Αγγλία: «Η αστυνομία αποποινικοποιεί την κάνναβη»

Αν και επισήμως η Βρετανική κυβέρνηση αρνείται κάθε συζήτηση για τη νομιμοποίηση της ευφορικής χρήσης του φυτού, οι Αστυνομικές Αρχές της χώρας δείχνουν «να πρωτοπορούν» φέροντας την αποποινικοποίηση πριν αυτή θεσμοθετηθεί.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Guardian τα πρόστιμα που επέβαλε η αστυνομία της χώρας για κατοχή και χρήση κάνναβης δείχνουν εντυπωσιακή μείωση καθώς τον τελευταίο χρόνο επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 6.524 ανθρώπους, νούμερο που αντιστοιχεί σε μείωση 34% σε σχέση με το αντίστοιχο προ διετίας οπότε και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 15.120 πολίτες.

Τα στοιχεία ήρθαν στη δημοσιότητα μετά από σχετικό ερώτημα που έθεσε στο Κοινοβούλιο ο βουλευτής  Norman Lamb ο οποίος κάλεσε την Κυβέρνηση στη δημιουργία «μιας ελεγχόμενης αγοράς κάνναβης».

«Η πτώση του αριθμού των διώξεων είναι καλοδεχούμενη» σημείωσε ο βουλευτής, συμπληρώνοντας ότι

πρόκειται για μια νίκη της κοινής λογικής μιας και ο πόλεμος ενάντια στην κάνναβη στιγματίζει άδικα νέους ανθρώπους που δεν κάνουν κακό σε κανέναν, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνουν τις δυνάμεις της αστυνομίας που μπορούν έτσι να ασχοληθούν με το πραγματικό έγκλημα

Η συζήτηση για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στη χώρα άνοιξε ξανά μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε καθώς ο νεαρός  Billy Caldwell στερήθηκε την πρόσβαση στο φάρμακό του ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών.

Δεν άργησαν να ακολουθήσουν δηλώσεις υποστηρικτικές της αποποινικοποίησης ακόμη και από τον πρώην ηγέτη των συντηρητικών Λόρδρο Hague ο οποίος υπήρξε παλαιότερα υπέρμαχος της ιδέας της «μηδενικής ανοχής» απέναντι στην κάνναβη.

Ακολούθησαν δηλώσεις ακόμη και από αρχηγούς της αστυνομίας όπως αυτές του αρχηγού της αστυνομίας του Durham υπέρ της αποποινικοποίησης του φυτού , ενώ και ο ηγέτης των Εργατικών Jeremy Corbyn, δήλωσε πριν λίγες ημέρες ότι «το να ενοχοποιούνται πολίτες για τη χρήση του φυτού είναι μια κακή ιδέα».