Αγγλία: Η μεγαλύτερη παραγωγός κάνναβης του κόσμου (στην οποία η κάνναβη είναι παράνομη)

Tο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες ιατρικής κάνναβης στον κόσμο κι από εκεί να εξάγονται και σε άλλα μέρη, όπως έδειξαν τα νέα στοιχεία του ΟΗΕ.

Ειδικότερα, η έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελέγχου Ναρκωτικών του ΟΗΕ, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, δείχνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παρήγαγε 95 τόνους νόμιμης κάνναβης το 2016, δηλαδή το 44,9% του παγκόσμιου συνόλου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκε να χορηγήσει ιατρική κάνναβη στους πολίτες της, καθώς θεωρεί ότι δεν έχει καμία θεραπευτική αξία. Υπάρχει βέβαια ένα νόμιμο φάρμακο σε μορφή σπρέι που βασίζεται στην κάνναβη, το οποίο ονομάζεται Sativex και ουσιαστικά αντιπροσωπεύει σημαντικό ποσοστό της βρετανικής παραγωγής νόμιμης κάνναβης. Διατίθεται με συνταγή σε ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας ή από καρκίνο, αλλά μόνο μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) στην Ουαλία.

«σκανδαλώδες» η Αγγλική κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι η κάνναβη δεν έχει ιατρικές χρήσεις, ενώ παράγει τόσο μεγάλες ποσότητες και κυριαρχεί στις εξαγωγές

Ο Steve Rolles του International Drug Policy Consortium (IDPC) ενός διεθνούς δικτύου 177 ΜΚΟs, τόνισε ότι είναι «σκανδαλώδες και αβάσιμο» για την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι η κάνναβη δεν έχει ιατρικές χρήσεις, ενώ παράγει τόσο μεγάλες ποσότητες και έχει τόσο μεγάλη δύναμη στην εξαγωγική αγορά. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι οι ασθενείς στην Βρετανία, είτε δεν έχουν πρόσβαση και υποφέρουν άσκοπα, είτε αναγκάζονται να αγοράσουν κάνναβη από την μαύρη αγορά.

Σημειώνεται, ότι οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι που χρησιμοποιούν κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς διατρέχουν κίνδυνο να αγοράσουν παράνομα από διάφορα κυκλώματα. «Είναι ανήθικο να παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα στον τομέα της υγείας.

Η κυβέρνηση πρέπει να χαλαρώσει τους περιορισμούς που παρέχουν μονοπώλιο για ένα και μόνο προϊόν σε μία και μόνη εταιρεία…

Πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση σε φάρμακα βασισμένα στην κάνναβη που εξυπηρετούν τους ασθενείς και να σταματήσει τον σκληρό πόλεμο σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν ναρκωτικά», συμπλήρωσε ο Rolles.

Σαρκαστική εικόνα… της σύγχυσης των θεσμών

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

RT: UK is world’s largest legal cannabis producer, UN reveals

TVXS: Βρετανία: O μεγαλύτερος παραγωγός κάνναβης στον κόσμο