Αγγλία: Ασθενείς προστρέχουν στον ιδιωτικό τομέα για να αποκτήσουν φάρμακα κάνναβης

Εκατοντάδες άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο στρέφονται σε ιδιωτικές κλινικές για να μπορέσουν να προμηθευτούν ιατρική κάνναβη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC News.

Από τη νομιμοποίησή της χρήσης του φυτού για ιατρικούς σκοπούς τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι σήμερα, υπήρξαν ελάχιστες συνταγές που εκδόθηκαν από το NHS, το δημόσιο σύστημα υγείας.

Και αυτό οδήγησε ασθενείς, που πάσχουν από σοβαρές νόσους όπως η επιληψία και η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας να πληρώσουν έως και 800 λίρες το μήνα σε ιδιωτικούς ιατρούς και κλινικές.

Η κυβέρνηση με τη σειρά της… δήλωσε ότι συμπάσχει με τις οικογένειες που «αντιμετωπίζουν τόσο θαρραλέα και υπό τόσο δύσκολες συνθήκες» τα προβλήματα υγείας που έχουν.

Η Cheryl Keen είναι ένα παράδειγμα πολίτη «με τον οποίο η κυβέρνηση συμπάσχει»: προσπαθεί να πάρει ιατρική κάνναβη μέσω του NHS για την κόρη της Charlotte – η οποία έχει εγκεφαλική βλάβη και επιληψία – αλλά της το αρνήθηκαν ήδη δύο φορές. Θα είναι πολύ ακριβό, όπως της είπαν, ενώ δεν είχε ακόμη δοκιμάσει όλες τις άλλες διαθέσιμες επιλογές, τα άλλα διαθέσιμα φάρμακα.

H Cheryl Keen η οποία δηλώνει αηδιασμένη με την κατάσταση που δεν της επιτρέπει να προμηθευτεί φάρμακα κάνναβης για την κόρη της.

«Τίποτα δεν έχει συμβεί, τίποτα δεν έχει αλλάξει παρά τη νομιμοποίηση», δήλωσε η κ. Keen στο BBC.

«Είναι απολύτως αηδιαστικό το γεγονός ότι κάποιος πρέπει να πληρώσει στον ιδιωτικό τομέα ώστε να προμηθευτεί φάρμακα κάνναβης» πρόσθεσε, «δεν μπορώ να το αντέξω οικονομικά».

Μια δήλωση που έγινε νωρίτερα αυτό το μήνα από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το NHS England, αναφέρθηκε σε έλλειψη στοιχείων σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της ιατρικής κάνναβης.

Το NICE, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της χώρας, δήλωσε επίσης ότι δεν μπόρεσε να κάνει μια σύσταση σχετικά με τη χρήση φαρμάκων που βασίζονται στην κάνναβη για τη θεραπεία της επιληψία, «επειδή δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι αυτές οι θεραπείες παρέχουν οφέλη».

O διευθυντής μιας από τις ιδιωτικές κλινικές που συνταγογραφούν κάνναβη καθηγητής Barnes

Και αυτό με τη σειρά του οδήγησε στην άνθιση των ιδιωτικών κλινικών.

Η Grow Biotech, η οποία χειρίζεται περίπου τα τρία τέταρτα όλων των αποθεμάτων ιατρικής κάνναβης που εισάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2019 είχε λάβει περισσότερα από 100 αιτήματα μέσω συνταγών που προέρχονταν από ιδιώτες ιατρούς – εκ των οποίων περίπου τα 60 εκπληρώθηκαν.

Το νέο υποκατάστημα της ιδιωτικής Ιατρικής Κλινικής της Κάνναβης στο Λονδίνο δεν έχει ακόμη ανοίξει, αλλά έχει ήδη 162 ασθενείς στη λίστα αναμονής – ασθενείς που αντιμετωπίζουν καταστάσεις υγείας όπως η επιληψία, το Parkinson, το μετατραυματικό στρες και η ινομυαλγία.

«Όλοι μπορούν να κλείσουν ένα ραντεβού για να έρθουν εδώ, δε φεύγουν όμως όλοι με μια συνταγή για κάνναβη», δήλωσε ο διευθυντής της κλινικής καθηγητής κ. Barnes.

«Υπάρχουν κάποιες ασθένειες για τις οποίες υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι η κάνναβη είναι χρήσιμη, οπότε θα πρέπει να αντιμετωπίζετε μία από αυτές τις ασθένειες – όπως πόνο, άγχος ή ναυτία που προέρχεται από τη χημειοθεραπεία ή επιληψία- ώστε να λάβετε τη σχετική συνταγή», συμπλήρωσε.

Ο καθηγητής Barnes χαρακτήρισε την ιδιωτική κλινική του μια «σωτηρία για ασθενείς σε ανάγκη».

Οι συνταγογραφούμενες συνταγές κοστίζουν μεταξύ £ 600 και £ 800 το μήνα, αλλά όπως λέει ο κ. Mike Barnes «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για τους ασθενείς που έχουν σημαντική ανάγκη να έχουν πρόσβαση σε αυτό το φάρμακο».

Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα από την Επιτροπή Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της χώρας ανέφερε ότι οι ελπίδες των ασθενών και των οικογενειών αυξήθηκαν ραγδαία μόλις οι γιατροί απόκτησαν το δικαίωμα να συνταγογραφούν κάνναβη.

Ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Ben Bradshaw, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή, δήλωσε σχετικά ότι η κυβέρνηση αποτυγχάνει στην εκπλήρωση του ρόλου της να βοηθήσει τους ασθενείς, καθώς είναι παράλογο ένα φάρμακο να γίνεται με τη νομιμοποίησή του δυσκολότερο να αποκτηθεί».

Το Υπουργείο Υγείας δήλωσε με τη σειρά του: «Για να υποστηρίξουμε τους γιατρούς που συνταγογραφούν αυτά τα προϊόντα, ζητήσαμε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Φροντίδας Υγείας (NICE) να προσφέρει πρόσθετες κατευθυντήριες οδηγίες προς τους ιατρούς, ενώ συνεργαζόμαστε με την Health Education England για την παροχή πρόσθετης κατάρτισης σε αυτούς».