Άμστερνταμ: Τέλος για τους τουρίστες τα coffee shop;

Η νέα δήμαρχος του Άμστερνταμ η κ. Φέμκε Χαλσέμα, προσπαθώντας να περιορίσει τις ορδές των τουριστών που δείχνουν να ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τους μόνιμους κατοίκους της πόλης, προτίθεται με τον έναν τρόπο ή τον άλλον να περιορίσει αφενός την πρόσβασή τους στην red district, τη συνοικία με τα πορνεία της πόλης, αφετέρου και την πρόσβασή τους στα «πράσινα φανάρια¨, τα φημισμένα coffe shop του Άμστερνταμ στα οποία η κατανάλωση κάνναβης είναι ελεύθερη.

¨Κατέβασε τα Κόκκινα Φανάρια» ήταν ο τίτλος του ντοκιμαντέρ του 2012 στο οποίο πρωταγωνιστούσαν δύο δίδυμες, η Μαρτίνε και η Λουίζ. Οι δύο πρόσχαρες Ολλανδέζες, εβδομήντα περίπου ετών τότε, με πενήντα χρόνια εμπειρίας εργαζόμενες ως ιερόδουλες στη συνοικία των κόκκινων φαναριών του Άμστερνταμ, κατάφερναν να αποτινάξουν τα δεσμά των προαγωγών και να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους, ανοίγοντας το δικό τους μπουρδέλο και ιδρύοντας το πρώτο, ανεπίσημο σωματείο του είδους. Όχι όμως μόνο «τα κόκκινα φανάρια» αλλά και τα πράσινα των coffee shops ετοιμάζεται να κατεβάσει η Δήμαρχος.

Όπως γράφει το περιοδικό You May Say… στο Άμστερνταμ στο οποίο κατοικούν 1,1 εκατομμύρια κάτοικοι, συρρέουν κάθε χρόνο πάνω από 17 εκατομμύρια επισκέπτες. Η κ. Χαλσέμα λοιπόν, απηχώντας τη γενικότερη ανησυχία που υπάρχει στις ευρωπαϊκές πόλεις για τον υπερτουρισμό που έχει γιγαντωθεί -και λόγω Airbnb- δήλωσε ότι σε λιγότερο από ένα μήνα θα εφαρμόσει δέσμη μέτρων για τον περιορισμό του τουρισμού στη γειτονιά των κόκκινων φαναριών, όπου ως γνωστόν οι πόρνες εκτίθενται σε βιτρίνα.

Τέλος και τα coffe shop για τους τουρίστες…

Την περασμένη Πέμπτη (13/2/2020) , έκανε εκ νέου δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται να απαγορευτεί η πώληση κάνναβης σε τουρίστες. Μάλιστα, αν εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, τη στιγμή που η τάση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι η πλήρης απελευθέρωση της κάνναβης, η πόλη θα χάσει το ένα τρίτο του τουρισμού της, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσάισε η Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πρόθεσή της είναι να μειώσει τον αριθμό των καταστημάτων που πωλούν κάνναβη και επιπλέον να σταματήσει να διατίθεται στους τουρίστες. Κάτι που πιθανότατα θα αυξήσει κατακόρυφα το παράνομο εμπόριο και θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα εκατομμύρια ευρώ διαφυγόντα κέρδη για τον δήμο και το κράτος.

Στην ίδια έρευνα που παρουσίασε η Δήμαρχος, καταγράφεται ότι το 11% των επισκεπτών της πόλης δεν θα ξαναπατούσαν το πόδι τους, εάν σταματούσε η ελεύθερη πώληση κάνναβης. Η Φέμκε θα επιχειρήσει να εφαρμόσει τη νομοθεσία που υπάρχει από το 1970 και να αντιμετωπίσει την αποδεκτή ανεκτικότητα που υπάρχει για τη διακίνηση και πώληση της κάνναβης, καθώς δεν υπάρχει κανένας νόμος που να επιτρέπει τόσο ευρεία και ελεύθερη χρήση. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει νόμος που να νομιμοποιεί τη πώληση και χρήση της ούτε για μικρές ποσότητες.

