ΟΗΕ: αυξήθηκαν κατά 30% οι χρήστες «ναρκωτικών ουσιών» τα τελευταία 10 χρόνια

Σε 271 εκατομμύρια άνθρωποι ανήλθαν οι ανά τον πλανήτη χρήστες απαγορευμένων ουσιών το 2017, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ  που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες. Ένας δηλαδή ανά είκοσι κατοίκους του πλανήτη, κάνει χρήση μιας «ναρκωτικής ουσίας».

Στην έκθεση καταγράφονται οι χρήστες ηλικίας 15 έως 64 ετών και η αύξησή τους την τελευταία δεκαετία είναι εντυπωσιακή καθώς φτάνει το 30%.

Η χρήση κάνναβης, κοκαΐνης και αμφεταμινών, καθώς και των συνταγογραφούμενων διεγερτικών βρίσκεται σε άνοδο στην Αμερική μετά την πρόσφατη οικονομική κρίση και παρά την πρόσφατη μείωση των συνταγογραφούμενων οπιοειδών φαρμάκων, o αριθμός των νεκρών από υπερβολική δόση τους αυξήθηκε: Περισσότεροι από 47 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν το 2017 στην Αμερική από χρήση συνθετικών οπιοειδών όπως τo Fentanyl.

Η πιο δημοφιλής παράνομη ουσία παγκοσμίως εξακολουθεί να είναι η κάνναβη, με εκτιμώμενα 188 εκατομμύρια άτομα να την έχουν χρησιμοποιήσει το 2017. Η χρήση κάνναβης είναι η πλέον διαδεδομένη στη Βόρεια Αμερική, όπου υπάρχουν περίπου 56,6 εκατομμύρια χρήστες, ενώ ακολουθεί η Ασία με 54,2 εκατομμύρια χρήστες.

Το ένα τρίτο των ισραηλινών ανδρών ηλικίας 15 έως 64 ετών και το 28,5% αυτών στην Τζαμάικα χρησιμοποίησαν κάνναβη με μεγαλύτερη συχνότητα από όλες τις άλλες χώρες που καταγράφει η μελέτη. Οι Αμερικανοί άνδρες ακολουθούν με το 21,4% να έχουν κάνει χρήση κάνναβης, ενώ οι Καναδοί και οι Νέοι Ζηλανδοί βρίσκονται κι αυτοί στην πρώτη πεντάδα με ποσοστά 19,1% και 18,6% αντίστοιχα.

Aκολουθεί το σχετικό διάγραμμα του Bloomberg για τη χρήση στην Αμερική:

Πηγές /Διαβάστε Περισσότερα:

Bloomberg / UN