Αμερικανική Ιατρική Ένωση: Η κάνναβη μείωσε κατά 33% τους θανάτους από τα «σκληρά ναρκωτικά»

Τα συμπεράσματα των πλέον πρόσφατων αμερικανικών ερευνών σχετικά με την κάνναβη είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά για το φυτό: Η κάνναβη όχι μόνο δεν αποτελεί προθάλαμο προς τα σκληρά ναρκωτικά αλλά έναν σαφή δρόμο απεξάρτησης από αυτά. Οι έρευνες βέβαια αφορούν στην ιατρική χρήση της κάνναβης και όχι την ανεξέλεγκτη -άρα και πολύ δύσκολο να καταγραφεί επιστημονικά- παράνομη χρήση της.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες λοιπόν, πάνω από το 60% των Αμερικανών έχουν δοκιμάσει κάνναβη, αλλά η πλειοψηφία τους ποτέ δεν δοκίμασε κάποια άλλη παράνομη ουσία. Επίσης κανένα από τα συστατικά της κάνναβης δεν επηρεάζει τον εγκέφαλο με τρόπο τέτοιο που να κάνει τους χρήστες του φυτού να επιθυμούν να πειραματιστούν με άλλα ναρκωτικά, σύμφωνα με τις έρευνες 

Σε αντίθεση με την συχνά επικρατούσα άποψη, ένα ολοένα και αυξανόμενο πλήθος αποδείξεων σωρεύεται αποδεικνύοντας ότι για τους περισσότερους η χρήση της κάνναβης αποτελεί έναν δρόμο απεξάρτησης από τα οπιοειδή, το αλκοόλ, την κοκαΐνη και τον καπνό.

Στις Αμερικανικές Πολιτείες όπου η μαριχουάνα έγινε νόμιμη οι ερευνητές αναφέρουν ότι χρόνο με το χρόνο υποχωρούν οι δείκτες κατάχρησης και θνησιμότητας από τα συνταγογραφούμενα οπιοειδή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από την Αμερικανική Ιατρική Ένωση (American Medical Association) οι θάνατοι που οφείλονται σε χρήση οπιοειδών και ηρωίνης έπεσαν κατά 20% σχεδόν αμέσως μετά τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας και περίπου 33% μέσα στα επόμενα έξι χρόνια.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι στις Πολιτείες όπου η ιατρική κάνναβη νομιμοποιήθηκε υπάρχουν συνολικά 24,8% λιγότεροι θάνατοι από χρήση οπιοειδών από ότι στις Πολιτείες όπου η ιατρική κάνναβη δεν έχει ακόμη νομιμοποιηθεί.

Εντυπωσιακά δε είναι και τα αποτελέσματα των ερευνών του πανεπιστημίου της Τζόρτζια σύμφωνα με τα οποία στην Αμερική και τον Καναδά ή χρήση αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών φαρμάκων καθώς και βοηθημάτων για την αϋπνία είναι κατά πολλά εκατομμύρια δολάρια χαμηλότερη όπου η κάνναβη είναι νόμιμη.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Medical Cannabis Laws and Opioid Analgesic Overdose Mortality in the United States, 1999-2010

Is Marijuana Really a ‘Gateway Drug’?

The Evidence Is Overwhelming: Cannabis Is an Exit Drug for Major Addictions, Not a Gateway to New Ones

 “[M]arijuana has no causal influence over hard drug initiation” / Institute of Medicine and the Rand Corporation’s Drug Policy Research Center