Αναλυτικότερα, η έρευνα έγινε σε 100 επισκέπτες της περιοχής με τα «κόκκινα φανάρια», από τη στατιστική υπηρεσία του Άμστερνταμ. Το 34% απάντησε ότι θα πήγαινε λιγότερο συχνά στην πόλη αν δεν επιτρεπόταν σε ξένους να αγοράσουν κάνναβη. Το 11% είπε ότι δεν θα ξαναερχόταν. Από τους ερωτηθέντες, το 22% απάντησε ότι θα έβαζε κάποιον άλλον να κάνει την αγορά για λογαριασμό του, ενώ το 18% είπε ότι θα έβρισκε άλλο τρόπο για να αγοράσει κάνναβη.

Τι προβλέπει ο νόμος και το ιστορικό της ¨ελεγχόμενης απαγόρευσης¨

Αν και τα αδειοδοτημένα coffee shops επιτρέπεται να πουλάνε κάνναβη, δεν επιτρέπεται να την παράγουν. Αποτέλεσμα αυτού είναι να κάνουν παρασκηνιακές συνεργασίες με συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος. Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ο δήμος Άμστερνταμ υπενθύμισε ότι οι επισκέψεις γκρουπ τουριστών στην περιοχή με τα «κόκκινα φανάρια» θα απαγορευθούν επίσημα την 1η Απριλίου. Επιπλέον, για τις επισκέψεις των γκρουπ σε άλλες περιοχές θα απαιτείται άδεια. Με απόφαση της δημοτικής αρχής, τα γκρουπ θα πρέπει να είναι μικρότερα (15 ατόμων). Δεν θα τους επιτρέπεται να σταματούν σε πολυσύχναστα σημεία, όπως σε στενές γέφυρες, ή μπροστά από σπίτια και εισόδους καταστημάτων.

Την 1η Μαΐου του 2012 στη νότια Ολλανδία, με την υπόλοιπη χώρα να ακολουθεί την 1η Ιανουαρίου του 2013. Τότε τέθηκε σε εφαρμογή νόμος που απαγόρευε την είσοδο ξένων τουριστών στα ολλανδικά coffee shops, τα οποία για τους ντόπιους θα λειτουργούσαν σαν κλειστά κλαμπ. Μάλιστα, το καθένα θα μπορούσε να έχει μέχρι 1.500 μέλη. Για να γραφτεί δε κάποιος θα έπρεπε να είναι ενήλικας, Ολλανδός ή να έχει κάποιο ολλανδικό έγγραφο (άδεια οδήγησης).

Στη συνέχεια η κυβέρνηση συνεργασίας Φιλελευθέρων και Εργατικών αποφάσισε να «πετάξει το μπαλάκι» στην τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε οι δήμοι να αποφασίζουν αν τα συγκεκριμένα καφέ θα δέχονται ή όχι τουρίστες.

Ο τότε δήμαρχος του Αμστερνταμ έσπευσε να ανακοινώσει ότι στην επικράτειά του οι πόρτες των coffee shops θα παραμείνουν ανοιχτές για όλους. «Αν η πρόσβαση στα καταστήματα αυτά απαγορευόταν, οι τουρίστες αυτοί δεν θα έλεγαν, “εντάξει, δεν έχει κάνναβη”, αλλά θα αναζητούσαν την ουσία αυτή σε μέρη όπου θα πουλιόταν παράνομα. Αυτό θα σήμαινε αυτομάτως περισσότερες κλοπές στους δρόμους, περισσότεροι καβγάδες για ναρκωτικά, κανένας έλεγχος ποιότητας, κι όλα τα προβλήματα που είχαμε κάποτε θα εμφανίζονταν ξανά» υποστήριξε ο τέως δήμαρχος.