Αγγλία: η μεγαλύτερη καταγραφή στοιχείων για την ιατρική κάνναβη στην Ευρώπη

Στην Αγγλία ξεκινάει η πρώτη μεγάλη Ευρωπαϊκή έρευνα σχετικά με την φαρμακευτική αξιοποίηση της κάνναβης, που στόχο της έχει την επιστημονική καταγραφή στοιχείων από ασθενείς που τη χρησιμοποιούν για ποικίλες ασθένειες.

Το δείγμα της έρευνας θα είναι οι 20.000 χιλιάδες ασθενείς στους οποίους θα χορηγηθούν φαρμακευτικά σκευάσματα του φυτού τα επόμενα 2 χρόνια. Στόχος της έρευνας να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη δεξαμενή στοιχείων στην Ευρώπη για τα αποτελέσματα της θεραπείας με τη συγκεκριμένη ουσία.

Το πρόγραμμα που έχει το όνομα Project Twenty21 θα παρουσιαστεί επισήμως την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019 και, όπως αναφέρει ο Guardian, προωθείται από μερικούς από τους πλέον σημαντικούς ιατρικούς φορείς της Αγγλίας το Royal College of Psychiatrists (RCP)  (την Βασιλική Ένωση Ψυχιάτρων) την British Pain Society (τη Βρετανική Εταιρεία Πόνου) και την United Patients Alliance.(την Ένωση Ασθενών).

«Η φαρμακευτική κάνναβη είναι οικονομικά απλησίαστη για πολλούς ανθρώπους» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ντέιβιντ Νατ εκ μέρους του «Σχεδίου 2021». «Οι ασθενείς παραμένουν χωρίς θεραπεία, και οι επιλογές που έχουν είναι ή να έχουν σημαντική οικονομική επιβάρυνση απευθυνόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ή να βρεθούν αντιμέτωποι με τον νόμο απευθυνόμενοι στη μαύρη αγορά. Δεν τους αξίζει αυτό και η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει» προσθέτει.

Παρά τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Αγγλία, οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας παραμένουν επιφυλακτικοί στο να τη συνταγογραφούν επικαλούμενοι έλλειψη στοιχείων για την αποτελεσματικότητά της. Ταυτόχρονα όσοι απευθύνονται στις ιδιωτικές κλινικές αναζητώντας το φάρμακο είναι αναγκασμένοι να καταβάλουν περίπου 1000 λίρες για τη διάγνωση και τη συνταγή.

Το «Σχέδιο 2021» θα μελετήσει τις συνέπειες του φαρμάκου σε ασθενείς που πάσχουν από ασθένειες όπως χρόνιοι πόνοι, επιληψία, σκλήρυνση, μετατραυματικό στρες, Σύνδρομο Τουρέ, άγχος ή έχουν ιστορικό χρήσης ουσιών και θα καταθέσει τα στοιχεία του στην ιατρική κοινότητα ώστε να αλλάξει η κατάσταση.

«Το Royal College of Psychiatrists (RCP, ή Κολλέγιο των Ψυχιάτρων) ελπίζει το πρόγραμμα αυτό να αντιμετωπίσει την έλλειψη στοιχείων για τη χρήση φαρμακευτικών προϊόντων που βασίζονται στην κάνναβη σε όλους τους τομείς της Υγείας, ανάμεσά τους και η ψυχική υγεία» επισημαίνει η Γουέντι Μπερν, εκ μέρους του RCP.

Διαβάστε Περισσότερα: