Αύξηση των επενδύσεων της Οικονομίας της Κάνναβης στα Σκόπια

Οκτώ εταιρείες έχουν επενδύσει στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, με μεικτό κεφάλαιο για την παραγωγή κάνναβης, από την οποία παράγεται έλαιο για ιατρική χρήση.

Οι προσδοκίες είναι ότι αυτή η παραγωγή μπορεί να φέρει τη χώρα περίπου στα 100 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με αναφορά του “Al Jazeera Balkans”. Το νομοθετικό πλαίσιο άρχισε να επιτρέπει την παραγωγή κάνναβης το 2016, με πολλούς περιορισμούς, ακόμη και για τους γιατρούς, καθώς δεν μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα όλες οι ειδικότητες.

Το νομοθετικό πλαίσιο τροποποιήθηκε αρκετές φορές, ώστε να καλύψει τις ανάγκες ασθενών αλλά και τα προβλήματα, που παρατηρήθηκαν ενώ μεγάλη αμερικάνικη εταιρία ήρθε για να επενδύσει το 2017, στοχεύοντας σε ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στη χώρα, καθώς ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα εξαγωγής της.

Η NYSK Holdings παράγει προϊόντα κάνναβης φαρμακευτικής ποιότητας για τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων. Τα προϊόντα της εταιρείας περιλαμβάνουν λάδι κάνναβης, χάπια, κάψουλες, κρέμες κ.α. Η εταιρεία εξυπηρετεί τις Σκοπιανές και ευρωπαϊκές αγορές και λειτουργεί ως θυγατρική της NYSK Holdings.

Φωτογραφία από εκδήλωσης της εταιρείας NYSK, πέρυσι στα Σκόπια.

Η κρίση οδήγησε αρκετές ελληνικές εταιρίες τα προηγούμενα χρόνια στην αγορά των Σκοπίων, πηγές όμως αναφέρουν πως πρόκειται κυρίως για τη βιομηχανική-κλωστική κάνναβη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας των Σκοπίων, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η αγορά και πώληση γεωργικών προϊόντων το α’ τρίμηνο 2018 αυξήθηκε κατά 4,6%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας αυτής, είναι η διαφθορά. Στην πΓΔΜ ξεπλένονται, ετησίως, 300 έως 400 εκατ. ευρώ “βρώμικου χρήματος”, τα οποία αποτελούν μέρος των διεθνών εγκληματικών συστημάτων. Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών, κ. Blazo Trendafilov, πέρυσι υπήρξαν πάνω από 200 ύποπτες συναλλαγές που αναφέρθηκαν από τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

 

Πηγή: AgroPost / Άννα Στεργίου / Al Jazeera / Mia