αναρίθμητες επιχειρήσεις κάνναβης μέρα τη νομιμοποίησης στην Καλιφόρνια για ιατρική χρήση το 2015, έχουν εξαλείψει πλήρως την φτώχεια στο Αδελάντο, που βρίσκεται 135 χιλιόμετρα βόρεια του Λος Άντζελες και κοντά στο δρόμο προς Λας Βέγκας. «Συνειδητοποίησα ότι υπήρχε μια ευκαιρία», λέει ο Σεράνο που σήμερα είναι ο ιδιοκτήτης μιας τεράστιας έκτασης με βιομηχανικά κτίρια που στεγάζουν περίπου 22.000 τετραγωνικά μέτρα της καλλιέργειας και μεταποίησης κάναβης.

Ο 68χρονος Σεράνο μίλησε αρχικά στους δημάρχους των πόλεων της περιοχής για να τους πει για τα οφέλη της κάνναβης αλλά κανένας δεν του έδωσε σημασία.

«Στην πραγματικότητα, με συμβούλευσαν να μην το κάνω επειδή θα έβλαπτε την αξιοπιστία και τη φήμη μου», θυμάται ο επιχειρηματίας και προσθέτει ότι «ο μόνος που με άκουσε ήταν ο δήμαρχος του Αδελάντο, Ρίτσαρντ Κέρ».

Όπως λέει ο Δήμαρχος της πόλης:

Ο κίνδυνος να πεθάνει το Αδελάντο έχει πλέον περάσει. Αυτό έχει αλλάξει με την κάνναβη, τώρα είμαστε μία από τις ισχυρότερες πόλεις της περιοχής που πριν λίγο ήταν έρημος

O κ. John «Bug» Woodard Jr., μέλος του δημοτικού Συμβουλίου του Αδελάντο, ποζάρει περιχαρής στη μέση μιας φυτείας κάνναβης στην πόλη του.

«Η κάνναβη είναι μόνο ο πυρήνας της ανάπτυξης. Τώρα θα έλθουν τα εστιατόρια, τα βενζινάδικα, τα ξενοδοχεία, τα γραφεία για τους γιατρούς και τους δικηγόρους. Δημιουργούμε μια πόλη. Έχουμε ήδη μετατρέψει τα χρήματα που πήραμε σε πάρκα, δρόμους, δημόσια βιβλιοθήκη»συμπληρώνει ο Δήμαρχος.

«Είμαστε η Μέκκα της κάνναβης, η Silicon Valley του  φυτού σε επίπεδο Ηνωμένων Πολιτειών»

Πρώην ναυτικός και στρατιώτης στο Βιετνάμ, ο Κέρ ήταν πάντα ενάντια στη μαριχουάνα μέχρι που άρχισε να ενημερώνεται και κατάλαβε ότι ήταν η μόνη βιώσιμη διέξοδος για τον λαό του. «Ή δεχόμαστε τη μαριχουάνα ή καταλήγαμε ως πόλη στην πτώχευση. Το είχαμε ξεκαθαρίσει κατά τη στιγμή της επιλογής», λέει στην El Mundo.

«Δεν ήξερα τίποτα για την κάνναβη και τώρα έχω γίνει ειδικός», παραδέχεται ο Σεράνο, του οποίου τα σχέδια επέκτασης δεν έχουν κανένα όριο. Είναι πεπεισμένος ότι θα αποσβέσει την επένδυσή του σε ένα χρόνο και ότι σε τρία χρόνια θα έχει μια πραγματική έκρηξη κερδών.

«Από τις 60 άδειες καλλιέργειας που υπάρχουν σήμερα, εκτιμώ ότι οι 40 θα είναι επιτυχείς, με μέσο εισόδημα 36 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως ανά καλλιέργεια. Δηλαδή, περίπου 1.440 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων η πόλη θα πάρει 5%, 72 εκατομμύρια».

O Δήμαρχος Rich Kerr

Σε μόλις έναν χρόνο, ο δήμος του Αδελάντο έχει έσοδα ύψους επτά εκατομμυρίων δολαρίων από την κάνναβη σε ένα συνολικό προϋπολογισμό 17 εκατομμυρίων. «Είναι το κύριο εισόδημα της πόλης αυτή τη στιγμή», επιβεβαιώνει ο δήμαρχος Kερ.

 «Το συγκρίνω με την παραγωγή μπύρας ή σαμπάνιας», λέει ο Σεράνο γελώντας. «Αν και μου αρέσει η μπύρα, η σαμπάνια είναι πάντα καλύτερη. Και εδώ κάνουμε σαμπάνια ή καλύτερα την καλύτερη κάνναβη στον κόσμο»«Έχουμε τους καλύτερους εμπειρογνώμονες από διάφορα μέρη του κόσμου, την Ισπανία, την Αυστραλία, την Αγγλία. Ανακάλυψαν ότι υπάρχουμε και τώρα εργάζονται μαζί μας. Μια καναδική εταιρεία, η Lifestyle Delivery Systems, έχει επίσης έρθει στο Αδελάντο εδώ και έναν χρόνο».

Μείωση της ανεργίας των νέων

«Πριν από όλους αφορά τους νέους που ήταν άνεργοι και τώρα μπορούν να έχουν ένα μισθό, να εργάζονται σε κάτι που τους αρέσει, να αγοράζουν ένα αυτοκίνητο, να διατηρούν μια οικογένεια», λέει ο δήμαρχος. «Τώρα οι άνθρωποι ξέρουν ποιοι είμαστε παγκοσμίως».

Επί του παρόντος, η κάνναβη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διασκέδαση σε εννέα Αμερικανικές πολιτείες και στην Ουάσιγκτον DC, ενώ σε άλλες 29 πολιτείες είναι νόμιμη η χρήση της για ιατρικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το ArcView το περασμένο έτος στη Βόρεια Αμερική οι νόμιμες πωλήσεις κάνναβης ανήλθαν σε 6.700 εκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό που αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2021, με την Καλιφόρνια να είναι η ατμομηχανή του τομέα.

«Θελουμε να κάνουμε μια πόλη με αρκετούς τουρίστες από το Λος Άντζελες αλλά και εκείνους που πηγαίνουν στο Λας Βέγκας», λέει ο δήμαρχος. «Θέλουμε οι άνθρωποι να αντιλαμβάνονται την πόλη του Αδελάντο ως ένα ξεχωριστό, κομψό, άνετο μέρος όπου οι άνθρωποι θα θέλουν να περάσουν λίγες μέρες ή ακόμη και να μείνουν μόνιμα. Σκεφτείτε το θέαμα ενός θαύματος στην έρημο».

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

 El Mundo: Viaje a la meca de la marihuana

LA Weekly: Will the Marijuana Industry Save the Struggling Town of Adelanto?