Ανδρέας Ξανθός: Έτοιμοι για την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης που αποποινικοποιεί την ιατρική κάνναβη

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για την αποποινικοποίηση της ιατρικής κάνναβης.

Μιλώντας στην επιτροπή Κοινωνική Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Ξανθός ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σύντομα στην έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης που θα τροποποιεί τον πίνακα με την κατάταξη των ουσιών δίνοντας τη δυνατότητα συνταγογράφησης και κυκλοφορίας σκευασμάτων που θα περιέχουν «εκχυλίσματα κάνναβης».

Όπως υπογράμμισε οι αλλαγές αυτές βασίζονται σε επιστημονικά πορίσματα που επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής κάνναβης. «Την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής κάνναβης σε συγκεκριμένες κατηγορίες παθήσεων επιβεβαιώνει και το επιστημονικό πόρισμα της Επιτροπής, με επικεφαλής την Πρόεδρο του ΕΟΦ, η οποία μελέτησε το ζήτημα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει γρήγορα και στην εξασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης ασθενών στα συγκεκριμένα σκευάσματα, ώστε να υπάρξει άμεσα θεραπευτικό όφελος.

«Το τοπίο δεν πρέπει να είναι παράνομο, θολό και άτυπο» επεσήμανε ο υπουργός. Μάλιστα, είπε ότι αν χρειαστεί θα φέρει και νομοθετική ρύθμιση για την υπό όρους και με έλεγχο διάθεση χώρων για την παραγωγή κάνναβης για φαρμακευτικούς λόγους. Συνολικά για το θέμα της κάνναβης σημείωσε ότι αυτό «υπερβαίνει τον ρόλο του υπουργείου Υγείας. Οφείλει όμως η πολιτεία με σοβαρό τρόπο να ανοίξει έναν διάλογο» μιλώντας για «υπαρκτές στρεβλώσεις του υπάρχοντος πλαισίου».

Στο σχετικό νομοσχέδιο θα προβλέπονται αλλαγές και για το νόμο 4339 για το ζήτημα των ναρκωτικών. Όπως επισήμανε ότι θα υπάρξουν «αλλαγές στο άρθρο 58 που αφορά τους όρους και τις προδιαγραφές αδειοδότησης πέραν των 4 γνωστών φορέων» καταπολέμησης των ναρκωτικών ξεκαθαρίζοντας ότι θα διαφυλάσσεται ο δημόσιος χαρακτήρας των δομών αφού «δεν χρηματοδοτούμε ΜΚΟ στο θέμα των εξαρτήσεων».

Όπως σημείωσε σήμερα «μιλάμε για εξαρτήσεις και όχι μόνον για ναρκωτικά» αφού «υπάρχουν αναδυόμενες εξαρτήσεις, όπως είναι το αλκοόλ, το διαδίκτυο, ο τζόγος και δει ο ηλεκτρονικός και φυσικά η εξάρτηση από ουσίες πέραν των οπιοειδών». Αυτά «είναι θέματα δύσκολα να συζητηθούν στην κοινωνία» και «παροξύνονται λόγω της οικονομικής κρίσης», υπογράμμισε.

Πηγή: TVXS