Ανδρέας Ξανθός: Φάρμακα κάνναβης παραμένουν αδιάθετα στις αποθήκες με κίνδυνο να λήξουν

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια κατέθεσε την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020 ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Και, όπως αναφέρει το free press περιοδικό You May Say… μέσω της ερώτησης αυτής του πρώην Υπουργού Υγείας, επιβεβαιώθηκε η πληροφορία που εδώ και καιρό κυκλοφορεί σε δημοσιογραφικά γραφεία και ιατρικούς κύκλους σύμφωνα με την οποία σκευάσματα φαρμάκου κάνναβης παραμένουν στις αποθήκες με κίνδυνο να λήξουν χωρίς να φτάσουν ποτέ στα χέρια των ασθενών που τα έχουν ανάγκη.

Η αξία μάλιστα των φαρμάκων αυτών είναι 62.000 ευρώ, τα οποία προφανώς έχουν  καταβληθεί ήδη από το ελληνικό δημόσιο.

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Λίγο πριν τη λήξη τους τα σκευάσματα θεραπευτικής κάνναβης και ακόμα δεν έχουν δοθεί στους ασθενείς».

Από τις αρχές τις δεκαετίας του ενενήντα που ανακαλύφθηκε το ενδοκανναβινοειδές σύστημα στον ανθρώπινο οργανισμό άρχισαν οι έρευνες σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες της τετραϋδροκανναβινόλης (THC) και των άλλως συστατικών ουσιών της κάνναβης. Αυτή τη στιγμή η κλινική έρευνα έχει αποδείξει ότι η κάνναβη μπορεί να αντιμετωπίσει μια σειρά ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας για τον καρκίνο, η επιληψία και πολλές άλλες, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται και ο κατάλογος των ασθενειών συνεχώς μακραίνει. Για αυτό το λόγο πολλές χώρες έχουν εντάξει τα προϊόντα της κάνναβης στο θεραπευτικό τους οπλοστάσιο και συνταγογραφούν είτε σκευάσματα με τις δραστικές ουσίες της κάνναβης είτε και την ίδια την κάνναβη.

Στη χώρα μας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε τις πρώτες ουσιαστικές ρυθμίσεις ώστε να μπορέσει να συνταγογραφηθεί η δραστική ουσία τετραυδρϋκανναβινόλη στους ασθενείς που την έχουν ανάγκη, πράγμα όχι τόσο εύκολο, δεδομένου ότι λόγω των ψυχοδραστικών της ιδιοτήτων η κάνναβη θεωρείται ναρκωτική ουσία. Σε πρώτη φάση, συστήθηκε ειδική επιστημονική επιτροπή στον ΕΟΦ με επικεφαλής την τότε πρόεδρο του ΕΟΦ, καθηγήτρια φαρμακολογίας Κατερίνα Αντωνίου, της οποίας ένα από τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα είναι η μελέτη της κάνναβης, προκειμένου να εξεταστούν με βάση τη διεθνή εμπειρία οι θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης. Στη συνέχεια, με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, η κάνναβη και η δραστική ουσία THC μετακινήθηκε στον Πίνακα Β (από τον Πίνακα Α) των ναρκωτικών ουσιών, ώστε να μπορεί να γίνει προμήθειά της μέσω της διαδικασίας του Κρατικού Μονοπωλίου.

Ακολούθως, το 2018 εγκρίθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας η προμήθεια του εγκεκριμένου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμού Φαρμάκου (EMA) σκευάσματος Sativex, το οποίο ήδη κυκλοφορεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και ανατέθηκε η διαδικασία προμήθειας στο ΙΦΕΤ.

Τα σκευάσματα, αξίας 62.000 ευρώ, τελικά εισάχθηκαν από το ΙΦΕΤ, ακόμα όμως δεν έχουν δοθεί στους ασθενείς, με κίνδυνο να μην μπορούν να δοθούν αν υπάρξει και άλλη καθυστέρηση, καθώς η ημερομηνία λήξης τους είναι το Δεκέμβρη του 2020.

Το θέμα αναδεικνύει την έλλειψη στρατηγικής του Υπουργείου Υγείας για τη θεραπευτική κάνναβη. Μέχρι τώρα καμία θεσμική πρωτοβουλία δεν έχουμε δει από το Υπουργείο μετά το 2019 σχετικά με την προώθηση της θεραπευτική κάνναβης στους ασθενείς που την έχουν ανάγκη.

Επειδή η κάνναβη έχει αποδεδειγμένη θεραπευτική δράση σε πολλές ασθένειες.

Επειδή αν λήξουν τα σκευάσματα που παραγγέλθηκαν θα στερηθούν πολλοί ασθενείς τη θεραπεία τους και θα ζημιωθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Επειδή το Sativex είναι εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (EMA) για τη σπαστικότητα και τον πόνο στη σκλήρυνση κατά πλάκας

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να λάβουν άμεσα οι ασθενείς τα σκευάσματα Sativex;
Ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου για την προώθηση της θεραπευτικής κάνναβης;
Πρόκειται ο κ. Υπουργός να απαντήσει στα αιτήματα για συνάντηση που του έχουν υποβάλλει οι σύλλογοι ασθενών για τη θεραπευτική κάνναβη;