Aφιέρωμα Βιομηχανική Κάνναβη || Γ. Το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Περιεκτικότητα σε THC και επιλεξιμότητα για άμεσες ενισχύσεις στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει την παραγωγή βιομηχανικής κάνναβης εφόσον η περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη είναι χαμηλότερη από 0,2 %. Για την ακρίβεια, οι εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κάνναβης είναι επιλέξιμες για άμεσες ενισχύσεις μόνον εάν η περιεκτικότητα των χρησιμοποιούμενων ποικιλιών σε τετραϋδροκανναβινόλη δεν υπερβαίνει το 0,2 %.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι η επιλεξιμότητα των εκτάσεων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κάνναβης προϋποθέτει τη χρήση σπόρων προς σπορά των ποικιλιών που περιλαμβάνονται στον κοινό κατάλογο των ποικιλιών των ειδών των γεωργικών ειδών.

Σύστημα ελέγχου

Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να θεσπίσουν σύστημα ελέγχου της περιεκτικότητας σε THC των ποικιλιών κάνναβης προκειμένου να διασφαλίζεται ότι δεν κρύβονται παράνομες καλλιέργειες μεταξύ των καλλιεργειών που είναι επιλέξιμες για άμεσες ενισχύσεις και προκειμένου να διαφυλάσσεται η δημόσια υγεία.

Οικολογικός προσανατολισμός

Στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ) για την περίοδο 2014-2020 θεσπίστηκαν διάφορες υποχρεωτικές πρακτικές (οικολογικός προσανατολισμός), προκειμένου να διασφαλιστεί η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και η δράση για το κλίμα. Στις πρακτικές οικολογικού προσανατολισμού περιλαμβάνονται η διαφοροποίηση των καλλιεργειών, η διατήρηση των υφιστάμενων μόνιμων βοσκοτόπων και η δημιουργία περιοχών οικολογικής εστίασης (ΠΟΕ). Ωστόσο η χρήση της κάνναβης στις ΠΟΕ, δεν είναι ακόμη δυνατή μιας και χρειάζεται να προηγηθεί μια σειρά πρόσθετων ρυθμίσεων.

Συνδεδεμένη στήριξη

Συνδεδεμένη στήριξη παρέχεται σε τομείς και τύπους παραγωγής που θεωρούνται σημαντικοί σύμφωνα με οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα και αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Η κάνναβη συγκαταλέγεται στους επιλέξιμους για το καθεστώς εθελοντικής συνδεδεμένης στήριξης τομείς. Ωστόσο, μόνο τρία κράτη μέλη, η Γαλλία, η Ρουμανία και η Πολωνία έχουν επιλέξει να στηρίξουν άμεσα την κάνναβη. 

Η Γαλλία θα χορηγεί 1,7 εκατ. ευρώ ετησίως στην παραγωγή κάνναβης, ενώ η Πολωνία θα χορηγεί 0,66 εκατ. ευρώ ετησίως στην παραγωγή κάνναβης και λιναριού.

Η Ρουμανία θα παρέχει επίσης συνδεδεμένη στήριξη για την καλλιέργεια κάνναβης (ελαιούχου και/ή κλωστικής) σε ενεργούς γεωργούς οι οποίοι:

  • έχουν σύμβαση με πιστοποιημένες μονάδες μεταποίησης τόσο στη Ρουμανία όσο και σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης·

  • αποδεικνύουν ότι έχουν επιτύχει ελάχιστη παραγωγή 500 kg σπόρων ανά εκτάριο και/ή 5 000 kg αποξηραμένων στελεχών ανά εκτάριο·

  • διαθέτουν άδεια καλλιέργειας που έχει εκδοθεί από τις τοπικές αρχές και πληρούν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος για την καλλιέργεια φυτών που περιέχουν ναρκωτικές και ψυχοτρόπες ουσίες.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανικής Κάνναβης: The European Hemp Industry: cultivation, processing and applications for fibres, shivs and seeds

Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανικής ΚάνναβηςΜάρτιος 2013 The European Hemp Industry: cultivation, processing and applications for fibres, shivs and seeds.

Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανικής ΚάνναβηςΜάρτιος 2013  Ecological benefits of hemp and flax cultivation and products. 

NSW Government Industrial hemp: a new crop for NSW

Η  οδηγία 2002/57/ΕΚ του Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία πιστοποιούνται οι σπόροι

Περισσότερα για τις περιοχές οικολογικής εστίασης (ΠΟΕ)

Κοινός κατάλογος ποικιλιών/ ειδών των γεωργικών προϊόντων.