«Είναι λάθος οι ασθενείς που διαθέτουν ιατρική συνταγή για κάνναβη να υποφέρουν επειδή δεν έχουν πρόσβαση στο φάρμακό τους ή αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να το αποκτήσουν» λέει ο διοικητής Mr Underhill της αστυνομίας του Dorset. «Οι αστυνομικοί δεν εντάχθηκαν στο σώμα για να μετατρέπουν σε εγκληματίες ανθρώπους που απλά επιθυμούν να ζουν χωρίς να πονάνε» συμπληρώνει ο εκπρόσωπος της ένωσης αστυνομικών κ. Simon Kempton. Μαζί τους συμφωνούν και οι διοικητές των περιοχών Derbyshire, Durham, North Wales και West Midlands.
Οι δηλώσεις των πέντε αστυνομικών διοικητών έγιναν με αφορμή τη δημοσιότητα της εκστρατείας της κ. Carly Barton που πραγματοποιείται μέσω της ιστοσελίδας Carly’s Amnesty.
Η 32χρονη καθηγήτρια τέχνης, η κ. Barton, έγινε πέρυσι η πρώτη ασθενής της Αγγλίας με άδεια χρήσης κάνναβης καθώς μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο αντιμετωπίζει σοβαρότατους χρόνιους πόνους. Απογοητευμένη όμως από την ουσιαστική αδυναμία της να έχει πρόσβαση στο φυτό παρά τη συνταγή που έχει στα χέρια της, αναγκάστηκε τελικά να το καλλιεργήσει μόνη της. Και το δήλωσε στην αστυνομία με δημόσιο τρόπο, ενώ έστειλε σχετική επιστολή και στον Σάιντ Χαβίντ, τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας. Η δημόσια αυτή δήλωση της πυροδότησε μια σειρά εξελίξεων εμπνέοντας και άλλους ασθενείς να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, κάνοντας ανάλογες γνωστοποιήσεις στις Αρχές.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μισό εκατομμύριο καλλιέργειες κάνναβης στην Αγγλία σύμφωνα με τα στοιχεία του Μη Κυβερνητικού Φορέα υποστήριξης των ασθενών Cannabis Patient Advocacy and Support Services, Σύμφωνα με την προσέγγιση του φορέα αυτού, το ένα τρίτο από αυτές τις καλλιέργειες -που αφορούν σε 10 ή και λιγότερα δέντρα κάνναβης η κάθε μία- πραγματοποιούνται από ασθενείς που έχουν ανάγκη το φυτό ως φάρμακο.
Η κ. Barton, εάν κατέφευγε στον ιδιωτικό τομέα θα χρειάζονταν περισσότερες από 1400 λίρες το μήνα. Εάν κατέφευγε στη μαύρη αγορά του φυτού, θα χρειάζονταν περί τις 300 λίρες, το προϊόν όμως που θα λάμβανε θα ήταν αμφίβολης ποιότητας. Μόνος δρόμος που της απέμενε ήταν ή να καλλιεργήσει κάνναβη μόνη της ή να πονάει…
Αν και η ιατρική κάνναβη στην Αγγλία έγινε νόμιμη με ιατρική συνταγή από το Νοέμβριο του 2018, οι γιατροί και η Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της χώρας η οποία καλύπτει το 97% των Βρετανών αποφεύγουν να γράψουν σχετικές συνταγές.
Αυτό αφήνει τους πολίτες στο έλεος της ιδιωτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα όμως, και αφού οι ασθενείς πληρώσουν τον ιατρό έως και £ 1000 για μια συνταγή, η πρόσβασή τους στην κάνναβη παραμένει δύσκολη και τραγικά δαπανηρή.
Μέχρι το Μάιο του 2019 μόνο 450 άτομα σε ολόκληρη τη χώρα κατάφεραν να λάβουν συνταγή σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS). Αυτό σημαίνει ότι για πολλούς η παράνομη αγορά παραμένει ο μόνος εφικτός δρόμος. Ένας δρόμος μάλιστα μέσω του οποίου είναι άγνωστο τι ποιότητας κάνναβη θα προμηθευτούν. Αν θέλουν και να γνωρίζουν την ποιότητα του φαρμάκου που θα καταναλώσουν αλλά και να αντέχουν να πληρώσουν για αυτό, η μόνη λύση που τους απομένει είναι η παράνομη οικιακή καλλιέργειά του.
Και ενώ πλέον και η αγγλική αστυνομία επιδεικνύει ελάχιστο ζήλο στη σύλληψη των ασθενών-παραβατών του νόμου, οι επιδρομές των οργάνων του νόμου στα σπίτια ασθενών που καλλιεργούν, είναι νομότυπες και πρακτικά εξαρτώνται από την άποψη του εκάστοτε αστυνομικού διοικητή.
Οι ασθενείς συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες. Η καλλιέργεια του φαρμάκου από τους ίδιους παραμένει παράνομη, ενώ το ίδιο το φάρμακο είναι πλέον νόμιμο…
…δηλώνει σχετικά η κ. Barton.
Η κατάσταση θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση της Ελλάδας όπου συνεχίζονται οι συλλήψεις και η ταλαιπωρία των ασθενών που καλλιεργούν το φυτό είτε αυτοί το έχουν δηλώσει επισήμως στην αστυνομία, είτε όχι. Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ πλέον η Ελλάδα υπερηφανεύεται για τους πρωτοπόρους νόμους της για τη καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης και αισιοδοξεί σε χιλιάδες θέσεις εργασίας από τη σχετική βιομηχανία.