«Αλλάζουν τα δεδομένα της ιατρικής κάνναβης, αστροκύτταρα και κανναβινοειδές WIN 55,212-2»

Δεν είναι μόνο η αγωνία οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες να παράξουν κέρδη από τις ιδιότητες της κάνναβης που οδηγεί την έρευνα προς κανναβινοειδή παρασκευασμένα στο εργαστήριο, αλλά και η δυσκολία να ταξινομήσει κανείς τις εκατοντάδες ποικιλίες του φυτού της κάνναβης, τη σύσταση και τα οφέλη τους.

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη από το You May Say…]

Έτσι, αν και η λογική προτάσσει η έρευνα να κινηθεί προς την αξιοποίηση των φυσικών μορφών ενός φυτού που οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές εδώ και χιλιετίες, η ταχύτητα με την οποία οι φαρμακευτικές εταιρείες επιθυμούν να κινηθούν, οι ευκολίες που παρέχουν στην έρευνα οι συνθετικές μορφές του, αλλά και η δυνατότητα αυτές να πατεντάρονται, οδηγούν συχνά την επιστημονική έρευνα στην έρευνα με κανναβινοειδή που παράγονται στο εργαστήριο.

Σαν αποτέλεσμα, ένα τμήμα των επιστημόνων που ασχολούνται παγκοσμίως με τις θεραπευτικές ιδιότητες των κανναβινοειδών βαδίζει προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ένα άλλο συνεχίζει την έρευνα γύρω από τη φυσική-μη συνθετική μορφή του φυτού και των συστατικών του. Στη δεύτερη αυτή ομάδα επιστημόνων πρωτοστατεί το Ισραήλ που εδώ και μια τουλάχιστον εικοσαετία παρουσιάζει σειρά από ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Στην ομάδα που ασχολείται με τα συνθετικά κανναβινοειδή μνηστήρες της πρωτοπορίας είναι Αμερικανοί, Κανναδοί και προσφάτως Άγγλοι.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ερευνητές του Imperial College School of Medicine του Λονδίνου πρόσφατα ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα μιας νέας τους έρευνας η οποία κατά πολλούς «αλλάζει το μέλλον της έρευνας της φαρμακευτικής κάνναβης»

Η «νέα ανακάλυψη» αυτή σχετίζεται με το συνθετικό κανναβινοειδές WIN 55,212-2  που μιμείται τις ιδιότητες της τετραϋδροκανναβινόλης, έχει όμως διαφορετική χημική σύνθεση.

Με πειράματά τους σχετικά με τον νευροπαθητικό πόνο που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια , οι ερευνητές κατέγραψαν σημαντική μείωση του τρόμου (του τρέμουλου δηλαδή) που σχετίζεται με αυτόν καθώς  το   WIN 55,212 ενεργοποιεί τα κύτταρα του νωτιαίου μυελού και του εγκεφάλου που είναι γνωστά ως αστροκύτταρα

Αστροκύτταρα από τον εγκέφαλο αρουραίουΑυτή ακριβώς η σχέση της κάνναβης με τα αστροκύτταρα, εν πολλοίς άγνωστη ως τώρα, κρίνουν πολλοί από τους επιστήμονες ότι μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την περαιτέρω έρευνα γύρω από την «φαρμακευτική κάνναβη».

«Ανακαλύψαμε ότι μια ένεση με το κανναβινοειδές WIN55,212-2 στον νωτιαίο μυελό ενεργοποιεί τα αστροκύτταρα του νωτιαίου μυελού και «τους ζητά» να απελευθερώσουν την ουσία αδενοσίνη, η οποία στη συνέχεια μειώνει τη νευρική δραστηριότητα και συνεπώς τo ανεπιθύμητο τρέμουλο», δηλώνει σχετικά ο υπεύθυνος για την έρευνα καθηγητής Jean-François Perrier στο News Medical Net.

«Εκτός αυτού, η χρήση του WIN 55,212-2 έχει πιθανότατα παράπλευρα οφέλη στη σκλήρυνση και τους τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού», συμπληρώνει.

Πηγές:

News Medical Net

University of Copenhagen – The Faculty of Health and Medical Sciences