Αυστραλία: προς νομιμοποίηση της ευφορικής χρήσης της κάνναβης

Στην πρωτεύουσα της χώρας, την Καμπέρα, κατατίθενται ήδη προτάσεις για τη νομιμοποίηση και της ευφορικής χρήσης του φυτού, σύμφωνα μάλιστα με την πρόταση του εκπροσώπου των εργατικών Michael Pettersson η σχετική διάταξη οφείλει να νομιμοποιήσει την κατοχή έως και 50 γραμμαρίων του φυτού, αλλά και  την καλλιέργεια έως 4 φυτών για προσωπική χρήση.

Στη Αυστραλία η κατοχή έως 25 γραμμαρίων του φυτού έγινε νόμιμη το 1992, αργότερα το όριο αυτό ανέβηκε, η κατάσταση όμως… είναι ακόμη ενοχλητική καθώς το 60%  των συλλήψεων για θέματα παρανόμων ουσιών σχετίζεται με την κάνναβη. «Ας αφήσουμε λοιπόν την αστυνομία να ασχοληθεί με σοβαρότερα θέματα», δήλωσε ο κ. Petterson.

Η Αυστραλιανή κουλτούρα σχετικά με την κάνναβη αλλάζει ταχύτατα. Πρόσφατα μάλιστα ένα «από τα αστέρια του Αυστραλιανού ποδοσφαίρου», ο 38χρονος διεθνής και επί 84 φορές παίκτης της εθνικής Αυστραλίας Μαρκ Μπρεσιάνο, δήλωσε «Δεν παρακολουθώ πια ποδόσφαιρο, θα μου κατέστρεφε τη μέρα. Πρέπει να συγκεντρώσω όλες τις δυνάμεις μου στο νέο μου πρότζεκτ: την καλλιέργεια κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς».

Ο Μαρκ Μπρεσιάνο που κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 2015 και δραστηριοποιείται πλέον στην καλλιέργεια θεραπευτικής κάνναβης.

Η Αυστραλία έχει ήδη εγκρίνει τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης για έξι ασθένειες εδώ και δύο χρόνια κι όλα συνηγορούν πλέον προς την κατεύθυνση της νομιμοποίησης και της ευφορικής χρήσης του φυτού. καθώς ολοένα και συχνότερες είναι οι σχετικές δηλώσεις.

Απ’ τη στιγμή που νομιμοποιήθηκε η φαρμακευτική χρήση του φυτού το 2016, 1059 ασθενείς έχουν ωφεληθεί από αυτό έχοντας πρώτα λάβει τη σχετική έγκριση για τη χρήση του.

Ο φαρμακοποιός και ιδιοκτήτης της εταιρείας Health House International  κ. Paul Mavor, ο άνθρωπος που εισήγαγε στην Αυστραλία το πρώτο φορτίο ιατρικής κάνναβης εφέτος, δήλωσε ότι ο αριθμός των Αυστραλών ασθενών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικός σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες : «Την πρώτη χρονιά της νομιμοποίησης της φαρμακευτικής κάνναβης, ο Καναδάς που έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό με την Αυστραλία κάλυψε μόνο 150 ασθενείς», λέει και συμπληρώνει:

«Τώρα, 18 χρόνια μετά τη νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης του φυτού, ο Καναδάς καλύπτει 300 χιλιάδες ασθενείς και ετοιμάζεται για τη νομιμοποίηση και της ευφορικής του χρήσης».

«Η Αυστραλία θα βαδίσει και αυτή στον δρόμο του Καναδά, πρέπει όμως να ρυθμίσουμε πρώτα μερικά θέματα στο ιατρικό και φαρμακευτικό μας σύστημα», συμπληρώνει ο κ. Mavor.

Περισσότερο από το 50% των ιατρών και τα 2/3 των ασθενών υποστηρίζουν την ιατρική χρήση του φυτού…

σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα που έγινε μεταξύ 640 επαγγελματιών του χώρου της Υγείας. ταυτόχρονα βέβαια, οι περισσότεροι όμως από τους ιατρούς δηλώνουν την επιτακτική ανάγκη επιμόρφωσης και γνώσης σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού.

 Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

News.com: Already 91 per cent of Aussies support medicinal cannabis and over the counter purchases may soon become a reality

Cannberra Times: New Labor bill would make using and growing cannabis legal in Canberra

La Gazzetta: Mark Bresciano, la sua seconda vita: «Mi occupo di… cannabis»