Αφιέρωμα Κάνναβη και Κατοικίδια || Τι πρέπει να αποφεύγουμε

Οι έρευνες σχετικά με την επίδραση της κάνναβης στα ζώα δεν είναι για την ώρα επαρκείς ώστε να μπορεί κανείς με βεβαιότητα να μιλήσει για επιστημονικά αποδεδειγμένες θεραπείες μέσω της χρήσης του φυτού ή των παραγώγων του.

Αρθρίτιδα, νευροεκφυλιστικές παθήσεις, ψωρίαση και άλλες ασθένειες των κατοικίδιων ζώων δείχνουν βάσει εμπειρίας να μπορούν να αντιμετωπιστούν με την κάνναβη, για την ακρίβεια με ένα από τα συστατικά της, το CBD, γνωστό και ως κανναβιδιόλη. 

Στην Αμερική το CBD χρησιμοποιείται για μια σειρά ασθενειών των μικρών ζώων, υπάρχουν σχετικά βιβλία, ενώ στο εμπόριο κυκλοφορούν κτηνιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής για κατοικίδια που περιέχουν CBD.

Κάνναβη και κατοικίδια, Ά Μέρος: Τι πρέπει να αποφεύγουμε

Το να δώσουμε THC σε ένα ζώο μπορεί να αποβεί μοιραίο”

Το πρώτο που οφείλει να ξεκαθαριστεί είναι ότι δεν πρέπει να παίζει κανείς δίνοντας την ψυχοτρόπο ουσία THC της κάνναβης σε ζώα. “Μπορεί να κάνουν εμετό τόσες φορές που να διαλυθούν εντελώς,” λέει στο DgoMag ο κτηνίατρος Dr Karlene Stange του Animas Animals που ασχολείται με εναλλακτικές θεραπείες για τα ζώα. Και συμπληρώνει “θα είναι βέβαια σπάνιο, αλλά ένα σκυλί μπορεί ακόμη και να πεθάνει εάν μετά από επαναλαμβανόμενους εμετούς αφυδατωθεί και πέσει σε κώμα”.

Στο ίδιο αφιέρωμα ο κτηνίατρος Dr Silver συμπληρώνει “ακόμη κι αν δώσετε στο κατοικίδιό σας μια δόση THC που εσείς θεωρείται ελαφριά, αυτό δε θα είναι κάτι καλό για την ψυχική τους υγεία”. “Τα ζώα δεν είναι φτιαγμένα να “φτιάχνονται” με ψυχοτρόπες ουσίες, αισθάνονται άβολα.». 

Ο κτηνίατρος κ. Robert Silver δεν είναι κάποιος συντηρητικός Αμερικανός αλλά ο, ανάμεσα σε άλλα, συγγραφέας του βιβλίου “Medical Marijuana and Your Pet: The Definitive Guide”, του πρώτου «οδηγού» σχετικά με τη χορήγηση φαρμακευτικής κάνναβης σε κατοικίδια. Οι συμβουλές του μάλιστα δείχνουν να έχουν μια παραπάνω αξία καθώς εκτός του ερευνητικού του έργου, έχει και εμπειρία στη χορήγηση φαρμάκων κάνναβης σε κατοικίδια.

«Mπορεί τα μάτια τους να αρχίσουν να γυαλίζουν και να μην μπορούν να ελέγξουν τα σάλια τους, αλλά και την ουροδόχο κύστη ή τις εντερικές τους λειτουργίες. Είναι πιθανό να χάσουν την ισορροπία τους, τα πόδια τoυς να αρχίσουν να τρέμουν και να πέσουν κάτω χωρίς να μπορούν να σηκωθούν ξανά για πολλές ώρες”, καταλήγει.

Ο πρώτος Αμερικανικός «Οδηγός Χρήσης» της κάνναβης για θεραπεία των κατοικίδιων

Η επίδραση του ψυχοτρόπου THC στα κατοικίδια ζώα

Σύμφωνα με μια από τις υπάρχουσες έρευνες τα σκυλιά έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια απορρόφησης της ψυχοτρόπου ουσίας THC της κάνναβης απ’ ότι οι άνθρωποι. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν μεγαλύτερη ποσότητα υποδοχών CB1 στον εγκέφαλό τους. Άρα σε ένα σκυλί που θεωρητικά θα ζύγιζε όσο ένας άνθρωπος η ίδια ποσότητα THC θα μπορούσε να προκαλέσει ισχυρότερα αποτελέσματα. Λόγω αυτού κάθε θεραπεία κάνναβης που αφορά στα σκυλιά θα πρέπει να έχει υψηλότερη αναλογία CBD απ’ ότι THC. 

Στις γάτες, το THC εμφανίζει μεν χαλαρωτικά και καταπραϋντικά αποτελέσματα, όμως περίπου το 25% από αυτές έδειξε αυξημένη διέγερση και ανησυχία.

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος μας Κάνναβη και Κατοικίδια θα παρουσιάσουμε αναλυτικά όσα είναι γνωστά για τις ευεργετικές ιδιότητες της κάνναβης στα κατοικίδια.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

DGO: Treating pets with cannabis 

LA Weekly: Should Medical Marijuana Be Used to Treat Pets?

Understanding Cannabinoid Psychoactivity with Mouse Genetic Models

American Holistic Veterinary Medical Association 

Medical Marijuana and Your Pet

HempoilShop5