Ανακαλύφθηκε φυτό-σωσίας της κάνναβης

Δεν μοιάζει μαζί της φυσιογνωμικά, περιέχει όμως το κανναβινοειδές perrottetinene που μιμείται τις ιδιότητες της Τετραϋδροκανναβινόλης-THC.

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Πρόκειται για το βρύο που είναι γνωστό με το όνομα Radula perrottetii, Radula marginata και Radula laxiramea της κατηγορίας liverwort που ευδοκιμεί στην Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και την Κόστα Ρίκα, και περιέχει το κανναβινοειδές Perrottetinene.

Γιατί τόση φασαρία αφού ήδη γνωρίζουμε την κάνναβη; Μα γιατί η κάνναβη παραμένει παράνομη, ενώ τα βρύα όχι…

Έτσι, αντί να νομιμοποιήσουμε την κάνναβη, ή μέχρι να τη νομιμοποιήσουμε, μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτά τα βρύα μιας και εκτός των άλλων «θα την ακούμε» όπως με την κάνναβη αφού έχουν και ψυχοτρόπο δράση…

Η επιστήμη ανακαλύπτει νόμιμα υποκατάστατα απαγορευμένων ουσιών, αφού ως ανθρωπότητα δεν έχουμε καταφέρει να μην απαγορεύουμε ουσίες…

Σύμφωνα με τις νέες έρευνες λοιπόν, μια χημική ένωση που βρίσκεται στα βρύα Radula perrottetii μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και τη φλεγμονή όπως το THC, μιας και το «περοτεντιτανένιο» και η τετραϋδροκανναβινόλη-THC έχουν παρόμοιες μοριακές δομές, αλλά και ιδιότητες.

«Κανείς δεν έδωσε αρχικά σημασία σε αυτά τα βρύα λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους» λέει ο Douglas Kinghorn, φυτοχημικός στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Colombus του Οχάιο και μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Μερικές φορές βρίσκουμε σημαντικές φαρμακευτικές ενώσεις σε απροσδόκητες πηγές»…

Μια ομάδα Ιαπώνων επιστημόνων ανακάλυψε το 1994 την «περιτετινίνη», αλλά η νέα μελέτη παρέχει ισχυρότερες ένδειξεις ότι η χημική αυτή ένωση είναι ένα ψυχοδραστικό κανναβινοειδές. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι μόνο η κάνναβη παράγει κανναβινοειδή με ψυχοδραστικές ιδιότητες.

Το ψυχοτρόπο βρύο.

Μετά τη χαρτογράφηση της μοριακής δομής του perrotetinene, οι ερευνητές δημιούργησαν μια συνθετική του εκδοχή και τη δοκίμασαν σε πειραματόζωα. Η ομάδα των επιστημόνων κατέγραψε την ανταπόκρισή τους στην αίσθηση του πόνου, τη θερμοκρασία του σώματός τους και την κίνησή τους για να αξιολογήσει την ψυχοδραστικότητα της χημικής ένωσης.

«Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η perrotetinene μπορεί είναι ψυχοδραστική ουσία, ίσως ελαφρώς λιγότερο ψυχοδραστική από ότι το THC», λέει ο συνεργάτης της μελέτης Jürg Gertsch, βιοχημικός στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία. «Η perrotetinene», κατά τον κ. Gertsch, «μπορεί επίσης να έχει λιγότερες αρνητικές παρενέργειες όπως η απώλεια μνήμης και η απώλεια συντονισμού απ’ ότι η THC».

Ελπίδα των επιστημόνων που εργάζονται στη συγκεκριμένη έρευνα, είναι ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα αποφασίσουν κάποια στιγμή την παρασκευή φαρμάκων που  θα προέρχονται από το βρύο-σωσία της κάνναβης μιας και το αυθεντικό φυτό της κάνναβης παρά το ότι έχει νομιμοποιηθεί σε ορισμένες Πολιτείες της Αμερικής, παραμένει ταξινομημένο ως παράνομο ναρκωτικό σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο της χώρας.

Πηγές, Διαβάστε Περισσότερα:

Scientific American: Lowly Moss-Like Plant Seems to Copy Cannabis