Αλκοόλ και κάπνισμα μεγαλύτερη απειλή για την υγεία από κάθε είδους παράνομη ουσία

Αλκοόλ και κάπνισμα αποτελούν μακράν την μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη ευημερία συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες εθιστικές ουσίες, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Addiction.

Πιο αναλυτικά, η ανασκόπηση βασίστηκε στην ανάλυση των πλέον πρόσφατων στοιχείων για τη χρήση του αλκοόλ, των καπνικών προϊόντων και της παραβατικής χρήση ουσιών και την επιβάρυνση ως προς τη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα.

Η έκθεση με τίτλο Global Statistics on Alcohol, Tobacco, and Illicit Drug Use: 2017 Status Report, συμπεριέλαβε στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, το 2015 η χρήση αλκοόλ και καπνού προκάλεσε στους ανθρώπους πάνω από ένα τέταρτο του εκατομμυρίου χρόνια αναπηρίας, με τα ναρκωτικά να προκαλούν επιπλέον δέκα εκατομμύρια χρόνια αναπηρίας.

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση ως προς την υγεία από τη χρήση ουσιών αποδιδόταν στο κάπνισμα και η μικρότερη στα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, σε παγκόσμια κλίμακα, σχεδόν ένας στους επτά ενήλικες (15,2%) είναι καπνιστής και ένας στους πέντε έχει κάνει τουλάχιστον μια φορά κατάχρηση αλκοόλ, σε εύρος τριάντα ημερών.

Κεντρική, ανατολική και δυτική Ευρώπη έχουν διαρκώς υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ και υψηλότερα ποσοστά βαριάς χρήσης . Οι ίδιες γεωγραφικές περιοχές έχουν και την υψηλότερη συχνότητα καπνίσματος: ανατολική Ευρώπη, 24,2%, κεντρική 23,7% και δυτική 20,9%.

Ωστόσο,  τα ναρκωτικά είναι λιγότερο συχνά. Λιγότεροι από ένας ανά 20 ανθρώπους υπολογίζεται ότι έχει κάνει χρήση κάνναβης σε εύρος 12μηνου, και πολύ χαμηλότερες είναι οι εκτιμήσεις ως προς την αμφεταμίνης, τα οπιοειδή και την κοκαΐνη. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς κατατάσσονται μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης κάνναβης, οπιοειδών και κοκαΐνης, ενώ η Αυστραλία έχει την υψηλότερη χρήση αμφεταμίνης και ακολουθούν κάνναβη, οπιοειδή και κοκαΐνη